Home / Anmeldelser / Allan Falk – 3. Sådan begår du mord

Allan Falk – 3. Sådan begår du mord

Forestil dig, at den person, som du ellers kender så godt, pludselig har forandret sig. At der er kommet en anden og mere barsk tone over personen og det univers, som han ellers bevæger sig i. At den der Otto Leisneragtige humor er tonet ned, og nu kun tager form i drillerier imellem elskende og kolleger. For det er dét, der er sket med Allan Falk. Der er noget mere mørkt over albummene, og man har bevæget sig væk fra det fantasifulde og gået mere imod det realistiske og nære.

Som da Daniel Craig for år tilbage var 007 i Casino Royale. Væk var det lag af spas og humor, som kunne tage brodden af den massive vold, som der faktisk er, især i de nyere Bond-film, i serien. Some like it. I do. Og det samme med Allan Falk. Simpelthen.

Det er ikke at gøre vold imod figuren og karakteren, når man finpudser lidt her og der, og tuner andre steder. Slet ikke. Det er da snarere en slags hyldest når man udvikler og, igen min mening, gør både karakteren og serien bedre.

I Allan Falk 3. Sådan begår du mord, er vi i de glade juledage. Julens toner høres i stormagasinerne, folk er på gavejagt og alt emmer ro og fred. Men sådan er det nu ikke. Bitre følelser og indestængt vrede er som vulkaner eller elefanter. Flotte og pompøse, men stole på dem? Ikke rigtigt, vel?

Mød en trist kuet mand. Han er for længst kastreret og lever ikke ’rigtigt’ længere. Han hakker den af til blade, og bliver dagligt hakket på af fruen. Mandens navn er Jacques og han finder en dag en bog med den skønne titel: Sådan begår du mord. Den sætter tanker i gang.

Den der bog. Lige op til juletid. Det er måske et tilfælde, men så alligevel næppe. Tænk blot, hvor mange kuede mænd og kvinder, som kunne have lyst til at leve et liv uden deres partner? Det kan Jacques sagtens forestille sig, og før ham i hobetal af forfattere og filmfolk, som har bragt fiktive personer til live, netop for at få deres bedre halvdel i mulden.

En forholdsvis simpel sag, hvis det bare ikke var fordi, at den kuede franskmand Jacques’ tålmodighed er sat alvorligt på prøve, og andres med. Hele 77 mord, og det bringer politiet og vores Allan i både gang og i knibe.

Nok om det. Tilbage til det rå.

Fem sjettedele inde i albummet, du. Der sker det. Allan Falk er fanget i sin gule Porsche, og den får læsterlige tæv. Sten, slagvåben. Smadrede ruder.

Og inden da. Middag. En hånd på en ung kvindes lår.

Senere. Mobning. Det er min hue.

Tre små nedslag som, som jeg læser det, er med til at tegne en mørk grundtone i de røde julehjerter.

Jeg må ikke nævne slutningen. Jeg må ikke nævne slutningen. Men den er genial og glæd dig.

Jeg er sgu faldet for den nye Allan Falk. Der er noget mere modent og råt, og hvis det forsætter, så er de kommende Zoom-album med skriverkarlen Allan Falk, ikke for børn længere.

3-tallet står for tiden efter Tibet og A.P. Duchâteau, og altså den tredje nye Allan Falk. Den nye helts fædre hedder Zidrou og Van Liemt, og dem skal vi holde øje med. De pumper liv alt imens folk dør som fluer.

Jeg har læst gode gode sager fra Zoom her for nyligt. En lækker trend. Zoom rykker og rokker.

Den mørke dystre stemning, den nye grovere rå tone og en lækker genial slutning gør, at vi ender på fem blodige julehjerter. Jeg er topunderholdt.

Titel: Allan Falk – 3. Sådan begår du mord

Tekst: Zidrou

Illustrationer: Van Liemt

Farver: Cerminaro

Oversættelse: Sebastian Weirsøe Flamant

Forlag: Zoom

Format: Hardcover, lækkert innersleeve, 58 sider i farver

Pris: 174,-

Isbn: 978-87-7021-051-5

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *