Home / Anmeldelser / Krazy kat klip

Krazy kat klip

18596427_10210737254442229_958534889_o (1)KRAZY KAT KLIP
 
Forlaget Fabel går fra sejr til sejr; hvis det ikke allerede er Danmarks bedste tegneserieforlag, er det godt på vej til at blive det. Det er i hvert fald det mest interessante at følge, i rivende vækst, og head honcho Lars Jakobsen har mange overraskelser gemt i ærmet.
 
Seneste udspil er “Krazy Kat Klip”, en lækker “scrapbog” med George Herriman’s klassiske og meget surrealistiske gag serie, “Krazy Kat”. Serien var den første, der rigtig havde tag i intelligentsiaen, ja, Einstein var fan. Den blev aldrig nogen kæmpe succés, dertil var den alt for krøllet og finurlig, tegnet i en meget idiosynkratisk og løs “big foot” stil med vekslende baggrunde, dér i Coconino County, ude i Arizonas ørken.
 
Aviskongen Hearst var også fan, og han troede så meget på serien, at han holdt liv i den i alle årene, selv om den ikke indbragte ham synderlig meget. Der hersker en bred konsensus om, at “Krazy Kat” er verdens bedste tegneserie, og den blev da også kåret som nummer ét af det ansete tidsskrift The Comics Journal tilbage i 1999. Og det var blandt comics, strips, og graphic novels, vel at mærke, alle slags amerikanske tegneserier. 
 
Den har også været min personlige favorit, siden jeg for alvor opdagede den i 80’erne, i en daglig dosis i avisen The Guardian. Derfor er det også med en vis ærefrygt, at jeg prøver at anmelde den nu, for hvordan skal man dog yde den retfærdighed, noget så genialt og sublimt? Det er næsten umuligt at være neutral, men hvis jeg skal nævne en “caveat”, må det være, at humoren deri nok ikke er for alle; den er bestemt ikke konventionel ret mange steder, og kræver, at man tænker lateralt. 
 
Men så er det også et trip uden lige; jeg klukkede højlydt flere gange under læsningen, hvad jeg sjældent gør. Herriman skrev fonetisk, med masser af ordspil, i sin til lejligheden opfundne pidgin dialekt. Lars Jakobsen, der har oversat, har så formået at ramme tonen og pointerne ved at skrue ned for det fonetiske og satse på jysk visse steder. Da jeg hørte om dette, var jeg skeptisk, men det er faktisk blevet helt godt, om end han har måttet opgive visse steder og bare “lade den gå” (get in hot water, caterwaul, lame duck, osv.).
 
Præsentationen er noget for sig, en samling gulnede udklip klæbet op i en scrapbog af en dansk købmand, da han var på ophold i USA i 1927. Normalt er jeg imod, at et dansk forlag “går over åen efter vand”, men selv hvis disse dagstriber skulle blive samlet på originalsproget af Fantagraphics en skønne dag, er denne scrapbog stadig værd at eje, et meget tidligt eksempel på tegneseriesamlermani. 
 
6 bobler ud af 6 mulige
karakter_6af6
 
Krazy Kat Klip
sh, softcover
Forlag: Fabel
Tegner: George Herriman
Forfatter: George Herriman
Oversætter: Lars Jakobsen
ISBN: 978-87-91419-44-7
 
GoogaMooga

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *