Home / Anmeldelser / Captain Amerika : Hvid

Captain Amerika : Hvid

Cap White Cover DK front1488534133.211CAPTAIN AMERICA: HVID

Så rykker de igen fra sidelinjen hos Gfloy Studio med endnu en Marvel superheltetitel, hvilket vi jo ikke er forvænte med på det danske marked, så tak til folkene bag for det!

Denne gang er det en af de helt gamle, ikoniske amerikanske superhelte, supersoldaten over dem alle Captain America, det drejer sig om. Det prisvindende makkerpar Jeph Loeb og Tim Sale, som tidligere har lavet ”farvebøgerne” Spider-man: Blå, Hulk: Grå, (hva’ Søren, det rimer!) og Daredevil : Gul, og i den sammenhæng, lad det være sagt med det samme, har man ikke læst disse perler, så er de hermed stærkt anbefalet sammen med Loeb og Sales også fremragende Batman ”trilogi”: Den Lange Halloween, Sort Sejr og Hjemsøgte Nætter, hvor den sidste i virkeligheden er den første, forstået således, at den er den tidligst fremstillet, og nævnes bør også Superman: De fire årstider.

Historien er retrospektivt fortalt. Captain America tænker helt tilbage på tiden under 2. verdenskrig, hvor han mister sin makker, Bucky, og i løbet af historien støder vi bl. a. også på Sgt. Fury og hans kampenhed, den tidlige udgave af Avengers, som fandt den indefrosne Captain America og Sør’me også Batrocs far, som medlem af en fransk modstandsgruppe. Det er som så mange gange før Red Skull, der er skurken i fortællingen. De tre andre førnævnte ”farvebøger” har en følelsesmæssig tyngde, som jeg godt kan lide og denne er fuldt på højde med disse tre. Med fare for at lyde melodramatisk og salvelsesfuld, så føler læseren med supersoldaten, som bebrejder sig selv p. gr. a. Buckys død: Selvom han er super, er savnet af en kær ven ikke mindre. Yes, det lyder meget amerikansk, me det er eviggyldigt. Der er i modsætning til Spider-man, Daredevil og Hulk ”farvebøgerne” ikke tale om savnet af en kæreste, altså kærlighed i gængs forstand, eller kærsteproblemer, men om et skyldkompleks baseret på dumdristige handlinger, der førte til døden. Senere ved den alvidende læser jo nok, hvordan det går med Bucky, men det gør Steve Rogers, kaptajnens rigtige navn, ikke i fortællende stund. Der er også tale om en ”speederen-i-bund-ramasjang-slå-på-tæven” historie, og dette mix kan Jeph Loeb fortælle i fin, flydende og fængslende stil. I hvert fald i denne læsers øjne.

Captain America står jo nogenlunde for de samme værdier, som Superman gør hos DC, og en mand, der iklæder sig sit lands flag, kan beskyldes for mangt og meget og er også blevet det. Men læseren bliver suget ind i fortællingen, så fartstriberne formår at viske mulige og umulige skumle bagtanker og beskyldninger væk. Hvad betyder titlen så? Hvorfor hvid? Har det noget med figurens naivitet, uskyld eller enkelhed, om man vil, at gøre, eller det, at kæmpe mod det ”sorte” i en sort/hvid verden? Det får man en slags svar på i denne bog.

På billedsiden er der også masser at fornøje sig over. Tim Sale benytter en lidt mere #cartoony” stil end vanligt, men det fungerer med sådan en figur som Captain America. Der er flotte dobbeltsider, helsider, enkeltruder og farvelægningen falder også i mine farveblinde øjnes smag. Tolk det som du vil. Det er bestemt positivt ment.

Med hensyn til den danske tekst, så vil det altid virke lidt spøjst på undertegnede, at der benyttes engelsk navne, thi sådan var det ikke i min barndom, men nogle danske navne vil også virke komisk, så det er sikkert et spørgsmål om vanens magt, og oversættelsen er ellers lagt i gode hænder hos Tue Gaston, så jeg må bare tage mig sammen. Tekstningen, altså fonten, som det vist hedder, der benyttes kan jeg også godt lide. Mine også nærsynede øjne finder behag i boblernes indhold. Og så er der ekstramateriale: introduktion af Christoffer Markus og Stephen McFeely, som har skrevet manuskript til Marvels tre seneste Captain America film og TV serien Marvel’s Agent Carter. Se den! Endvidere 20 siders sketchbog m. interview og skitser.

Det er en fin udgivelse, Gfloy i deres sædvanlige gode hardcover udstyr, nåede at få ud til Copenhagen Comics, hvor den kunne erhverves til messepris, og det kan stadig nås på forlagets hjemmeside. Der skiltes tilmed med gratis levering, og det er jo nok værd at tage med i disse for vort postvæsen så usikre tider. Den er også observeret hos bl. a. Fantask, så det er bare om at få handlet ind. Der kastes 5 flotte, runde, stjernebeklædte skjolde efter dette, ja man fristes til at sige, værk..

 

karakter_5af6

Anmeldt af Henning Braunstein

Titel: Captain America: Hvid
Pris: 171,00 på forlagets hjemmeside ellers 228,00 kr. inkl. moms.
GRATIS levering!

Sideantal: 158
Tegnet og frotalt af: Jeph Loeb og Tim Sale
Farvelagt af Dave Stewart
Oversat af: Tue Gaston
Udgivet på dansk af G. Floy Studio og ER udkommet
ISBN: 978-87-93576-00-1

5 comments

  • Jeg er nødt til at sige her, at det med den gratis levering jo kun er hvis man køber for 500,- eller mere.
    Jeg har gjort forlaget opmærksom på at det er misvisende at man plastrer hjemmesiden til med “Gratis fragt” udråb uden samtidig at gøre opmærksom på at det kun er i forbindelse med et større køb.
    Det lader i hvertfald til at have snydt anmelderen 🙂

  • God anmeldese, så tak for den. Desværre lidt for god, idet jeg har shoppestop måneden ud, men når nu der er tale om hjernegymnastik, så gør det vel ikke noget 😀

  • Det var da rart med en anmeldelse af en superheltetitel – og så så gennemført! Ved godt, der ikke kommer så meget superheltehejs på dansk, men det er rart med en anmeldelse af det, der nu kommer midt i al det andet euro-halløj.Tak for den. Den må straks anskaffes!

  • Tak for positivt feedback, og ja, det ville være rart med lidt mere superheltehalløj både blandt udgivelserne og i anmelderspalterne, men der kommer desværre ikke så meget lige for tiden. mvh.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *