Home / Anmeldelser / Drømme og ønsker

Drømme og ønsker

droemmeogoensker-300x300

Den største sorg i verden her, er dog at miste den man har kær. Sådan indledes Steen Steensen Blichers Hosekræmmeren fra 1829, om ulykkelig kærlighed.

Næsten på samme måde indledes Drømme og ønsker, af den finske forfatter Henri Gylander. Og det er barske men gode sager. Treårige Henkki skal være storebror, og tanker fylder den lille gut. Men skyggerne finder også knøsen, og han når kun at være storebror i få minutter. En verden bryder sammen, men livet forsætter.

Drømme og ønsker er opdelt i en første og en anden del. Drømme og ulykke præger første, hvor vi følger Henkki, og drømme præger anden del, hvor vi møder kærligheden, Henkkis kærlighed i form af Lisa.

Drømme og ønsker er en lille hurtigt læst graphic novel om livet og dets genvordigheder. Dødens fangearme, og kærlighedens ditto. En bog til både børn og voksne, fortalt i en voksen og meget vedkommende tone, hvor første del er et sorgfyldt vue bagud, og anden del er nutiden og de gode drømme for fremtiden. På små 54 sider får man er empatisk indblik i et menneskes liv, uden de store falbelader, men stille. Da jeg sad med bogen, kunne jeg nærmest høre den læst højt, for både ord og streg klæder hinanden.

Farvelægningen har en slags 70’er præg over sig. Næsten alt holdes i mørkebrunt eller kobberrødt, og selv drømmene og nutidens sol har et skær af mørke over sig. Drømme og ønsker er ikke en tung sag, og den handler ikke om døden, men om livet. For åbent vindue klimprer Henkki og tonerne rækker ud til blomsterne på træet.

Det fik mig til at tænke på Søren Ulrik Thomsens underfundige ord om døden.

 

Træerne vokser ikke op i himlen,

Men ud i luften som vi ånder, ¨

Og ned i jorden til de døde, som vi savner

Og det er alt godt.

 

Det er sådanne fortællinger, som er med til at så gode frø hos børn og andre, der holder af at hjertet får slag. Og bogen er med til at dykke ind og ned i de emner, der er så forbistret vanskelige at sætte ord på. Netop fordi det at miste gør så ondt. Paradoksalt nok, for vi mister jo alle.

Jeg plejer at fortælle vores gæster, og mine elever, at tegneserien har et ekstra fortrin frem for så mange andre genrer, nemlig at kunstformen kan generere store følelser på en simpel måde.

Drømme og ønsker gør dette, og gør det godt.

Med en såre simpel handling, om en dreng der skal være storebror, hvor noget så går galt, og videre, i bogens anden del, hvor drengen, som så er blevet voksen, også drømmer, også om fremtiden og hvordan det ville blive. To dele – begge med drømme.

Indbindingen er lidt skrøbelig, og man bør være nænsom med læsningen. Det er en delikat sag, og er man for voldsom, går det galt, for der en et eller andet galt med limen…

Samlet vurdering: en dejlig lille sag om livet og de barske impact, som tilværelsen giver en, uden at man har bedt om det. En eksistentiel hjerteknuser uden at forfalde til det sødladne og forlorne, og en fortælling der vil ramme især børnehjerter. Og dette uden at være en bog stilet til det unge segment. 4 kærlige hjerter ud af fem mulige.

 

Titel: Drømme og ønsker

Forfatter og illustrator: Henri Gylander

Forlag: Forlaget Damgaard

Oversættelse: Ole Damgaard

Håndtekstet på udvalgte steder af Malene Hald

Format: 54 sider i farver, softcover

Pris: 100,-

Isbn: 978-87-994857-8-9

20140509_133201_zpswnwzbaez

20140509_133232_zps3n3dewqk

20140509_133618_zps1juxraji

droemmeogoensker_side37

 

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *