Home / Anmeldelser / Asterix – Tvekampen

Asterix – Tvekampen

Asterix04ASTERIX: TVEKAMPEN
 
I 1970 udgav Gutenberghus deres fjerde Asterix album på dansk, der slet og ret hed “Tvekampen”. Det var det syvende i den franske rækkefølge, og denne historie blev udgivet som album i Frankrig i 1966. 
 
Dette på overfladen meget gakkede og rablende album er et af de få politiske fra Goscinny, idet det berører den tålte samarbejdsregering Vichy, der blev oprettet i Sydfrankrig under den tyske besættelse i 2. Verdenskrig. Historien “Tvekampen” blev serialiseret i 1965, kun tyve år efter krigens afslutning, så det måtte have haft en vis resonans hos læserne dengang. 
 
Det drejer sig i al sin enkelthed om en gallerhøvding fra byen Trummerum. Brutalix er navnet, og han er kollaboratør med romerne, om nogen. Så begejstret er han for alt fra Rom, at han fremmer en assimilation i sin gallerlandsby, og dette giver sig udslag i klædedragt, sprog, byggestil, m.m. 
 
Godt nok bliver Brutalix omtalt som en “Quisling” i forbifarten, men ellers er parallellen til Vichy en tanke, der højst strejfede mig under læsningen. Det udførlige ekstramateriale bruger et par sider på dette, men Goscinny og Uderzo’s bevidst historiske transponering vil nok gå hen over hovedet på mange læsere nutildags, her mere end 70 år efter krigens afslutning. 
 
Helt op til 1960’erne havde skampletten Vichy ellers været tabuiseret i Frankrig, så det måtte have været et dristigt forsøg fra ophavsmændenes side. Men som sagt, hvad der virkede stærkt i 1960’erne, er muligvis “lost” i dag, og tilbage står så den gakkede fortælling om tvekampen mellem to gallerhøvdinge, den patriotiske Majestix overfor den af romerne udpegede Quisling, Brutalix.
 
Både Majestix og Miraculix har fremtrædende roller i dette album, da de hver især er nøgle til de gæve galleres standhaftighed og overlevelse. Majestix som høvding og bindemiddel for sine bysbørn, og den vise druide Miraculix, som den eneste, der kender opskriften på den trylledrik, der gør uovervindelig.
 
Genialt af Goscinny at sætte ikke blot Majestix på prøve i en tvekamp, men også, og især, at sætte Miraculix ud af spillet, så gallerne er fortabte; uden trylledrik er de prisgivet. Obelix alene ville ikke kunne klare hele den velorganiserede romerske hær.
 
Som den ellers tapre galler Asterix nærmest panisk må erkende, “Bare han “Miraculix) da kan huske opskriften! Ellers… romerne er hundrede gange så mange som os – og tusind gange bedre udrustet!”
 
seks bobler ud af seks mulige 
karakter_6af6
 
Asterix bind 4: Tvekampen luksus
64 sider, farver, hardcover
Forlag: Egmont
Tegner: Albert Uderzo
Forfatter: René Goscinny
Oversættter: Per Då og Søren Vinterberg
ISBN: 978-87-93274-70-9
Anmeldt af GoogaMooga

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *