Home / Anmeldelser / Fremtidens araber – En barndom i Mellemøsten (1985-1987)

Fremtidens araber – En barndom i Mellemøsten (1985-1987)

Fremtidens_araber_3Når jeg kigger på reolerne, så er der enkelte værker som skiller sig markant ud. Det er de bøger som på en eller anden måde har givet mig noget særligt. Da jeg første gang læste Karen Blixens Vejene omkring Pisa fra Syv fantastiske fortællinger, var jeg målløs og euforisk. Da jeg læste Peer Hultbergs Byen og verden stod tiden stille, og da jeg blev færdig med Jan Kjærstads Forføreren var jeg lykkelig og overvældet.

Tegneserier har også præget mig. Igen, nogle mere end andre. Måske mest i mine yngre dage, men fra tid til anden dukker der også en lille guldklump op. En sådan er så ubetinget Riad Sattoufs Fremtidens araber. Det er forlaget Cobolt der udgiver og vi er nu nået til bind nummer tre af i alt fem bind.

Jeg er, som du nok kan fornemme, ret begejstret. Hør her:

Fremtidens araber er en selvbiografisk graphic novel om en lyshåret knægts opvækst i Mellemøsten. Det lyder umiddelbart ikke af det helt store, men jeg kan forsikre dig for, at det er det. Stort. Voldsomt. Tankevækkende.

Fremtidens araber er udkommet på 20 sprog, og har høstet adskillige flotte priser og nomineringer. Både bind I og II var i henholdsvis 2016 og året efter nomineret til vores hjemlige Pingpris for bedste internationale tegneserie på dansk.

Jeg har tidligere anmeldt begge bind og givet tårnhøje karakterer, og jeg er klar i spyttet, også hvad bind III angår. Samlet set er Fremtidens araber et mageløst mesterværk.

Det der gør Fremtidens araber så god, er så ubetinget fortællervinklen og den efterfølgende filtrering af alle begivenhederne. Nogle gange tages læseren ved hånden, andre gange ikke og, næsten usynligt og umærkeligt, overtager læseren historien. Distancen til det læste mindskes og man meddigter, griner, græder og krummer tæer. Ja, man kan næsten mærke slagene fra lærerens hårde kæp, og stanken af sved og dårlig ånde og den ubærlige varme. Alle indtrykkene suger man til sig og glemmer tid og sted. Lidt lige som jeg havde det med værkerne som jeg nævnte til at begynde med.

Sattouf tager sig tid og ofte skal man jo finde det store og magiske i det bittelille. Og der er perler efter perler. Kernen i fortællingen er nemlig, at Sattouf formår at glemme sig selv som voksen, og kun skrive ud fra barnets perspektiv. Der er ingen anden virkelighed end den som den syvårige Riad oplever.

At være fremmed er ikke let, og tilligemed skille sig så markant ud qua det lyse hår og den kulturelle prægning som han fik fra både far og mor. Det gør nas. Drillerier, misundelse og den slags. Ikke helt så udtalt i bind III, men i forgængerne.

Her i 3’eren er der flere peaks. Dels julen midt i varmen, fattigdommen, omskæring, arbejdsløshed, forventninger, skuffelser, vatnisser i form af daddy, en mor som får nok og tager tilløb…

Hovedpersonen kan virke statisk, men er det ingenlunde. Prægninger i barndommen sætter sig som ar eller kys og manifesterer sig senere i livet. Jeg kan næsten ikke vente til de sidste to bind, for det flår i nosserne så handlingslammede forældrene er. En oplyst mor drukner i ufortagsomhed og går til i sand og sol og ingenting. Alt imens faderen luller sig selv i søvn med sine drømme og ønsker for fremtiden. Spændende at følge det kommende opgør mellem de to. Men hvad mon kommer først? En mama som slår i bordet, eller sønnike som mister respekten for far?

Lur mig, om det brudte løfte i forbindelse med omskæringen ikke er et varsel.

Bøgerne emmer af kultursammenstød på kryds og tværs og af den der stille barnlige eftertanke og ræsonnering. Det er verdensklasse for det får læseren med i alle følelserne. I angsten, skuffelsen, glæden, forventningen og alle de andre følelser, og så er tempoet så tilpas, at indtrykkene lagrer sig.

Billedsiden er sparsom og nærmest endimensionel. Nap ikke bogen hvis du higer efter smukke tegninger, delikate skraveringer, baggrunde der overtager og den slags. Så går du nemlig galt i byen. Men dyk i stedet ind i billederne og læs dem sammen med ordene. Læs også mellem linjerne og udfyld de tomme felter.

For det er fortællingen der er stjernen. Enfoldigt beskuende og fortællende. En bog der vækker eftertanke og som bør læses af alle, både os med fordomme og os uden.

Samlet giver jeg de første 3 bind topkarakter, men dette bind, III’eren må nøjes med en tand mindre. 5.

 

karakter_5af6

 

 

Titel: Fremtidens araber – en barndom i Mellemøsten (1985-1987)

Skrevet og illustreret af: Riad Sattouf

Oversættelse: Francois-Eric Grodin

Forlag: Cobolt

Format: 160 sider i farver, softcover, 17 x 24 cm

Pris: 248,-

Isbn: 978-87-7085-671-3

Bogen ER udkommet.