Home / Anmeldelser / Julebestiariet

Julebestiariet

Julebestiariet_Forside_DK-p (1)Hjerternes fest, ja men så sandelig også smerternes fest. Jeg ved ikke om Danmark også har den tvivlsomme ære af at være det land med flest hjertekvaler og skilsmisser og ødelagte og fortvivlede familier, og alle disse brud skjules gerne, men ved juletid i mørket kan de færreste gemme sig. Smerternes fest, ja.

Lad det nu være.

Jul, hjerter og hygge. Men bag hver forside er der også en bagside. Bag lyset er der mørke, og det er det mørke, som duoen Benni Bødker og John Kenn Mortensen har haft fremme og i fællesskab skabt en lille herlig anderledes tegneseriesag. Titlen er Julebestiariet, og det er Cobolt som står bag.

Det er en slags fagbog med kilder og den slags og for en bogtosse som undertegnede, er det lidt som lillejuleaften. Og det er ikke så dårligt.

En kort intro efterfulgt af 24 kapitler som hver tager fat på et af vinterens monstre. Der er mange flere end jeg troede, og under læsningen klædes man også på med fakta om udbredelse, signalement og potentiel fare. Det sidste nok for at favne de yngste i en i forvejen nok halvvoksen målgruppe. Jeg tror, at dette værk nok snarere er til fædre og lærere end til de unge. Dette sagt uagtet at også de vil kunne glæde sig over bogen. Men man skal nok være interesseret i uvæsener og den slags for for alvor at holde af bogen. Min kæreste, for eksempel, hun gider den slet ikke…

Men det gør jeg. Dels fordi jeg alle dage har haft glæde ved det uhyggelige, og så nok især fordi jeg elsker at mane uhygge frem. Både som far og som lærer.

Gimmicken med de 24 kapitler er god og virker, og jeg glæder mig til at forkæle mine to danskklasser med fortællingerne.

Benni Bødker er bestemt ikke uvant med gru og den slags, og jeg har i ham en fælle. Det er ham som har stået for bogens research og tekst, og John Kenn Mortensen er skræmmende god med bløde streger. D’herrer supplerer hinanden festligt og produktet er vellykket.

Det er en ‘rigtig’ bog, og ikke en tegneserie. Omslaget er både blødt og hårdt og det virker som en modsætning. Men bag det gemmer sig en traditionel hardback som der så alligevel er kælet for, for når man sidder med bogen er det ligesom man er tilbage hos bedstefar og bedstemor med læderindbundne bøger eller det der ligner. Det giver en ekstra rar følelse og også her skiller værket sig ud.

Så altså. 24 kapitler med hver deres figur, hver deres monster. En forholdsvis stram forklaring til hver enkelt og det virker godt. Alt for ofte tales der ned eller hen over hovedet på folk, hvis ord med ord på sætter dagsordenen. Her er der skåret ind til benet. Og vi favner bredt, researchen har fået os godt rundt i Europa, Island, Finland, Spanien, Østrig m.fl. Igen fortrinligt og jeg ser mange didaktiske muligheder i mit fag.

Jeg er ret glad for bogen og det er bestemt en god julebog. Oplæsning og højtlæsning for de mindste vil jeg dog ikke anbefale, lad dem nøjes med nissefar på loftet med grød og den slags.

Men for vi andre er der 24 herlige kapitler.

Illustrationerne er også gode. Bløde strøg holdt i sort og hvidt og gråt. Stemningen er klart til stede og får de kvalmende røde hjerter til at blegne. Min favorit er hollandske Sorte Peter.

4 gode gys og en juleklassiker er født.

 

karakter_4af6

Titel: Julebestiariet

Tekst: Benni Bødker

Illustrationer: John Kenn Mortensen

Forlag: Cobolt

Format: Hardback, 17 x 24 cm, med register og kilder.

Vejl. pris: 248,-

Isbn: 978-87-70856-8-36

 

Nå ja – bogen er udkommet. Bemærk datoen Fredag den 13. Fredag den 13/10

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *