Home / Artikler / Danske Tegneserieskabere til møde i Kulturministeriet

Danske Tegneserieskabere til møde i Kulturministeriet

Den danske brancheorganisation, Danske Tegneserieskabere, har længe arbejdet på at få ændret ved de urimelige regler for biblioteksafgifterne for tegneserier. Det er nu lykkedes for organisationen at få en fod indenfor døren, idet de er blevet indkaldt til møde i Kulturministeriet. Serieland har taget en hurtig snak med formanden for Danske Tegneserieskabere, Jan Kjær.

Serieland: Hvorfor er biblioteksafgifterne interessante for tegneserieskabere?

Jan Kjær: Biblioteksafgiften er interessant for alle, der har deres bøger stående på landets biblioteker. Afgiften er en kompensation for det mistede butikssalg, man som skaber er udsat for, når biblioteker udlåner ens værker gratis.

Hvad er problemet med de nuværende biblioteksafgifter?

I forhold til tegneserieskabere er der flere problemer med afgiften, som den er nu. Et af dem er forskelsbehandlingen mellem børne- og voksentegneserier. En voksentegneserie er, ifølge de eksisterende regler, mindre værd end en børnetegneserie. Det er ikke helt retfærdigt.

Hvordan det?

Tegneserier som medie bliver betragtet som et medie udelukkende for børn. Dvs. kun børnetegneserier får betegnelsen “te” for tegneserie hos bibliotekerne. Voksentegneserier får ikke denne betegnelse, men regnes for skønlitteratur, som får en lavere takst end (børne)tegneserier.

Foreningen Danske Tegneserieskabere er nettop blevet indkaldt til møde hos kulturministeriet. Hvad håber I at få ud af det?

Vi håber på, at Kulturministeriet og Styrelsen for Bibliotek og Medier begynder at opfatte tegneserien, som det selvstændige medie, den er. Medlemmerne af Danske Tegneserieskabere udgør kun en lille del af de ca. 8600 bibliotekspengemodtagere. Men netop derfor er det vigtig, at tegneserien ikke overses i det nye biblioteksforlig. Biblioteksafgiften danner i mange tilfælde eksistensgrundlaget for tegneserieskaberne. Vi ønsker simpelthen blot at få samme opmærksomhed og taletid, som f.eks forfattere og illustratorer får, så vi kan hjælpe med til at tegneseriemediet får en retfærdig og respektfuld behandling.