Home / Anmeldelser / 5 stjerner

5 stjerner

Kijara 2 – Flugten fra klanen

Kijara II er lige som en herlig søndagsbrunch. En buffet af ekstremt gode sager, og ikke bare et bord med tomme kalorier.

Jeg har læst alt af Tatiana Goldberg, og Flugten fra klanen, som titlen er, er simpelthen drøngod. Som med det veldækkede bord en søndag, så kan man starte hvor man vil. Alt smager godt. Alt er godt.

Farverne fx Her har jeg tidligere været lidt efter de alt for dystre og alt for mørke og alt for tunge farver, som i sig selv er glimrende og stemningsforstærkende, men som næsten altid virker bedst hvis de står i kontrast til noget. I Kijara 2 er det overvældende godt. Visuelt springer farverne lige op i knolden på en, og jeg lægger især mærke til det sprøjtende blod og lydordene, som er kontante og barske og man kan næsten høre dem, alt imens at blodet smattes ud og rundt.

Eller karaktererne fx Kijara er mere i live nu, vred som ind i helvede, men også sårbar, bange og usikker. Vreden får flyvehøjde i de herlige vredesudbrud, som en rasende vulkan, når hun presses, trues eller er i fare. At der veksles mellem følelser er velkommen, og kun lægger til på vægtskålen.

Eller stemningen fx og baggrundene. Nøj, hvor må det være interessant at dykke ind i Tatianas hoved, og finde alle de mørke, grove, rå og sataniske sider. Kijara er nemlig ikke kun spændende, den er også modbydelig ond. Både direkte med drab og ondskab, og indirekte qua de mange små detaljer, som er strøet ud rundt omkring. Et fremtidsmareridt af de større.

Jeg elsker albummet. Lad mig nævne siderne 70 og frem. Vildt, fucking blodigt, dybde og nærmest tredimensionelle illustrationer, både når der kun er to kæmpende aktører, til dybden i den smalle gang og til bilen som i flugt næsten kører ud i hovedet på læseren. Talent. Talent. Talent.

Eller selve formatet, hvor alt virker professionelt og gennemtænkt. Lige fra fonten og afstandene mellem rubrikkerne i ekstramaterialet og i starten, og til (og det trækker voldsomt op) netop det flotte og informative ekstramateriale.

Selve produktet, handlingen, er faktisk lige til. Kijara hører ikke rigtigt til nogle steder, og rekrutteres af ordensmagten Purge. Ikke så let, og hun får snart nok at se til. Så at komme på bølgelængde med de nye samarbejdspartnere, samtidig med, at hendes baggrund også får en vis rolle. Presset fra flere sider, og samtidig ikke helt føle sig til rette.

Man kunne fabulere over dette. Kvindens rolle på arbejdsmarkedet, kvinder og karrierer, en stigende forskel i vores levevis, marginaliseringer. Mulighederne er mange.

Man kunne også bare lade være, og nyde albummet og vente spændt på fortsættelserne, og endnu engang glæde sig over, at her er der tale om et drønspændende, voldsmættet, visuelt værk, som høster fem brutale slag på munden.

Er der ikke noget galt? Ikke nogen fingre, som lige skal presses ind? Næ, sproget er simpelt, men virker fint. Der anvendes fuck og fucking i ekstrem grad, og det kunne måske være en anke. Der MÅ være andre grove ord, som man kan anvende. Pikhoved måske?

Titel: Kijara 2 – Flugten fra klasen

Tekst: Tatiana Goldberg

Illustrationer: Tatiana Goldberg

Format: Hardcover, 96 sider i farver med ekstramateriale

Forlag: Comic Factory

Pris: 200,-

Isbn: 978-87-99963-16-4

https://comicwiki.dk/images/3/36/Kijara_2.jpg

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *