Home / Anmeldelser / Kom Hjem, Thorhauge!

Kom Hjem, Thorhauge!

komhjem_coverAnders Morgenthaler vil have mere, Sissel-Jo Gazan mener at man bør starte her, hvis man stadig har de ”grafiske romaner” til gode … Serieland er lidt mere skeptisk.

I den nye danske tegneserie af Thomas Thorhauge, Kom Hjem, der udkommer på forlaget Rosinante i dag, møder vi Thea, tandlægestuderende, enlig ung mor til Robert og hverdagsramt i København. Efter en bilulykke beslutter hun sig for at hive teltpløkkerne op af jorden, sige farvel til at de trygge hjemmevante rammer og følge den karismatiske franske aktivist Michael til et kollektiv i Normandiet. Kollektivet er en umage sammensætning af politiske aktivister, ideologiske drømmere og desillusionerede og selvfede unge mennesker med et håb om forandring. Til sammen udgør de en aktionsgruppe, der via events og mediemanipulation får gjort opmærksom på deres dagsordner.

komhjem_cast1Kom Hjem er en historie om den hverdagspanik vi alle oplever, når vi opdager at vores drømme ikke er blevet udlevet, og vi sidder fast i pligter og rutiner. Thea tager et desperat valg og springer ud på det dybe vand, og finder først senere hen ud af om hun overhovedet kan svømme i det Normanniske vand. Der er ikke meget politisk aktivist over hende, så hun bevæger sig som på æggeskaller i de uvante ideologiske omgivelser, og føler sig egentlig mest tilpas når hun plukker æbler i den store landlige have, eller hygger med grøn the. Men Kom Hjem er også et forsøg på en dissektion af et uholdbart fransk kollektiv, og de friktioner der uundgåeligt opstår mellem de internationale beboere.

Der er desværre mere form end indhold i Kom Hjem. Det er tydeligt at Thorhauge mestrer tegneseriens kunst til fingerspidserne, og både visuel fortælleteknik og layout er superbt – desværre må det konstateres at for at nå ud over middelmådigheden, må han alliere sig med en forfatter, der har bedre styr på dramaturgi og karakterudvikling.

Baggrunden for Theas pludselige eventyr i Normandiet, bunder i hendes kedelige og rutineprægede hverdag i København, med studier på tandlægeskolen og barn i børnehave. Desværre er dette ikke noget vi oplever, og vi skal derfor bare tro på det, når vi får det fortalt. Der er et saying, der hedder ’show, don’t tell’, og der mangler ’show’ flere steder for at binde historien sammen, så man får et troværdigt forhold til karaktererne. Michaels evolution fra at være den sympatiske ukronede leder, til koldblodig terrorist hvor målet helliger midlet er fuldstændig undladt, og man sidder tilbage med en tom følelse af at der måske mangler nogle sider i bogen.

komhjem_stakkeKom Hjems styrke ligger i det visuelle. Det er en forbandet flot bog, der udnytter det anderledes horisontale format til perfektion. Thorhauge brillierer med et spændende sidelayout som sjældent er set fra dansk hånd før, og en farvelægning der er en fryd for øjet. Man kan sige at den henter lige lovligt meget inspiration fra f.eks. Chris Wares ”Jimmy Corrigan, The Smartest Kid on Earth”, men det er knap så vigtigt, for Thorhauge formår langt hen ad vejen at gøre det til sit eget.

Thomas Thorhauge, der for nyligt blev valgt som formand for det nystiftede Dansk Tegneserieråd, debuterede i 2000 med tegneserien ”Det der går forud”, og har skrevet flere tekster om tegneserien, bl.a. i bogen ”Forandringstegn”. I 2008 var hans minitegneserie ”Jørgen Leth” en del af 676-efterårskollektionen.

.

karakter_4af6

Kom Hjem
Tegnet of Fortalt af: Thomas Thorhauge
200 sider i farver
Pris: 249.95 kroner.
Udgivet af: Rosinante

Venligst stillet til rådighed af Rosinante

.

Se en lille præsentationsfilm af KOM HJEM her.

Hvis du befinder dig i København, er der release party på Kom Hjem på MonoBar (i den gamle gård mellem Grønnegade, Ny Østergade og Pistolstræde i København) i dag fredag fra kl 17 til 21.

Og så skulle man kunne se Smagsdommerne på DR2 tage en snak om Kom Hjem på torsdag d. 22 maj.

3 comments

  • Jeg vil lige gøre opmærksom på et interview med Thomas Thorhauge på Metabunkeren, hvor han forklare hvorfor “den gode historie” ikke er vigtig, men at det er de store akademiske koncepter der driver møllen bag “Kom Hjem”. Og så er det jo rart at denne tonedøve koldkrigers anmeldelser bliver læst af skaberen! lol

    http://www.metabunker.dk/?p=1950#more-1950

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *