Home / Anmeldelser / Anmeldelse: Batman: Sort Sejr

Anmeldelse: Batman: Sort Sejr

SORT SEJRMåtte det blive en tilbagevendende tradition G-floy Studio her diverterer det danske superheltepublikum med: En Batmanudgivelse med jævne mellemrum, dog gerne oftere! Sidste år fik vi Batman: Den Lange Halloween, og noget kunne tyde på, det var en succes, da G-floy i dette efterår har sendt hele 4 fine udgivelser på gaden. Mere om det en anden gang.
For nærværende er det BATMAN: SORT SEJR, der er læst her i skolernes efterårsferie – og lad det være sagt med det samme: se at få fat i den, læs den eller genlæs denne flotte Batmoppedreng. Jeg er bestemt forudindtaget, men selvom jeg tvinger mig selv til at lægge alle sympatier, og der er mange, for figuren og skaberne d’herrer Eisner Award-vinderne Jeph Loeb og Tim Sale med mangt og meget andet positivt på samvittigheden, så ER det en knaldgod efterfølger af sidste års Halloween historie; både mht. historie, tegninger, farvelægning og udstyr, samt lidt ekstra materiale!

Det er igen en skummel Bat-historie med et ordentligt skvæt mafiaforbindelse og hele herligheden foregår stadig i begyndelsen af Batmans karriere. Nattens Ridder er oppe imod en politimorder ‘Galgemanden’, som sætter en seddel fast på alle sine ofre. På seddelen er der et spor i form af den i folkeskolens mindre klasser stadig så populære leg: galgeleg/Hangman. Lidt spøjst er det, at oversættelsen kalder det “galgespil”.
Fra Batmans forbryderalbum dukker så kulørte skurke som Two-face, Jokeren, Gækkeren og Catwoman (skægt nok ikke To-fjæs og Kattekvinden!) op fra Gotham Citys betændte bug. Og Gothams politistyrke, med den den nyudnævnte kommissær Jim Gordon i spidsen, er heller ikke helt til at regne med.
Vi møder også en dreng fra et cirkus, Han spiller en betydelig rolle. Batman får brug for hjælp fra denne kække ungersvend, som er med til at kaste lidt mere lys ind i den dystre beretning, end det var tilfældet i Halloween fortællingen. Den vakse læser ved hvem, der her er tale om, og det er en karakter, undertegnede er godt tilfreds med!
BATSTRIP1
BATSTRIP2Jeph Loeb væver en spændende detektivhistorie, ikke så meget vægt på superhelten, mere på detektiven og i denne ombæring er der også lidt flere farver på paletten. Selvom det stadig er dystert, har Gregory Wright måske ladet sig inspirere af det faktum at Dick Grayson/Robin (den RIGTIGE Robin, mind you) kommer ind i Bruce Wayne/Batmans liv som en skarp, positiv lysstråle. Flot farvelægning! Tim Sales umiskendelige stil er blevet lidt “rundere” her, mindre karikeret, men dog stadig. I den lange Halloween kom jeg næsten til at tænke på Chester Goulds Dick Tracy mht. de skurkagtige elementers fremtoning. Her, lidt senere er det en kende nedtonet, og det klæder bestemt historien. Intrigen bliver i mine øjne mindre forstyrret og således endnu flottere understøttet. Men der er mere en det! Der er også fokus på ensomhed/tosomhed eller det, at uden nogen er man intet, som Charlatan Gruppen sang det i begyndelsen af 80’erne. Kommissær Gordon er blevet forladt af kone og søn, Batnan/Bruce Wayne gantes med Catwoman/Selina Kyle, den nye offentlige anklager, Janice Porter, har hemmelige stævnemøder med en mystisk fremmed og både Gordon og Batman mangler deres fælles side-kick, Harvey Dent, selv om Batman ikke er meget for at indrømme det. Fru Gordon dukker op og Batman får en partner, begge “forhold” i mangel af et bedre ord er meget flot beskrevet både i tekst og tegninger. Især Gordons mismod og savn er stærkt skildret. Oversættelsen er fint nok lagt i hænderne på Steffen Rayburn-Maarup, men tillad mig at nævne at det må være en svær opgave, at oversætte f. eks. titlen Dark Victory til noget ligeså slående og mundret på dansk. Sort Sejr er OK. Jeg kan lide det korte slagfærdige og de to s’er i hvert ord. Mørk Sejr ville være aldeles uspiseligt efter min smag. I forbindelse med navnene på Batmans righoldige forsamling af forbrydere, så slår det mig at nogle har oversatte danske navne og nogle har bevaret de engelske. Folkene bag den danske udgave har helt givet vendt dette og har så besluttet Gækkeren, Jokeren, Hattemageren, Fugleskræmslet, Kalendermanden, Pingvinen, Ivy (uden Poison, Batman kalder hende blot Ivy), Two-face, Catwoman, Mister Freeze. Der er nogle virkningsfulde tegnermæssige tilbageblik på unge Bruces traumatiske oplevelse i sarte grå akvarelagtige toner og senere i historien en ditto parallel til Dick Graysons udforskning af mørke Wayne Manor! Tillige med er der mange flotte splashpages, et sandt festfyrværkeri!

Bogen indeholder to sider, der ikke var med i den oprindelige serie, foruden en introduktion af David S. Goyer, som bl. a. har skrevet en del JSA/JLA omkring årtusindeskiftet, og haft en stor finger inde over Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises, Man of Steel samt de to Ghost Rider film og den nye Constantine TV serie

Denne flotte bog opsamler enkeltnumrene BATMAN: DARK VICTORY: #0-13 og fortjener 5½ bat-a-rang ud af 6 mulige!
Farve, hardcover.
ISBN: 978-87-91630-83-5.
Oversat til dansk af Steffen Rayburn-Maarup.
Pris: 298,- MEN køber du den via forlagets hjemmeside er prisen kun 223,- i en kort periode.