Home / Anmeldelser / Berti Stravonsky anmelder Anders And & Co. 34/2008

Berti Stravonsky anmelder Anders And & Co. 34/2008

Endnu en måned er gået, nej – der er gået endnu længere tid og det skal jeg beklage. Det er ikke engang sommerens sysler og ferie der er årsagen til at jeg ikke har zoomet ind på anden og vores venner fra Vognmagergade, men en længerevarende sygdomsperiode slog benene væk under mig, og nu her, et par måneder senere, er jeg først ved at finde fodfæste på ny. Jeg føler jeg skylder læserne af Disneyklummen en undskyldning, og vil råde bod ved lige at scrolle tilbage til det svar som Martin Blemstad gav storsamleren Frank Weinberger for nogle måneder siden. Frank havde stillet det ganske fornuftige spørgsmålet du kan læse nedenfor.
I første anmeldelse skrev jeg, at vores venner fra redaktionen på Egmont læste med, og gerne ville i dialog med deres læsere. Og ikke bare nok med det. De ville også gerne svare på spørgsmål fra os. Det tog samleren Frank Weinberger til sig, og han skød med skarpt. Han ville vide hvorfor Andeby-Posten skulle lide døden, og hvad man som fast abonnent efterhånden fik af godter…

Svaret kom prompte: Martin Blemsted svarede:

“Det er rigtigt, at Andeby Posten ikke udkommer længere. Grunden er, at bladet tidligere var beregnet som information om særlige tilbud til abonnenterne. Senere blev bladet ændret til kun at indeholde baggrundsviden om Andeby-universet. Og med lanceringen af det nye andeby.dk, synes vi de artikler er bedre anbragt på nettet – hvor mange kan få glæde af dem.

Fordelen som abonnent er derfor, at man får bladet gratis med posten, samt at man har muligheden for at fravælge ugens lille legetøj.”

Jeg tog over og svarede således:

“Jeg vil så lege Fandens advokat, og dermed komme Frank lidt i forkøbet, for svaret er nok næppe fyldestgørende og tilfredsstillende for Frank eller for mange af Anders Ands andre voksne læsere. Sagen er jo, at bladet sendt med posten ofte er i meget ringe stand. Jeg ved ikke om PostDanmark har en skjult dagsorden og absolut vil smadre ethvert andeblad de registrerer, men faktum er, at man lige så godt kunne fise ned i kiosken og hente sit blad, og der tilligemed få en flot indpakning med i købet. Det er lige før, Martin og Katja, at det koster et andenæb.

Det kommer faktisk til at koste et hak i de uddelte andenæb. For nu har redaktionen så haft god tid og lejlighed til at fylde andebladene ud med baggrundsviden, som ovenfor citeret, og også haft rig mulighed for at krydre nettet med anekdoter, artikler mm. Men det man hidtil har formået, er altså slet ikke tilfredsstillende og lever slet ikke op til de fine blade abonnenterne modtog. Artiklerne på hjemmesiden, http://www.andeby.dk er såmænd fine nok, men bladets indhold halter. De bidrag der er i bladet er hverken morsomme eller informative, og har mest karakter af fjollet fyld. Så hellere, langt hellere, et kvartalsblad til de trofaste kunder og læsere.

Som abonnent får man en igangsættelsesrabat + en gave, men derefter er der ikke meget fidus. Bladet bliver som regel udsat for en ganske ublid behandling fra udgiver til abonnent, og når vi hverken får de flotte poser (og det betyder faktisk noget) eller vores elskede Andebypost, så bli’r vi knotne… ØV.”

Nå – til ugens udgivelse. Jeg har besluttet at jeg fremover vil anmelde hver uge og ikke vente til månedens udgang og så berette om blade der for længst er forældede. Hver uge kan du altså fremover se frem til lidt verbale riser og roser til vennerne på redaktionen. Og husk, at skulle du ligge inde med spørgsmål til Martin og Katja, så tøv ikke, men send en mail til Berti. Adressen ser du nederst.

Anders And & Co. # 34 – 2008
Med lidt ond vilje kan jeg tælle 10 sider med reklamer, hvis jeg altså medtæller bagsiden. Dertil kommer Mickeys detektivfærdigheder i ’Du gådeste’, preview af næste nummer, tegneskolen og en indholdsfortegnelse. Det giver samlet 14 sider af 62, svarende til næsten 25 %. Det virker voldsomt og endda alt for voldsomt. Man fristes til at spørge om det vitterligt er nødvendigt med reklamer for især Mobillir, men også de øvrige produkter. Hvorfor anvender man ikke samme argument og plads på hjemmesiden? Svaret håber vi kommer fra Martin og Katja.

Selvfølgelig kan jeg leve med reklamerne, og har da også en fornemmelse af, at uden reklamerne, så ville bladet sikkert koste lidt mere, men jeg synes bare at de der reklamer er irriterende og ret forstyrrende på den lange bane. Måske er det fordi jeg voksede op og fik andebladet i slutningen af 60’erne og begyndelsen af 70’erne, og der synes mængden af reklamer at være ganske anderledes. Men selv husstandens 2 tøsebørn på 4 og 7 kan heller ikke li’ dem.

Anyway – nummer 34 rummer Barks, ikke en af de bedste, men trods alt Barks, samt 5 øvrige historier, herunder et generende gensyn med Fætter Vims. Jeg har tidligere slået på, at universet i og omkring Andeby er bedst tjent med at rumme hele galleriet af figurer, og det står jeg gerne ved. Men Vims er nu ikke min kop the. Ikke dengang og heller ikke nu. Jeg synes, at når man medtager andre figurer end de vanlige, så kunne man bytte en reklameside ud med en kort intro om de forskellige ’nye’ figurer. Ide hermed videregivet. Denne gang vil jeg ikke anvende mange ord eller kræfter på at gå ind i de forskellige historier, men i stedet rose redaktionen for 2 ting. Først og fremmest ugens gave, som er lige så genial som den er simpel. Lille Hjælper er flot og relevant, og vakte stor lykke herhjemme. Men bedst og klart mest lærerigt er tegneskolen. 6 forskellige og godt fremadrettede skitser, der elegant fører os fra råskitse til en færdig And. Det er godt. Ungerne bliver pirret og får lyst. På samme måde ser vi på hjemmesiden, at man både kan tegne og farvelægge figurerne, og siden hen printe dem. Det er forkælelse og flot tænkt. Mere af det tak,

Samlet set, og når jeg trækker fra og lægger til, så kommer vi på 8 andenæb. Havde det ikke været for ugens gave, som i den grad har relation til vores elskede univers, så var vi nede på 7 næb. Det bliver spændende at se om vi på sigt får flere reklamer i bladet. Hvad siger man mon hos vennerne på Vognmagergade?

Læs med i næste uge her på Disney klummen, og har du spørgsmål til redaktionen eller til Berti, så er adressen shipping124@hotmail.com