Home / Anmeldelser / Ann – Jungletemplets gåde 1951-1956

Ann – Jungletemplets gåde 1951-1956

downloadhhhhhANN – JUNGLETEMPLETS GÅDE 1951-1956
 
Den får ikke for lidt i Arne Hall Jensen’s og Helge Hansen’s guldalderføljeton, “Ann – Jungletemplets Gåde”. Flystyrt, bilulykker, jordskælv, ildebrand, lumske baghold, rasende Bengalske kongetigre, og giftige slanger i et omfang, så Freudianerne får nok at se til.
 
Vi befinder os i Indien, og bind 1 af denne cliffhanger klassiker, der dækker årene 1951-1956. Mere end 250 siders tætpakkede ugebladssider, nænsomt scannet og bevaret i dyster sh, der fremhæver Helge Hansen’s mesterlige clair-oscur tegneri.
 
Helge Hansen er én af blot få danske serietegnere, der prøvet kræfter med den realistiske stil, og det er han sluppet godt fra. Redaktør og forlægger Anders Hjorth-Jørgensen tager måske munden lidt for fuld, når han sammenligner Helge Hansen’s bløde penselsstrøg med selveste Alex Raymond, der er immervæk langt op til toppen af kransekagen.
 
Men vi kan stadig nyde tegningene isoleret sét; sjældent set bedre indenfor kongerigets grænser. Det hele er noget så udtryksfuldt, og det på trods af restriktioner med “nine panel grid” og plads til Arne Hall Jensen’s forklarende tekstkasser; en sand ordflom, der beskriver, hvad øjet snildt kan se – dog med bevidsthed om at få hovedpersonernes tanker og følelser med.
 
Når den amerikanske rigmand Farris frygter for sin 18-årige datter, societypigen Ann, så FRYGTER han sgu’ for hende, og vi drages med alt, hvad empatien kan trække. Kort fortalt har Farris afholdt en 18 års fødselsdagsfest for datteren Ann, som i gave har fået en rejse til det fjerne, eksotiske Indien.
 
Allerede i billede to varsles der om farer forude, og sidst på første side er vi så havnet i Indien, Ann ledsaget af Farris. Baggrundene er minimale og sparsomme, for “Ann” er en ren action og figurdrevet serie; liden plads til ekspressionisme, miløskildring, og mise-en-scène.
 
En åben plads med en fløjtespillende slangetæmmer og en “dansende” brilleslange, så nemt, så enkelt, og så klichéfyldt kan det gøres. Arne Hall Jensen har ikke bekymret sig for meget om forhåndsstudier, for hvad ved den gennemsnitlige danske drengerøv om Indien i 1951? Noller, og så kan man jo slippe let om ved manus, og koncentrere sig om personudvikling og en endeløs række af faldgruber, den ene faretruende situation efter den anden.
 
Små 800 sider bliver det vel til i de tre bind af den komplette “Ann” fra forlaget desAHJn, og man skal være ekstremt garvet for at kunne læse sådanne klodser i ét hug. Jeg magtede det ikke, men er også af den opfattelse, at serien er beregnet på blive fordøjet i små bidder; 10 sider om dagen er passende. Ellers går man død i alt for mange spændingskurver.
 
Det skal den menneskelige hjerne ikke kapere. Ikke uden at det går ud over underholdningsværdien. Men jeg havde godt set bare lidt flere tegn på research. Indien var og er et fascinerende land, en oldgammel civilisation, der rummer både hinduer, muslimer, og buddhister.
 
Men jeg tvivler på, at der kunne være primitiv slangekult, og der har sgu aldrig været pygmæer derovre.
 
Fire bobler ud af seks mulige.
karakter_4af6
 
Ann – Jungletemplets Gåde 1951-1956
268 sider, sh, softcover, m. forord
forlag: desAHJn
tegner: Helge Hansen
forfatter: Arne Hall Jensen
redaktion og lay-out: Anders Hjorth-Jørgensen
ISBN 978-87-985252-8-8
Anmeldt af GoogaMooga

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *