Home / Anmeldelser / Den store Asterix

Den store Asterix

Nu skal du spidse øren, og lytte glad.

Der er to klassiske Asterixhistorier, folkene bag hæderkronede René Goscinny og Albert Uderzo. Dertil kommer, og I kid you not, et særdeles omfattende og rigt illustreret ekstramateriale, der fortæller om duoens arbejde med tegneserierne, historiernes tilblivelse, herlige ditten og datten i tekst og tegninger, bag om det omfattende finurlige galleri af personer, Romerrigets historiske samtid og meget mere. Meget meget mere.

Tre gange om året, du, og så er det ikke engang løgn.

Ja. Lettere omskrevet og med kun enkelte tilføjelser, sådan står der bagerst på Den store Asterix I, og når jeg starter sådan, er det kun for at hylde og fylde på. For vi har med en udgivelse at gøre, der sjældent er set magen til. Næsten i en grad, så det bliver for meget.

Albummene ’Asterix og hans gæve gallere’ og ’Asterix og trylledrikken’ er grunddelen i værket, men nix nej. Selvom disse to album hver især er verdensklasse, for det er de, så drukner de i det bizart meget gode og blærede ekstramateriale.

Tror du mig ikke? Men så læs lige her:

30 siders ekstramateriale leder op til Asterix og hans gæve gallere. 30 sider, og vi taler kvalitet hele vejen igennem. Og efter det yderligere 32 siders ekstraguf, som leder op til Asterix og trylledrikken. Samlet 62 sider eller langt mere end et gennemsnitsalbum, all inclusive, indeholder.

Inden album et går i gang, så rummer dobbeltbindet følgende:

En velkommende Asterix med thumbs up, kolofon med alle de data, som yderst få læser, men som ofte er interessante for os detaljetosser, en grøn firkant med tre velkendte hoveder ovenfor, Albert Uderzos allerførste originalplanche, en ’hvor får de det fra’ på hele seks sider. En ’tekst og tegninger’ på fem sider, en ’mellem linjerne’ på en side, en seks siders ’Vi er i 50 år efter Kristi fødsels, og så en 11-12 sider med historisk nedslag, hvor man klart mærker redaktionens faglighed, al den stund detaljerne præger og pryder. Sider man ikke bare læser igennem og glemmer, men som sætter sig og gør en endnu mere vidende og indsigtsrig.

Der er en kærlighed, nærmest sygelig eller pedantisk kærlig (ord som bestemt kun skal forstås yderst positive) ildhu bag ekstramaterialet.

Så følger selve mesterværket, det første af flere, og så kommer der endnu et overmåde langt katalog af ekstramateriale og endelig den med trylledrikken.

Lige en snak om de to album. Bemærk størrelsen. Hvor jeg tidligere har sukket og ledt efter lup og læsebriller, så er her en størrelse, der passer. Jeg kan læse. Jeg skal ikke knibe øjnene sammen for at få læst hverken dialog eller forklarende tekst. 1000 tak. Fonten er jeg dog ikke så pjattet med. Den er for firkantet.

Nå, der er ikke ’kun’ tale om (faktisk tværtimod) skitser, billeder og den slags. Vi taler tekst. Nørdet, omfangsrigt, detaljeret, vittigt fortalt og aldrig uden at blive for børnesjovt. Det er simpelthen topklasse for det voksne publikum, og godt set er det, for Asterix tilhører klart den europæiske tegneserietopklasse.

Spørger man lægmand, så er det Anders And, Tintin, Lucky Luke og Asterix som oftest hives frem fra gemmerne. Det er disse fire seriefigurer, som folk kender bedst og mest, og med Den store Asterix nu på gaden, så er jeg endnu mere sikker i min sag. Gocinny & Uderzo er mestre. Ingen tvivl.

Det samme må man sige om Cobolt. Det er ikke en slump, at forlaget hev de fleste og væsentligste hyldester hjem i Serielands nyligt overståede årlige kåring. Slet ikke. Det er et produkt af kærlig grundighed, stædigt fodarbejde og en vilje til altid at yde det absolut bedste. At tegneserien som kunstart skyldes kunstnerne, indiskutabelt, men der skal nogle til at løfte, bringe og bære. Det gør Cobolt og især med en udgivelse som denne. Jeg har tidligere givet forlagets udgivelser 6 stjerner, og det er SÅ let atter at gøre det.

I et kort øjeblik var jeg fristet til at springe skalaen, men det ville være for poppet. Så jeg nøjes med den klassiske 6’er, velvidende at skalaen netop så er for fattig.

Jeg har så ikke engang kommet ind på selve designet. Blær med plus på. Lækkert indbydende er det, fed forside der inviterer indenfor. Ditto bagside. Sort flot stofryg med guldtryk og indeni herlige dobbeltsidet innersleeve. Og så begynder løjerne.

Side 16
Side 48
Side 67
Side 87

Titel: Den store Asterix I

Tekst: René Goscinny

Illustrationer: Albert Uderzo

Forlag: Cobolt

Pris: 348,-

Isbn: 978-87-70857-70-3

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *