Home / Anmeldelser / Emily: The Strange

Emily: The Strange

Dette er en af de mere særprægede udgivelser jeg længe har haft fingrene i, og jeg så mig simpelthen nødsaget til at læse den flere gang for at forstå, hvad det var udgivelsen gjorde ved mig.
På Seriejournalens debatforum lagde jeg forsiden op af Emily the Strange samt efterfølgeren, og det medførste straks en del kommentarer. Det ER en mystisk udgivelse, og som sådan rammer Carlsen plet idet de hermed fanger Emilys univers med et trylleslag. Pigen Emily kan ikke sættes i bås, og på samme måde med bøgerne om Emily. Jeg tror, at bøgerne vil dele læserne i to lejre, for og imod. Bogen pirrer og prikker. Det er vanskeligt helt at lægge den totalt væk og det ER umåde sjældent at en tegneserie kan gøre dette…
Carlsen har, med andre ord, gjort lidt af et pragtstykke med denne udgivelse. Og det skal forlaget have stor tak for. Jeg elsker når linier brydes og slør falder. Selv når linierne i denne bog brydes, og slør falder, så er vi lidt, kun ganske lidt klogere…
Men vi tænker, og kan man forlange mere af en udgivelse der omhandler tegneserier?
For de seriøst nysgerrige, så behøver man blot at google på ‘Emily the Strange’. Er man fra hovedstaden, så smut forbi Gammel Kongevej, hvor der sågar er en dansk butik med Emilyguf…

Handlingen
Pas dig selv.
Sådan står der på bogens hardbackbagside, og det udsagn rummer en forunderlig dobbelthed. Et ganske væsentligt og yderst vedkommende element, disse dobbelte betydninger, der ofte findes i denne bog.
Bogen handler om Emily og den person der er indeni. Så enkelt kan det skrives, men selvfølgelig er det langtfra sådan. Jeg husker, da jeg læste Vejene omkring Pisa, en af de allerbedste Karen Blixen noveller fra 7 fantastiske fortællinger, der var der en sætning som lød: Vi bærer alle en maske. Og jo – Emily og alle vi andre har ikke bare et, men flere ansigter. Vi rummer hver især i tusindfold af noget anderledeshed, end det vi normalt gi’r os ud for. Kunsten, og det er edderbankemig en vanskelig kunst, er at bryde ud af disse vante ansigter. At træde lidt ved siden af. At søge det uden at gøre det bevidst.
Det må nemlig aldrig blive fladpandet og søgt som i Jackass, aldrig blive styret at konformiteter og udefra værende personer og regimer, men altid indefra og ubevidst.
Pas dig selv – i sin enkelthed nok til en anmeldelse, da der i disse 3 ord skulle være fylde nok. Ordene dækker og dækker ikke, og det er det bogen er.
Jeg havde gæster i lørdags og jeg lagde mærke til hvad vores voksne gæster sagde om Emily-bøgerne. Mest slående og præcist var en mands kommentar, da han havde scrollet sig gennem bogen:
‘OKAY’ sagde han, og så var det det.
Men ikke alligevel, for jeg talte med ham et par dage senere, og bogen havde alligevel formået at ætse sig fast.
Jeg læste bogen for mine 2 tøser. Det var et hit. Den simple brug af rød, sort og hvis var nok, og på få sider får man et vist indtryk af en ung piges indre kampe. Less is more er ikke et dårligt udtryk, og derfor vil jeg standse nu. Pas dig, og pas dig selv.

Kritik
Der er INTET dårligt at skrive om denne bog. Intet.
Det er et tæppe af indtryk der vælter ind over mig, og en særlig glæde fylder rummet, når mine 2 piger (som ikke engang er gamle nok til at være målgruppe), vender tilbage til bogen og lader sig selv dykke ned i kattens univers, og i Emilys.
Jeg plejer at være positiv, men her slår mit ordforråd ikke til. En letlæst udgivelse, et mini format og holdt i få simple farver og ditto streg..
Men på trods, eller måske netop fordi, så er der tale om et unikt værk, der har sit publikum, og alle vi andre kan læse og lære…
Oversætteren Steffen P. Maarup har begået et herligt flow – omend flow ikke er dækkende, fordi denne bog er alt andet end mainstream og flow. Snarere dyb som en stille sø. Grundløs som en mose og universiel fordi er betydelsesrig og vedkommende. Ikke kun for målgruppen af tøsede teenagerere…

Konklusion
Konklusionen må alligevel være dobbelt, og det er ikke bare en smart gimmick på at lege Emily…
Jeg kan sagtens se, og til nød også forstå, mange nedadvendte tommelfingre. Cool nok – de kan så læse Ekstrabladet, leje en Rambofilm og æde matadormix.
Og det uden at være patroniserende, for jeg kan selv li’ kulørte aviser, li’ en god actionsag og elsker alt til den søde tand. Men udgivelsen er IKKE til dem, og de vil bare spilde både tid og penge.
Men for vi andre – en åbenbaring!

Manuskript: Rob Reger
Tegninger: Buzz Parker, Rob Reger og Brian Books
Oversætter: Steffen P. Maarup
Forlag: Carlsen

Udgivet: 4. marts 2008
Sprog: Dansk
Medie: Tegneserie
Sidetal: Cirka 50 sider
ISBN-nr: 8762604629
Pris: DKK 99,95

Aldersgruppe: 13-18 år

Anmelderens vurdering af udgivelsen (skala 0-6 point):
Manuskript: 6 point
Tegninger: 5 point
Oversættelse: 5 point
Præsentation: 4 point
Kvalitet til prisen: 6 point

Anmeldt af BERTI STRAVONSKY