Home / Anmeldelser / Det Hemmelighedsfulde Selskab – 1969

Det Hemmelighedsfulde Selskab – 1969

Det fjerde bind på dansk i Alan Moores Det Hemmelighedsfulde Selskab, 1969, er i handlen ret hurtigt efter den engelsksprogede udgave. Prisværdigt at det kan lade sig gøre. Forlaget Fahrenheit valgte ikke at udgive The Black Dossier, som er en enkeltstående historie, der udkom på engelsk imellem Klodekrigen og 1910. Den kommer måske en anden gang. Denne sidste er at betragte som bind 1 i en trilogi, hvor nærværende bind således er bind 2. Bind 3 skulle efter sigende have titlen 2009, og den venter vi så spændt på.

Der er ikke så mange medlemmer tilbage i det Hemmelighedsfulde Selskab denne gang. Gruppen, som er svundet noget ind og består af Vilhemina (Mina) Murray, Allan Quartermain og Orlando, er i 1969 i London, som ikke er set mere swingin’ og flower power agtig end her. Det er således en noget diminutiv gruppe, der prøver at trænge til bunds i mysterierne i dette bind. Der er sex, drugs og rock’n’roll herunder masser af fri kærlighed, eller er den nu også så fri? Det vil jeg lade være op til dig at bedømme, kære læser. Vi bliver taget med til en legendarisk ”love in” koncert i Hyde Park, og der er okkulte overtoner en masse. Ligger Charles Manson på lur et eller andet sted?
Der er masser af ”67 – 69’ er stemning”, undskyld udtrykket i mangel af bedre. Mange læsere, unge som lidt ældre med musikinteresse, vil få ledt tankerne hen på Rolling Stones’ album Their Satanic Majesties Request, Brian Jones’ dødsfald og en hel del andre samtidige hændelser. Det er godt spundet sammen af Moore. Der er små hilsner til andre musikalske såvel som ikke musikalske koryfæer: Rosemary’s Baby, Kasket Karl, 007 og andre kendte ansigter, og en enkelt mere må nævnes: the Rutles, et kendt samtidigt band. Kender du det ikke, så sørg for at få rettet op på det! På foranledning af Prospero, selskabets ”arbejdsgiver”, om man så må sige, vil Mina og konsorter forhindre, at Månebarnet kommer til verden. Alan Moore fortæller igen en fængslende og humoristisk historie og Kevin O’ Neills kantede tegnestil er for mig nu blevet synonym med Det Hemmelighedsfulde Selskab. Førhen var det med Marshall Law, en figur han skabte for Marvel i samarbejde med Pat Mills. Der er selvfølgelig drøn på flower power paletten, og denne samt tegninger og fortælling går op i en højere enhed. På turen gennem Swingin’ London støder vi på repræsentanter for underverdenen, der også er interesserede i de mystiske tildragelser. Uden at afsløre for meget kommer gruppen væk fra hinanden under et ”dårligt trip”, og det skal blive spændende at se, hvordan trådene bliver samlet i næste og sidste bind af denne trilogi.

Der er i lighed med tidligere lidt spøjse annoncer på indersiden af omslaget, og bogen slutter med andet kapitel af Månens yndlinge skrevet af Harry Hugorm. Begge dele er med til at holde læseren fanget i Alan Moores univers. Et herligt sted at være!

Manuskript: Alan Moore
Tegninger: Kevin O’Neil
Oversætter: Per Sanderhage
Forlag: Forlaget Fahrenheit
Udgivet: september 2011
Sprog: Dansk
Medie: Tegneserie
Sidetal: 72
ISBN-nr: ISBN 978 87 92320 18 6
Pris: 149,50

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *