Home / Anmeldelser / At læse tegneserier – At lave tegneserier

At læse tegneserier – At lave tegneserier

At-laese-tegneserier_Forside-tAt læse og at lave. En smaragdgrøn lille sag fra Forlaget Cobolt. 44 sider i alt hvor gymnasielærer og tegneserietegner Ina Korneliussen tager sine læsere med ind i tegnseriens dna.

På en let og saglig måde bliver vi introduceret for tegneserien og dens virkemidler, og hører om blandt andet beskæring, synsvinkel, sekvenser, layout, samspillet mellem billede og tekst og meget meget mere. Alt sammen noget den vante tegneserielæser måske ikke til dagligt tænker over, men blot har inkorporeret i bevidstheden, og som jo er gængse redskaber og virkemidler i formidling af budskab.

Ina Korneliussen tager udgangspunkt i Marjane Satrapis Persepolis, og fortæller og forklarer virkemidlerne ud fra eksempler fra netop Persepolis.

Bogen henvender sig til gymnasier, HF og udskolingen, og primærfagene billedkunst og dansk. Og er altså en lærebog om tegneserier.

Det kan der siges både for og imod. Umiddelbart lidt tør og småkedelig og næppe en bog der voldsomt fænger Hr. og fru Jensen. Som jo så heller ikke er målgruppen. Jeg er, dels fordi jeg elsker tegneserier lige så meget som at komme lidt bag om den, og nok især fordi jeg fagligt er målgruppen som dansklærer i udskolingen.

Men jo, tør og halvkedelig og beklageligvis minder bogen mest af alt de undervisningsmaterialer der samler støv på skolebibliotekerne rundt om. Simpelthen fordi de tilhører en anden tid end denne. Jeg tror umiddelbart at det liv, som jeg også tror er en af mange gode bagtanker fra Idas side, fader bort. Lysten til at læse og lære er absolut ikke tilstede, og jeg tænker, at mine elever i udskolingen hurtigt vil miste interessen. Ikke fordi bogen og tanken bag er dårlig, for det er ingenlunde tilfældet, men snarere fordi rammen og formen er så triviel som den er. Det hele er simpelthen set før og bedre. Som eksempel herpå kan jeg, sådan fra hoften, lynhurtigt komme i tanke om Roland HesseldahlsVi laver tegneserier’, fra Gyldendal først i 90’erne.

ill7e-tTør og kedelig primært fordi fravalget af farver er så eklatant. Hvid, sort og smaragdgrøn dominerer, og det er alt for lidt for målgruppen. De vil simpelthen falde i søvn. Egentlig underligt at Ina har anvendt disse farver, eller kun disse farver.

Måske er det for at farver distraherer, og det kan så være fint nok, så målgruppen snarere dykker ind i substansen og bevidstgøres om at dette ER undervisning og ikke ’bare’ en tegneserie. Jeg ved det ikke, men jeg tænker at det er forkert. Det bliver blodfattigt og enerverende og jeg kan tydeligt se hvorledes min egen klasse ville småsove eller skride.

Tegnserier er også KAPOW og BOING, og det emmer bogen altså ikke af.

Grundelementerne behandles nænsomt og med faglighed. Tonen er fin og uformel og samtlige budskaber forklares grundigt med fine eksempler. Hertil kommer at bogen også rummer et væld af opgaver og praktiske opgaver. Learning by doing. Fint nok.

Bogen er inddelt i afsnit med gode tydelige overskrifter, og det er også godt. Bedst er måske bagerst i bogen, hvor der afsættes plads til en analysemodel af tegneserier. Lærere elsker analyser og modeller, og Idas analysemodel er rigtig god.

ill11-tJeg tænker, at bogen i sig selv er tør og kedelig, men kunne være en fin grundbog der så skulle og kunne suppleres med digitale opgaver, samt øvrigt supplerende materiale, især med eksempler der er lidt mere dynamik i.

Al ære og respekt for Persepolis og Ina, men der er ikke meget dynamisk bølgeskvulp at hente, og det er en skam.

Samlet vurdering: Dybdegående, grundig og overskuelig, men samtidig også halvkedelig og søvndyssende. To kopper lærerkaffe af i alt seks mulige.

karakter_2af6

At læse tegneserier At lave tegneserier. Ida Korneliussen læser Persepolis
Forlag: Cobolt
Skrevet og tegnet af Ina Korneliussen
Uddrag af Persepolis, tegnet og fortalt af Marjane Satrapi
Format: 44 sider i farver
Pris: 160,-
ISBN: 978-87-7085-589-1

Er udkommet.