Home / Anmeldelser / Gammelpot – Skakten til Nordpolen

Gammelpot – Skakten til Nordpolen

Gammelpot_06_3 (1)Skakten til Nordpolen

 

Så er vi atter i Gammelpotland og her er herligt at være. Ved min side var min dreng, og vi læste historien sammen. Han er normalt en krudtugle på 4½ med uro i kroppen og knolden, men i de cirka 15 minutter det tog at læse Skakten til Nordpolen højt for ham og med ham, var han musestille. Fuldstændig overvældet og betaget var han.

 

Ja. Gammelpot og Skakten til Nordpolen er endnu et fantastisk eventyr og selvom jeg jo er betydeligt ældre end målgruppen, så blev også jeg draget ind i handlingen. Vi havde dermed endnu en uforglemmelig læsestund sammen, min knægt og jeg.

 

Forlaget Cobolt står bag, og vi taler om hardback, friske flotte farver og i det hele taget bare et album der stråler af kvalitet. Jeg læste med interesse det fire sider lange forord, skrevet af Thom Roep og der er flere interessante betragtninger. Jeg bed især mærke i, at han ikke havde skrevet synopsis til Skakten i Nordpolen, og at idéerne bare kommer af sig selv under skrivningen. Afsted med et par sider til makkeren Piet Wijn som så tryller videre og dermed et sublimt ping-pong, hvor de begge inspirerer hinanden. Og overrasker hinanden på hver deres måde.

 

En metode jeg selv lejlighedsvist anvender i min danskundervisning. Fantasi er noget af det bedste vi har.

 

Thom beretter om tilblivelsen af albummet og om de mange sproglige finurligheder og faldgruber, man som forfatter nemt kan enten anvende eller overse. Har du nogle af de øvrige versioner af dette album, så læs og sammenlign. Der er nemlig, nævnes der, forskel.

 

Og fortæller videre om den research der ofte gør forskellen på middelmådige kunstnere og så de ret gode. Samt at læserne en gang imellem er med til at gøre en forskel.

 

Selve historien er lige ud af landevejen. Gammelpot hygger sig i varmen, kidnappes og ender i kulden. Undervejs møder han en gammel uhyggelig bekendt, heksen Furia, som jo ellers døde i Østen. Men nej, til gengæld er hun afkræftet og svagelig. Har mistet sine kræfter og bønfalder vores lille tykke helt om hjælp. Han er naturligvis skeptisk, men af natur godhjertet og vil gerne hjælpe. Her kunne man nok også tilføje godtroende og naiv, for hvem i alverden stoler på en heks?

 

Anyway – Der er jo fire verdenshjørner og der er en udgang eller indgang til hver. Det så vi i album nummer 4, Østen og nu også her, hvor Gammelpot skal nordpå. Op til kulden.

 

Her går dialogen lidt i stå, men det klares via en klodset partner, og så glemmer man det faktisk ret hurtigt, da illustrationerne, mørke og sne, kolde golde flader og iskoldt blåt vand klart står skarpt og smukt. Gammelpot møder nordboere og der er atter sublimt lækre tegninger. Nepanorak (heri gemmer sig ordet anorak) er vidunderligt tegnet. Gammel og tandløs, furet og rynket og med alderens nedbøjede holdning. Godt skildret.

 

Den der følgesvend er jo i virkeligheden uddød, lidt på samme måde som at humlebien ikke kan flyve. Og Furia har brug for noget. Noget som er på toppen af Nordlysets bjerg…

 

Ikke mere om handlingen. Vejen til toppen ender på bunden af skakten, og så sker der ellers ting og sager.

 

Tegningerne er flotte og betagende. Udover hændelserne i nord så zoom endelig ind på kusken først i albummet. Han ligner Døden, han ligner en af de satans figurer fra GRU, og min knægt blev næsten bange. Næsten.

 

Der er mange close-ups som gør en fin kontrast til de store flader. Og sne, vand og bjerge kan måske blive kedelige i længden. Det håndteres så med at hitte på farer. Isbjørne, hvaler, huller i sneen og den slags. Gode varsler. For afslutningen er nemlig…

 

Nå, der var jeg lige ved at tale over mig.

 

Selve fortællingen er klassisk. Snyd og bedrag. Godt kontra ondt. Min knægt var, som vanligt med Gammelpotterne, ret begejstret. Topklasse og skal vi ikke læse den igen, far?

 

Jo da. Det gør vi her. Hver aften i en uge læses en eller flere tegneserier eller andre børnebøger. Det er en god måde at gøre det på. Plot og tegninger og dermed en masse gode referencemodeller og billeder lagrer sig. Her hos os virker det.

 

Jeg er ikke helt oppe at ringe. Jeg synes, at selve historien er en af de svagere og bryder mig ikke om afslutningen. Jeg ville baske en 4’er afsted, min dreng en 6’er, så i fælles ånd ender vi på en 5’er. Og det er bestemt OGSÅ godt. Ikke sandt?

 

karakter_5af6

 

Gammelpot 6: Skakten til Nordpolen

Skrevet af Thom Roep

Tegnet af Piet Wijn

Oversat af Edith Månsson

Forlag: Cobolt

56 s. i farver, indbundet. 4 siders forord af forfatter Thom Roep.

Pris: 198,-

Albummet er udkommet

ISBN 9788770857024

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *