Home / Anmeldelser / Gespenster og gevækster

Gespenster og gevækster

Gespenster_og_gevæksterGespenster og gevækster

 

Nå. Mangler du lige en tegneseriejulegave, og har du mod på at gå lige til grænsen af det vante, så anbefaler jeg Gespenster og gevækster, en afgangsantologi for Grafisk Fortælling 2017.

Det er forlaget Cobolt der udgiver, og det er altså ret godt. En oplagt mandelgave eller kærlighedgave til tegneserieelskeren.

Hvorfor? Fordi der på 96 sider er sanseindtryk ud over det sædvanlige. Små gode bidrag, enkelte mere vedkommende end andre, og samlet en antologi der vidner om talent, legelyst og emmer af fortællemuligheder. Jeg blev ramt og det er, når jeg nu selv skal sige det, en kende bemærkelsesværdigt, al den stund jeg nok er konservativ anlagt når talen kommer til streger og striber. Men jeg har ændret mig over tid, og det tror jeg også Gespenster og gevækster kan gøre.

For god er den. Rigtig god endda.

Den maner til eftertanke. Og er fyldt, sin lidt mismodige ramme til trods, med en masse udsyn, et væld af talent og så kan næsten hver eneste historie fortælles og indleves både personligt og anderledes fra gang til gang. Hvor kryptisk og ‘flippet’ det end måtte lyde, så har værket gjort et stort indtryk på mig. Og jeg synes, at jeg ser og føler nye ting fra læsning til læsning.

Den rummer narrativ fremdrift, lige fra det simple og sirlige, til noget ‘venden op og ned’ og de adjektiver og verber , som sidder nu i knolden på mig, er dyster, anderledes, flygter, driller, leger.

Hvis du hører til typen som bevidstløst lytter til metervareslagere, hvor beat og indhold sjældent skiller sig ud, og når du har lyttet til blot få numre, så har du lyttet til dem alle, så hør lige her:

Gespenster og gevækster har den fortrinlighed, at selv om man læser videre og videre, også i andre værker, selv dage efter også, så sidder bogen stadig i knolden. Jeg har oplevet at vende tilbage, både på et bevidst plan og især godt, ubevidst.

Jeg nominerer hermed Gespenster og gevækster til at være et af årets bedste og mest sanseudvidende udgivelser. Og smider straks 5 julestjerner op på juletræets grene.

Hvad den handler om? Dysterhed. Indsigt. Refleksion.

 

karakter_5af6

Titel: Gespenster og gevækster

Undertitel: Afgangsantologi for Grafisk Fortælling 2017

Tekst og illustrationer: Flere forskellige

Forlag: Cobolt

Format: 96 sider i farver, 21,0 x 29,7, softcover

Vejl. pris: 168,-

Isbn: 978-87-7085-689-8

 

Værket ER udkommet

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *