Home / Anmeldelser / Fandenivoldsk

Fandenivoldsk

FandenivoldskFandenivoldsk

 

Fandenivoldsk fra Fahrenheit overraskede mig voldsomt. Sådan ved første øjekast og den altid hurtige bladren igennem, var der ikke rigtigt noget, som jeg syntes om. Tværtimod, næsten, så så den grim og gusten ud. Replikkerne tamme og klichefyldte og farverne alt for dystre.

 

Men det har godt nok ændret sig. Jeg sidder tilbage med et stort grin, og glæder mig til at fortælle om bogen.

 

Handlingen er næsten en Shakespeare værdigt. Kærlighedens gudinde og krigens gud, Afrodite og Ares, indgår et bizart væddemål. Vil 2 personer som for ganske for nyligt blev slået ihjel ved deres bryllup, i øvrigt sammen med alle andre gæster og familiemedlemmer, søge hævnen eller blot nyde kærligheden, hvis de altså fik en second chance?

 

Det vil jeg ikke røbe, og heller ikke fortælle hvorfor de og de øvrige blev nakket, for så spolerer jeg jo det hele.

 

Lad mig i stedet berette om den følelse, som jeg nu sidder med. Jeg er overvældet. Slet og ret. Fandenivoldsk er nemlig sjov og grov. Modbydelig og blodsplattersprøjtende, og med en ret bizar humoristisk vinkel fra underverdenen, og det kan altså forstås dobbelt. Jeg nød den ret simple handling og de mange blodige nedslag. Splatter er jo (vist nok) et negativt ladet ord, men her, i Lars Kramhøft, Tom Kristensen og Laura Blichers hænder, noget ganske andet. Det er nemlig en slags The Rocky Horror Picture Show i stribeform, pulp med stort P og, som der også står i pressemeddelelsen, en ‘hyldest til den dårlige smag’.

 

Farver og splat giver gode sprøjt. Men her når det aldrig at blive søgt eller smagløst: Hvilket i sig selv er paradoksalt, da det stort set er det, det er.

 

Det er i sandhed et lille fedt mesterværk. Sjovt og klamt. Og med en herlig overraskende slutning. Jeg er ret glad. Modbydelig glad.

 

Bogen er hurtigt læst, men det gør ingenting, da den sagtens kan tåle en genlæsning. 108 sorte sider i farver med noget så gakket som zombier, guder, vold, sex, tortur og en del andre gode ting. Hardback og selvom der på bogens bagside er en ret markant fejl, så tøver jeg ikke. 5 bloddryppende syle lige i øjet.

 

Me like.

 

karakter_5af6

 

Titel: Fandenivoldsk

Tekst: Tom Kristensen og Lars Kramhøft

Farvelægger: Laura Blicher

Forlag: Fahrenheit

Format: 108 sider i farver, hardback

Pris: 169,-

Isbn: 978-87-7176-098-9

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *