Home / Anmeldelser / 5 stjerner

5 stjerner

Hit-Girl i Hollywood nr. 1

Op til Copenhagen Comics, nærmere betegnet d. 23.2.2019 sker der en mindre sensation indenfor tegneserier i Danmark. Nyudgivelser indenfor tegneseriehæfter er, hvis ikke ikke-eksisterende, så afsindigt sjældent forekommende: Hit-Girl 1 rammer, om end ikke kioskerne, så det danske marked med et brag! Det er ikke hverdagskost med en nyudgivelse om personer, der øver selvtægt á la Batman og så tilmed tegnet af en dansk tegner.

Fra forlaget har jeg sakset:


”Hit-Girl i Hollywood er ægte amerikansk tegneserieaction med ultravold og humor. Solohistorien er skrevet af filminstruktør og tegneserieforfatter Kevin Smith og tegnet af Pernille Ørum i hendes über-feminine streg.


Det er Pernille Ørums debut som tegneserietegner, og hun er både første dansker og første kvinde til at tegne den populære serie om den übervoldelige superhelt.”

Fire bind er foreløbig planlagt i Danmark og dette første bind har en unik dansk forside samt 6 siders ekstramateriale i form af skitser, karakterdesign og interviews plus en flot ikke sort/hvid, men lilla/hvid dobbelt intro side.

Hit-Girl var jo, for evt. uindviede, side-kick til Big Daddy i Kick Ass-universets spæde begyndelse skabt af Mark Millar og John Romita Jr. Big Daddy er død for længst, og Hit-Girl fortsætter nu på egen hånd den stolte selvtægtstradition, efter en kort periode som coach for Kick Ass, som i mellemtiden er stoppet og en ny kvindelig Kick Ass er på banen, Den amerikanske version kom i sidste uge med et andet cover plus lidt varianter og i almindeligt serieblad-format samt fyldt med reklamer.


Og lad os blot starte lidt bagvendt for en gangs skyld med formatet. Bladets størrelse er seriehæfteformat, men med den store forskel, at det er trykt på noget ualmindeligt lækkert, tykt papir, nærmest karton, og så er der ingen reklamer!

I USA er der udgivet flere hæfter og samlinger, trade paperbacks, med Hit- Girl skrevet af skaberen Mark Millar og tegnet af Romita Jr., og for nærværende er der i 2018 udgivet tre gange 4 numre med forskellige tegneserieskabere, hvor Hit-Girl spreder død og ødelæggelse i hhv. Colombia, Rom og Canada.

I denne historie er det garvede Kevin Smith, som har fået æren som forfatter, han vil være kendt af nogle for bl. a. Green Arrow, Daredevil, og Batman har han også forfattet. Han har skrevet et manuskript til en Green Hornet film, det blev så i stedet en tegneserie hos det amerikanske forlag Dynamite. Ydermere har han lavet film og TV og her kan blot nævnes karakterenerne Jay og Silent Bob, som optræder flere gange i Smiths produktioner.


MEN det helt store i denne sammenhæng er, at det er danske Pernille Ørum, som tegner dette og de tre næste numre af Hit-Girl. Og lad det være sagt med det samme. Det gør hun (indsæt selv forstærkende adjektiv, evt. bandeord efter egen smag) godt! Ørum har bl. a. designet DC Superhero Girls for Warner og været lærer i animation på Billedskolen! Hendes stil er meget udtryksfuld og anime- eller Disneyagtig, og det mestrer hun til fulde. Det er der også brug for, thi underfundige Kevin Smith har valgt næsten ingen/meget lidt tekst – en taleboble og to ”skriftsteder”, plus et par lydord, og det kan synes spøjst, når man kender Hit-Girl, som oftest lader munden løbe ikke helt, men næsten à la Deadpool eller tidlig Spider-man, uden sammenligning i øvrigt. Det er set før – en billedfortælling uden tekst hos f. eks. Batman eller Daredevil, når de er i deres skumle og mørke humør – og det er godt set, at det kan lykkes p. gr. a. de flotte tegninger, ansigterne er meget udtryksfulde. Andre vil kunne indvende, at det blodige indhold ikke bliver matchet af den lyse stil, herunder også Sunny Ghos flotte, pastelagtige farvepalet. Gho har farvelagt en del for Marvel og andre forlag. Men det virker i mine øjne, som om de, undskyld udtrykket, tuttenuttede tegninger nærmest fremhæver og understreger den voldelige handling, så det næsten bliver for meget. Det kan så være et problem, for nogle. Når noget er så ”sødt” og pænt tegnet, vil det kunne komme som en måske grim overraskelse, at det flyder med ”mord, vold og modbydeligheder”, som Dan Turèll så malerisk sagde i en anden sammenhæng.

