Home / Anmeldelser / Allan Falk 2001-2002

Allan Falk 2001-2002

Gamle drenge (og piger), der voksede op med ugebladet “Fart & Tempo”, har al mulig grund til at glæde sig nu, hvor det initiativrige forlag Zoom har valgt at genoplive en af de helt store, og meget sejlivede, euroklassikere, den belgiske detektivserie, “Allan Falk” (fr.: Ric Hochet, ordspil på *ricochet*). Skabt af det belgiske makkerpar, tegneren Tibet og den drevne krimiforfatter A-P Duchâteau, til ugebladet “Tintin” i 1963, hvorefter den første historie udkom som selvstændigt album på Lombard i 1964. Da serien så nåede til Danmark i 1966, var der således ikke tale om en decideret euroklassiker, da den kun havde tre år på bagen!

Serien fortsatte i 78 albums, alle tegnet af Tibet, og er nu genoplivet med ny tegner i en ny albumserie på Lombard. Tibet var en arbejdsnarkoman, og dette og meget andet kommer tegneren Thierry Capezzone ind på i sit udførlige, og meget personlige, forord til det nye samlebind, der består af tre albums fra perioden 2001-2002.
Allan Falk er en fransk journalist med hang til mordgåder; han assisterer den lokale politikommissær Lavall, en af gengangerne i denne fortrinlige serie. De faste figurer, inklusive vores helt Allan, ældes ikke i serien, men omgivelserne følger med tiden. Således berører Tibet og Duchâteau i dette samlebind så moderne fænomener som internet, hackere, reality TV, mobiler, GPS, og meget mere.
Kan man som ny læser overhovedet få noget ud af at springe ind i en serie så sent i forløbet? Det ville jeg mene. Selv har jeg ikke læst Allan Falk i 40 år, alligevel kunne jeg nikke genkendende til stilen, den særlige “noir light” stemning, og bemærkede, at Tibet’s tegnestil var blevet noget forenklet siden sidst. Det sker tit for tegnere over et langt arbejdsliv, de finder frem til et mere enkelt udtryk hen mod slut.
Krimier er næsten pr. definition lidt krævende læsning, og her har man så to forskellige indgangsvinkler. Man kan anstrenge sig og forsøge at gætte med under efterforskningen, noget Duchâteau givetvis har sigtet efter, og Tibet har komplimenteret med sine “cliffhanger” billeder sidst på hver anden side, ELLER man kan give pokker i handlingen og så bare læne sig tilbage og nyde stemningen, personkarakteristikken, iscenesættelsen (af Desmit),  og de lyse pastelfarver (af Brichau).
Jeg ved godt, hvad jeg foretrækker. Har aldrig været særlig plotfikseret.
Der er andet at komme efter i de gode tegneserier, og Allan Falk må siges at være langt over middel, én af de helt store euroklassikere. Intrigant som bar’ fanden, men ikke mere, end det lykkes at få flettet noget samfundskritik ind mellem de mange spørgsmål, deduktioner, og falske spor. Især internettets iboende farer, og reality TV’s lavkulturelle plattenslageri, det er to emner, der tages under kærlig behandling i dette samlebind.
karakter_4af61
Anmeldt af GoogaMooga
Allan Falk 2001-2002
144 sider, farver, hc
forlag: Zoom
tegner: Tibet
forfatter: A-P Duchâteau
oversætter: Sebastian Weirsøe Flamant
ISBN 978-87-93244-11-5