Home / Anmeldelser / 5 stjerner

5 stjerner

Chok 3 – Manden uden ansigt

Zoom brager endnu engang tegneserielydmuren. Sådan kan det siges, og jeg er ganske forvirret. Chok – bind 3 med titlen Manden uden ansigt, er en mageløs udgivelse. Men samtidig også ret svær at forstå. Jeg har nu læst albummet et par gange, og er ikke sikker på, at jeg har forstået alt, og alt rigtigt.

Formen først. Hardback, 86 sider i farver, og størrelsen lidt større end de vante tegneserier. En tung sag, flot, flot, flot.

Altså, Chok kender vi fra Tim og Thomas’erne, og der er han en bandit. Man pakket ind i tidens forsigtighed og man aner kun grusomhederne hvis man åbner for ens fantasi. Men her, i denne nye Zoomsag, er det anderledes. Ikke fordi Chok (endnu) har åbnet for det onde, men fordi albummets grundtone er barsk og rå. Vi er tilbage lidt i tid, flere gange faktisk, for der veksles mellem både tider og handlinger, hvilket gør, at jeg har mistet hovedet og overblikket.

Grundstemningen er ond, for vi er i Tyskland sidst i 30’erne. Vi ser det polerede, mondæne, rige og smukke, og bag ligeledes det modbydelige, det afstumpede, det umenneskelige. Jøderne var forfulgte og cirka en tredjedel inde i albummet, bringes der nogle af de mest vederstyggelige tegninger, som jeg længe har set (og nydt).

Synsvinklerne skifter, perspektiverne med. Der er flere illustrationer at gøre med. Hvor er ens fokus? På modbydelighederne? På personerne i bilen? Jeg er rystet, bevæget, påvirket. Grumt er det.

Tegningerne er voldsomme, Eric Malaite står bag og han er også halvpart i farvelægningen. Begge dele er skidegode, simpelthen. Der veksles herligt mellem det lyse og stille, og det mørke dunkle, som oplyses af had og flammer, på samme måde som selve handlingen skifter i tid og sted.

Det sidst er både fascinerende og overvældende. Men satans irriterende samtidig med, for jeg har besvær med at holde hoved og hale adskilt. Jeg har besluttet, at jeg ser det som et gode. At jeg er for indskrænket til helt at forstå alt, er et bevidst træk fra forfatter Stéphan Colman. Hvilket, når jeg anvender den vinkel, er forfriskende og drillende. Rart med et værk, hvor alt ikke er givet på forhånd.

Nå. Albummet indledes med en biljagt og lig. Midt i optøjer og vi taler sirener, høj fart, masser af tempo og buldermørke i lys. Chok dør, eller hvad? Selvfølgelig ikke, og den britiske strisser, Fixchusset er ikke helt overbevist. Snart får han dog andet at tænke på, da han forsvinder.

Sideløbende, og det er her, at det uhyggelige foregår, drøner to unge gutter rundt i det nazistiske herredømme, og lever over evne.

De to sideløbende handlinger har noget med hinanden at gøre. Klart. Ja. Og her er så mit store knejsende spørgsmålstegn.

Jeg blev ellers ked af det, da allerførste linje indeholder en irriterende og desværre hyppig fejl: Et verbums manglende nutids-r. Det er ikke så smart, og pedant som jeg er, så sprang den lige i hovedet på mig. Det hedder ‘Og nu mens jeg vandrer i dødsskyggernes dag’, og ikke ‘Og nu mens jeg vandre i dødsskyggernes dal’.

Men glemte hurtigt det med r’et og nød både tekst og billeder. I stor grad.

Figuren Chok blev skabt af Will og Rosy, og så lys så langt tilbage som i 1955. Willy Maltaite (Will) og forfatteren Maurice Rosy skabte figuren Chok, som udviklede sig til at blive det onde i Tim og Thomasuniverset. Som skrevet før, så var tiden en anden og begivenhederne blev skildret betydeligt mere implicitte dengang. Derfor er det en stor glæde, at Chok nu vender tilbage, altså i perioden før T & T, og at der ikke slækkes på det vilde og skræmmende. Det giver en vildskab, en dimension af at intet er utænkeligt, og det stænker af på både karakteren, på stemningen og selve helhedsindtrykket. Chok virker. Både på det konkrete plan, og på billedplanet. Jeg skal genlæse albummet og som de bomber der falder en nat over Hamborg, så hagler indtrykkene ned. Det bliver en stor 5’er. Det gør det.

Prisen? En joke. Denne udgivelse burde koste langt langt mere.

Titel: Chok 3 – Manden uden ansigt

Tekst: Stéphan Colman

Illustrationer: Eric Maltaite

Farver: Lady C. og Eric Maltaite

Oversættelse: Per Vadmand

Forlag: Zoom

Format: Hardcover, 86 sider i farver

Pris: 198,-

Isbn: 978-87-7021-059-1

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *