Home / Anmeldelser / 4 stjerner

4 stjerner

Nu aner jeg jo ikke en kæft om design og den slags, men Cobolts Thorgals verden kunne sagtens trænge til et pift, for den bagside er godt nok ikke køn og appellerer heller ikke til videre læsning. Hvide baggrunde, om det så er selve coveret eller her, på bagsiden af Den retslærde, gør intet godt for øjnene. Og når man så også vælger at sætte samtlige udgivelser op, både fra hovedserien om Thorgal, og de sidekicks der er fulgt med, så bliver det kedeligt og uinteressant.

Næ, et par klip fra selve albummet, som er drønspændende, var langt bedre. Langt.

Jeg får intet ud af alle de informationer. Jeg tvivler på at førstegangskøbere eller ditto læsere, får noget ud af siden. Flinkt nok, at de er at finde. Men mon ikke en hjemmeside, eller inde i de forskellige album ville være en bedre idé?

Albummet, og vi er ikke i hovedserien om Thorgal, men i Kriss af Valnor og der sker ting og sager. Jeg erkender blankt, at både hovedserie og alt der har fulgt med, slet ikke rykker voldsomt hos mig. Ikke fordi de enkelte album ikke er flotte og flot tegnede, samt ekstremt spændende, men simpelthen fordi universet ikke er et sted, hvor jeg har hjemmebane. Buer og pile, så er jeg med, men himmellegemer, flyvende objekter og den slags, så bliver jeg lang i ansigtet…

Dette, og så at jeg let forvirres og finder det hele ret bøvlet at hitte rede i.

Kong Jolan, Kejser Magnus, Joril, Kriss af Valnor, Aniel. Hvis man koger, som jeg, over det blakkede overblik, så kan man skære tingene ud i lidt mindre bidder. I Den retslærde er der ligesom to handlinger. Begge kompakte med slag og drab, og begge med samme ærinde, nemlig kamp og flugt.

Kong Jolan og Kejser Magnus er fjender og i færd med at slå hinanden ihjel. Dette forpurres/forstyrres af Joril, som har set sig sur på begge. Retfærdighed eller ej, det har han bare. Hvor fjollet det end måtte lyde, så enedes de to pinger om at gøre fælles front. Klogt nok, da de jo ellers begge vil lide døden.

I albummets sidste halvdel, og her bliver det for alvor dunkelt (stakkels nye læsere) og man skal holde hovedet koldt, er vi på Tidsbjerget, og her skal Kriss for alvor i kamp. Vi har alle vores kampe, som man siger, og ofte er man selv sin egen modstander. Kriss må erfare dette.

Det er forrygende spændende, både Jolan/Magnusflugten og Kriss x 2 med mere, og især sidste del med Tidsbjerget, er godt udtænkt. Det er lidt blæret at køre med parallelle handlinger og på tværs af tiden, og så samtidig bevare overblikket. Øv at jeg ikke selv kan være med, men jeg anerkender til fulde, at andre kan.

Tegningerne er jo flotte. Indiskutabelt, og farvelægningen gør sit til, at både det hvide, det dystre blodrøde og det grumsebrune i helholdsvis Nordlandet og på Tidsbjerget, i den hærgede storby Bag Dahd og hvor slag og død er.

Kun den grønne midte er lidt ’piget’. Baggrundene er her blot baggrunde.

Jeg har nu læst så meget Thorgal & Co. at jeg kan være lidt med. Hvor håbløst det end har været undervejs, så er der nu kommet en ganske klar tråd i det hele. Og jeg tænker, at det nu er på tide, at genlæse de øvrige album på ny. Sådan er det jo nogle gange, når knolden ikke længere fungerer så godt.

Jeg kan lide Den retslærde. Især at Kriss er kommet hjem og den ekstra dimension, at der leges med tidsdimensionen.

Hvorfor er tiden kun lineær, kan man spørge? Hvorfor er den ikke også cirkulær? Tænk hvor meget liv der mistes, ved kun det ene og ikke begge.

Thorgal med flere er nu også lagret i min hjerne. Mange, ja langt hovedparten af de værker man læser, glemmer man jo, og husker kun lejlighedsvise fragmenter. Passager kan blive siddende, persongallerier og exceptionelle visuelle indtryk. Men ellers er kernerne borte, glemte og blot afløst af nye indtryk.

Værket er skrevet af Mathiei Mariolle, tegnet af Frédéric Vignaux, farvelagt af Gaétan Georges og selve serien Thorgal er skabt af duoen Van Hamme og Rosinski.

Albummet som sådan bringer ikke nyt til torvs. En spændende saga er det blevet til, og selvom genrerne blandes sammen (det må man godt), så kan man vel se på skidtet som en roadmovie med lidt syre. Altid er man på vej, men om man opdager noget, er vist for tidligt at spå om.

Dette er jo bizart, al den stund Thorgal er en aldrende herre efterhånden…

Samlet vurdering. Albummet er flot tegnet. Spændende og en 4’er bliver det til…

Titel: Thorgals verden – Kriss af Valnor, ottende del. Den retslærde

Tekst: Mathieu Mariolle

Tegninger: Frédéric Vignaux

Farver: Gaétan Georges

Oversættelse: Ole Steen Hansen

Forlag: Cobolt

Format: 48 sider i farver

Pris: 188,-

Isbn: 978-87-7085-743-7

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *