Home / Anmeldelser / Logicomix

Logicomix

På min tur til Jylland skulle jeg finde noget jeg kunne bruge 5 timers togrejse til, siden jeg nu ikke har en smartphone at taste og wipe på. Jeg fandt i bogkrybben med grafiske romaner på biblioteket en titel jeg ikke havde hørt om før, Logicomix.[spacer size=”20″]

Den lod til at have en del at fortælle og tegnestilen var også professionel ud fra den gammeldags smag i retning af den akademisk skolede tegneteknik som jeg stadig påskønner. Og når Politisk Revy havde udgivet den danske version kunne det ikke være de rene ligegyldigheder.

Det viste sig det ikke kun var tegnestilen der var akademisk skolet, det var indholdet også, skrevet af en græsk forfatter sammen med en videnskabsmand i computerteknik fra University of California.

Måske husker nogen Jostein Gaarders succesfulde indføring i filosofiens udvikling gennem fiktionsromanen ‘Sofies Verden’. Logicomix prøver på noget lignende i tegneserieform, nemlig at gøre rede for den filosofiske udvikling inden for matematikken. I et fyldigt index får vi mere at vide om de filosoffer hovedsagelig i første halvdel af det tyvende århundrede, som prøvede at takle de logiske problemer som især indførelsen af mængdelæren havde affødt.

Hovedpersonen er Bertrand Russell, og der kunne også være brugt tid og plads på hans engagement som antikrigsaktivist og atomvåbenmodstander. Han kom fra en slægt af politisk aktive og modtog Nobelprisen i Litteratur 1950. Nå, det kan man jo alt sammen slå op.

Det provokerende i bogen er at den skånselsløst fokuserer på problemerne med at håndtere et filosofisk grundlag for matematikken, og i den forbindelse optræder der reelle og fiktive møder med andre af samtidens tænkere. Indholdet kan ikke undgå at aftvinge respekt. Det lyder tørt og kedeligt, og det er det også. Tegneren varierer dygtigt problemet med de mange talking heads, og der er indlagt små sidehistorier som velkommen afveksling. Konceptet er gennemført så professionelt som den slags overhovedet kan gøres.

logicomix-1

Rammehistorien er et foredrag i USA som Bertrand Russell afholder ved indgangen til Anden Verdenskrig. Gennem hans fremlægning får vi illustrerede forløb der viser foredragets indhold.

Min egen filosofiske vinkel på denne filosofiske fremlægning i tegneserieform er, at jeg ikke synes det fungerer som tegneserie. En bog ville have været bedre. Jeg har den holdning at man skal bruge den udtryksform, som passer bedst med indholdet, og i dette tilfælde er en grafisk roman for søgt. Vi behøver virkelig ikke kigge på alle de ansigter med deres akademiske formuleringer i boblerne. Det ville vi sagtens have kunnet forestille os i hovedet. Det distraherer måske tilmed for opfattelsen af de fine pointer.

Som jeg har sagt andre steder mener jeg at den fortællende tegneserieform fungerer bedst med benyttelsen af karikaturer i episk sammenhæng samt overdrivelser og forenklinger i fremstillingen for at tydeliggøre pointer, stemninger og skæbneforløb. Tegneserien bør fremstå sådan, at historien ikke kunne være fortalt lige så stærkt og effektivt på nogen anden måde. Så benytter man de virkemidler som tegneserien i de rette folks hænder fungerer bedre end i nogen anden udtryksform, hvilket så berettiger præsentationsformen. Det er selvfølgelig lidt provokerende, men hvis det man fortæller kunne være præsenteret lige så godt eller bedre gennem et andet medium, så skulle man have gjort det, eller overladt sagen til de folk det forstår sig på det.

HINT: Læs Serielands ANDEN anmeldelse af Logicomix HER.

Den virkelige oplevelse med Logicomix blev anderledes end jeg havde forestillet mig, men absolut værd at bruge tid på. Da jeg vendte de sidste sider nærmede Viborg sig, og jeg forberedte mig på morgendagens foredrag, hvor jeg skulle kommentere på det brug og misbrug man kunne komme ud for når man gennem sin computer træder ind i cyberspace. Portalen brugt den modsatte vej havde jeg selv gjort rede for i min fantasyroman Questland. Den kunne også være fortalt som tegneserie, men så skulle det have været som grafisk roman, og det havde jeg ikke tid, råd eller tålmodighed til, så jeg valgte at male tingene med en bogstavpensel. Jeg tror de billeder fremkaldt i hovedet virker stærkere end jeg ville være i stand til at gøre rede for i tegninger. Valg af det rette medium er i det hele taget et meget vigtigt spørgsmål.

karakter_4af6

LOGICOMIX
Skrevet af Apostolos Doxiades og Christos H. Papadimitriou
Tegnet af Alecos Papadatos, Farvelagt af Anni Di Donna
Udgives af Politisk Revy
352 sider farver
Pris: 298 kr.