Home / Anmeldelser / Anmeldelse: Underholdende indblik i dansk tegnefilm

Anmeldelse: Underholdende indblik i dansk tegnefilm

“Eventyret om dansk tegnefilm” Lars Jacobsen, Forlaget Fabel, 2008. 2 DVD boks, total 230 minutter. 249 kr. Præsenteret i sammendrag på Komiks 2008. Premiere i sin fulde udstrækning i Cinemateket den 10. juni.

“Denne dokumentarfilm fortæller for første gang den glemte og forunderlige historie i sjældne filmklip og interviews.”

Hatten af for Lars Jacobsen, der med sin 2 DVD box “Eventyret om dansk tegnefilm”, betalt af egen lomme og udgivet på eget forlag, tilbyder interesserede et underholdende visuelt indblik i en af de mest oversete filmformer i Danmark: Tegnefilmen.

Det er et stykke imponerende arkiv- og detektivarbejde, Lars Jacobsen i ensomhed har foretaget i de knap tre år, han har arbejdet på sit personlige projekt. For den interesserede er DVD´erne fyldt med godbidder fra dansk tegnefilms historie og massevis af anekdoter fra folk i eller omkring miljøet. Alt sammen godbidder, der skærper appetitten efter mere.

Der skal ikke herske mindste tvivl om, at Lars Jacobsen i sit lønkammer, har sat sig overfor en kolossal opgave. Beskrivelsen af dansk tegnefilms historie var frem til midten af 80´erne særdeles sporadisk, i form af artikler i diverse særudgivelser, filmblade og et kort kapitel i en enkelt bog. Til sammen mangelfulde og oftes ukvalificerede.

For den der ønskede at skabe sig et mere samlet overblik, var der således ikke meget hjælp at hente. Det har Lars Jacobsen nu medvirket til at rette yderligere op på, og det er en fornøjelse at gense en stribe film sat ind i en tidsmæssig ramme. Men en dokumentar om dansk tegnefilm er det ikke.

Dokumentationen af dansk tegnefilms historie, som jeg ville foretrække at kalde “dansk animationsfilm” for at få hele bredden med, lider under flere alvorlige mangler, som Lars Jacobsens DVD´er blot er en flig af. Problemerne er: Manglende opmærksomhed fra Det Danske Filminstitut og landsdækkende tv-stationer, derfor ingen økonomi og dermed nul vilje til samarbejde mellem de der nu engang af ren og skær entusiasme, havde kastet sig over forsøget på dokumentation.

Selv er jeg en af dem. Harry Rasmussen en anden. Hver med vores udgangspunkt: Mit som en populærudgave, Harry Rasmussens som en personlig skildring. Jeg fik kontakt til Harry Rasmussen i starten af 80´erne, og siden har vi haft en særdeles omfattende dialog om dansk animationsfilm. Tidligt opstod tanken om en samlet fremstilling af dansk animationsfilms historie, men ingen købte ideen.

I stedet smed først jeg og siden Harry Rasmussen, hver vores version på nettet, så interesserede i det mindste kunne finde steder, hvor de kunne finde historien i en mere eller mindre dokumenteret sammenhæng. Sideløbende udvekslede vi konstant oplysninger, til gavn og glæde for begge parter og forhåbentlig besøgende på hjemmesiderne.

Men opgaven var kolossal og midlerne mindre end ringe. Samme erfaring har Lars Jacobsen gjort sig, dog med den meget væsentlige forskel, at kortene blev holdt endog meget tæt til kroppen. Det er synd og skam, hvilket DVD´erne da også bærer tydeligt præg af.

Men med al respekt for Lars Jacobsens ihærdige indsats og ikke mindst det filmtekniske arbejde med at regenerere de gamle klip, lider resultatet af betydelige indholdsmæssige mangler. De store linjer er der, men med alt for meget fokus på Børge Ring og Kaj Pindal der, ret beset, har afviklet deres karriere udenfor landets grænser.

Vigtige navne i historien er ganske enkelt udeladt: Blandt andre Børge Hamberg, Walther Lehmann, Liller Møller, Jørgen Vestergaard, Michail Badica og – ikke mindst Lejf Marcussen, der i 1991, som den første europæer, modtog den mest prestigefyldte animationspris overhovedet, The Norman McLaren Heritage Award, for sin samlede produktion.

Det at kunne overskue den enorme stofmængden, suppleret med den manglende interesse fra økonomiske partnere og copyrighthavere, har ganske enkelt og forståeligt taget magten fra Lars Jacobsen, hvis største fortjeneste er de store anstrengelser med at finde de mange filmstumper. Ikke mindst de film Jørgen Müller og Henning Dahl Mikkelsen var beskæftiget på i England i 30´erne. Et ihærdigt bureaukratisk arbejde, der endelig fik Filminstituttet på dupperne, så flere af disse “danske” tegnefilm omsider kan blive tilgængelige herhjemme.

Man kan kun håbe, at de der sidder på pengekasserne, langt om længe får øjnene op for dette fuldstændig oversete kapitel i dansk films historie, og vil medvirke til at etablerer et bredt samarbejde, så historien om dansk animationsfilm kan blive fortalt som den virkelig fortjener.

En bogudgivelse om den samlede historie, med Annemette Karpen fra Animationshuset som tovholder, har længe været undervejs, men lider som alle tidligere forsøg under manglende koordinering og den nødvendige økonomi.

En veltilrettelagt bogudgivelse, suppleret med en DVD-boks opdelt i kapitler med højdepunkter, vil være det optimale. Lars Jacobsen har med sin udgivelse forhåbentlig gjort så stort indtryk, at man omsider indser nødvendigheden af at finansiere et projekt, der dokumentarisk beskriver dansk animationsfilm, fra de første trick-farcer til de seneste premierefilm. Researchen er godt i gang.

“Eventyret om dansk tegnefilm” kan bestilles her:
• Forlaget Fabel