Home / Anmeldelser / Jerome K. Jerome Bloche 1

Jerome K. Jerome Bloche 1

Jerome K. Jerome

 

Det regner med, og vores hovedperson har dametække på trods af et lidt nørdet og brillet udseende, og så har han altid forrygende travlt. Især fordi han er langsom i optrækket, og når så lokummet brænder, så først der, får han fart på.

Vi er i Zoom-land og i krimi-land. Begge steder er gode at være og det værk jeg taler om, er et samlebind med hele tre forskellige album. Den overordnede titel er Jerome K. Jerome Bloche 1, og titlerne på de tre album i albummet er Skyggen der dræber, Papirfyrsterne og I livet som i døden. Selve navnet på vores hovedperson, Jerome, er en hyldest til den britiske forfatter af samme navn. Ham har jeg ikke læst noget af, så skulle der være nogle referencer eller kærlige henvisninger, aner jeg ikke.

Hovedpersonen er en ganske sympatisk ung mand. Lidt af et kvaj og en kende selvoptaget, men trods alt også viljestærk og med en livsmission. Han vil leve op til sit store forbillede, den seje Phillip Marlowe, den brysk udseende detektiv skabt af den amerikanskbritiske (!) forfatter Raymond Chandler. Så Jerome ryger, bærer trenchcoat og lytter til musik på sin spoleafspiller. Vi er tilbage i 1985, fremgår det af Zooms bagsidetekst, men Jerome har ikke bevæget sig i tid. Der er ikke mobiltelefoner eller pc’ere eller andre finurlige tekniske hjælpemidler af moderne design. Og så drøner han rundt på en motoriseret cykel, en Velo, som han ofte mister.

Det kan synes lidt småkedeligt, og bestemt ikke en udpræget heltemodel, hvilket reelt er i fin harmoni med grundstemningen i stort set alle tre album. Det regner, det er dystert og selv de lyse farver rummer noget mørkt.

Men er det kedeligt? Tilføjer Jerome noget, og noget nyt?

Både og. En detektiv er jo notorisk bagud. Og med referencerne til alle tiders mand, Humphry Bogart, så er rammen såmænd fin nok. I de tre album er der nu hverken spræl eller meget spænding. Helt i genrens ånd hvor man jo er bagud indtil man kommer foran. Det spændende ligger i opklaringen og nysgerrigheden. Nej, Jerome bringer ikke noget nyt, men udgivelsen og altså Jerome som karakter og serie, er sådan lidt Allan Falk-agtig, blot uden de ofte mærkværdige drabsudførelser, og så tilføjet en ungdommelighed (uden at være barnlig eller ’ikke voksen’), og en større autenticitet.

Man skal nok lige ind i universet, for ingen af de tre album fik for alvor flyvehøjde. Det handler lidt om plottene, som ikke for alvor skubber ens adrenalin nogen steder hen, for tegningerne er der intet at komme efter. Det er godt håndværk.

Men håndværk alene kan ikke helt redde albummet og mødet med Jerome. Selvom vi taler flot hardback og hele tre album i et, så kommer vi aldrig over gennemsnittet, og det betyder tre tommelfingre op. Men også tre ned, så samlet tre velo’er af samlet seks mulige.

 

 

Titel: Jerome K. Jerome Bloche 1

Manus: Makyo og Le Tendre

Illustrationer. Dodier

Farvelagt af: Cerise

Oversættelse: Sebastian Weirsøe Flamant

Forlag: Zoom

Format: Hardback, tre album i ét, 144 sider i farver

Pris: 198,-

Isbn: 978-87-93564-85-5

 

 

4 comments

 • Hej Jack J.

  Ja, jeg har set det. Og det er noget værre vrøvl. Jeg skulle have skrevet, at det regner. Og ikke med. Hvis man endelig skulle forsvare det der ‘ned’, så burde og skulle jeg have skrevet, at ‘det styrter ned’. Men uanset hvad, så er det dårligt dansk. Godt spottet. Og tak for kommentaren.

 • Takk for tålmodigheten og omtanken med Jerome.

  Likevel finner jeg det underlig, både med KKJB og den siste Splint-samlingen at en som «ikke er noe stor fan» slipper til med anmeldelse av en serie han egentlig ikke liker. Da er jo resultatet gitt på forhånd?

  Man setter da ikke en som lytter på heavy rock til å anmelde klassisk musikk?

  Hva gjelder Jeromes eskapader tyder omtalen på at serien er blitt misforstått. Dette har ikke noe med Allan Falk og en ordinær spenningsserie å gjøre. Serien spiller på helt andre strenger, både klassiske symfonier og uvanlige fortellergrep gjør sin entre, med små finurlige hverdagsopptrinn og misforståelser som naturlig krydder.

  Tegningene er fabelaktige og gir boken alene fire opp.

 • Halløj. Hvis man kunne lide værket, genren, whatever, så var svaret måske også, eller endda ret sikkert, givet på forhånd.

  Jeg er bare ikke enig med dig. Det viser blot endnu engang, at vi er forskellige, og heldigvis for det. Tænk blot hvis vi alle var enige og ens. Det ville være trist og kedeligt.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *