Home / Anmeldelser / Bagdads Løver

Bagdads Løver

Fra tid til anden udgiver forlaget G Floy faktisk andet end blot de sædvanlige superhelte-ting, og denne gang er de dykket ned i DC’s voksenafdeling, Vertigo, hvor de har fundet en fabel, der på glimrende vis tager incitamentet til Irak-krigen op til debat. Oplægget til fabelen er den virkelige historie om nogle løver, der slap ud af Bagdads zoologiske have i forbindelse med amerikanernes invasion i 2003.

Handlingen
I Bagdads zoo spirer frihedstrangen blandt flere af dyrene – heriblandt hos løven Noor – men indbyrdes mistro de forskellige dyr i mellem gør, at de ikke får begyndt et egentligt oprør førend, nogle vildfarne amerikanske bomber sætter dem alle sammen fri. Historien følger løverne, mens de begiver sig ud i Bagdads mennesketomme gader for at finde et nyt eksistensgrundlag. Ikke alle i løvekoblet er lige glade for den nyvundne frihed, men tvunget af omstændighederne er de sammen nødt til at prøve at finde hoved og hale i krigens kaos.

Kritik
Kan frihed gives eller, er det kun noget individet selv kan opnå? Det er det centrale spørgsmål, der stilles i begyndelsen af Bagdads Løver. Uden at sige for meget, kan jeg godt afsløre, at bogen hælder mere til det ene end til det andet, for den skildrer naturligvis Irak efter invasionen, som et smadret, anarkisk samfund, hvor alle (dyrene) er desperate for blot at overleve. Det er historiens store styrke, at den skildrer de pludselige omvæltninger og deraf følgende ”menneskelige” omkostninger ved Irak-krigen. Det gør den tidløst vedkommende frem for, hvis den havde forholdt sig til konkrete politiske begivenheder. Idéen er god, historien er gribende, og den har noget på hjerte, så alt, hvad man kan kræve er faktisk til stede, men, når jeg alligevel ikke er helt oppe at ringe, er det fordi jeg synes, der et par gange lige sniger sig en kliché eller en nem løsning ind i handlingen. Vi får sågar klassikeren over dem alle: En af løverne vil ikke med ud af zoo, men da de andre kommer i problemer, kommer den tilbageblevne løve pludselig to the rescue og redder de andre. Forfatter Brian K. Vaughan er endnu ung, og selv om det allerede er rigtig godt, mangler der således lige det sidste for at få seks-tallet. Tegneren, Niko Henrichon, er også et forholdsvist nyt navn, men også han er allerede deroppe, hvor det dårligt kan blive meget bedre. Han styrer alle elementer med sikker hånd således, at komposition, udtryk, farveholdning, m.m. går op i en højere enhed og perfekt understøtter historiens mange facetter på en måde, der ikke i første omgang påkalder sig unødig opmærksomhed, men, hvor der alligevel ved nærmere eftersyn er flere øjenåbnere.

Konklusion
I disse år oplever tegneseriemediet en sand gaveregn af gode graphic novels, og Bagdads Løver er ingen undtagelse. At bruge de fri-satte løver som allegori på irakernes situation er simpelthen en fantastisk idé, som heldigvis også er så vel udført, at den sidder og arbejder i hovedet længe efter. Mange amerikanske anmeldere holder faktisk Bagdads Løver op ved siden af de helt store – som Vogterne, Nattens Ridder og sådan – men her i Europa, hvor kritikken af Irak-krigen i forvejen er af en mere helstøbt dimension, er det nok bare en rigtig god bog.

Manuskript: Brian K Vaughan
Tegninger: Niko Henrichon
Oversætter: Steffen P. Maarup
Forlag: G Floy Studio

Udgivet: 20. februar 2008
Sprog: Dansk
Medie: Tegneserie
Sidetal: 136 sider, hardcover
ISBN-nr: 978-87-91630-45-3
Pris: DKK 198,00

Aldersgruppe: Fra 15 år

Anmelderens vurdering af udgivelsen (skala 0-6 point):
Manuskript: 5 point
Tegninger: 5 point
Oversættelse: 4 point
Præsentation: 4 point
Kvalitet til prisen: 5 point

Anmeldt af LARS KRISTENSEN