Hit-Girl er, kunne man sige, en slags Punisher møder Polly-Pocket figur, og hvis man ikke ved det eller er forberedt på det, så er det voldsomme sager. Historien starter in medias res med et skoleskyderi, som vi desværre kender alt for godt til. Hit-Girl klarer ærterne på blodigste vis og falder over en omtale på biblioteket af en filmatisering af bogen over hendes gøren og laden ind til videre. Og så af sted til Hollywood, hvor det må formodes at nogen skal stå til regnskab eller vil blive draget til ansvar for, ja, hvad? Undervejs er der lige et dask til pædofile ældre mænd, og derefter kommer taleboblen, mens Hit-Girl sliber eller tørrer sin kniv af! Hvad der siges, skal selvfølgelig ikke afsløres her.


Spændende bliver det at se, om den tavse stil skal bæres hele vejen igennem eller om serien bliver mere ordrig i de næste numre.

I slutningen af bladet er der 2 sider med spørgsmål til og svar af hhv. Kevin Smith og Pernille Ørum samt et par sider med manuskriptbidder, skitser og rentegning plus figurdesign.
Alt i alt en flot udgivelse fra Cobolt, og ros for at turde prøve noget nyt. Mht. det modsætningsfyldte mellem indhold og tegnestil, hvor nogle læsere vil kunne forskrækkes over det voldsomme indhold, så vil det måske blive modsvaret af, at prisen på bladet er 99,- kr., lidt meget vil nogle synes, og det vil måske afholde de yngste, ikke formuende købere fra at spendere pengene. Til det kan så måske noget fordomsfuldt siges, at ungdommen aldrig har haft så mange penge mellem hænderne og mange 11-12 årige ser faktuelt diverse serier på Netflix, såsom Riverdale, Arrow og Titans, så de kan forhåbentlig stå for mosten.

Det bliver i hvert fald interessant at se, hvordan det vil gå Hit-Girl i Danmark, og herfra skal kvitteres med 5 patroner ud af seks mulige. Måske ligger vi og vipper på 4,5, men det gode initiativ fra forlagets side samt fartstriberne, hvormed det må være foregået for at få bladet ud samtidig med udgivelsen i USA, trækker det sidste.

Dejligt, at et forlag vil prøve kræfter med andre genrer end de gængse og skønt med noget helt up-to-date materiale med dansk islæt!

Anmeldt af Henning Braunstein

Skrevet af Kevin Smith
Tegnet af Pernille Ørum
Farvelagt af Sunny Gho
Oversat af Pernille Arvedsen
32 s. i farver
17 x 26 cm
ISBN 9788770857543
Pris: 99,00 kr.
Udkommer 23. februar 2019

2 comments

  • Helt enig med dig i din anmeldelse! Fik både blad og plakat på Copenhagen Comics på din anbefaling, og jeg må sige, at jeg har nydt tegningerne. Ved første øjekast troede jeg, det blev en hurtig “gennemlæsning”, men jeg fik lyst til at dvæle ved tegningerne meget mere end jeg normalt gør – formodentlig p. gr. a de få talebobler. Jeg har virkelig bladret i denne lille sag! Tak for en fin anmeldelse!

    • Henning Braunstein

      Tak skal du ha’! Du har bestemt en pointe mht. dvælen ved billederne p. gr. a. få talebobler. Så kan vi bare se frem til næste nr. Venlig hilsner Henning B.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *