Home / Anmeldelser / Kongen og munken

Kongen og munken

Kongen_og_munkenKongen og munken – tro, håb og kærlighed, der forvandlede Danmark

Nå ja. Julen står for døren og det betyder gaver og endnu flere gaver.

Sådan er det. Boggaver hører sig også til, og Cobolt har udgivet en flot historisk fortælling, Kongen og munken – tro, håb og kærlighed, der forvandlede Danmark. En lang titel om et ret spændende kapitel i den danske historie.

Hov! Hvad var det?

Ordet ‘historie’ klinger både godt og fælt alt afhængig af ens dannelse, ens opdragelse og med garanti også skolegang. Jeg skriver med vilje lidt som i et Kinderæg, for alle tre ingredienser kan spille ind i ens udbytte af værket.

Umiddelbart er Kongen og munken både spændende, fremtoner flot og rummer et væld af godt pennehåndværk. Thierry Capezzone viser sig fra en af sine bedste sider og man mærker, at han er godt inspireret af beretningen om den tidsperiode som førte til Reformationen i vort land. Det er makkerparret Jørgen Jørgensen og Frank Rechter som står for ord og sætninger, og Thierry har, sammen med belgieren Vince Deporter, givet liv til karakterne i værket. Begge duoer gør det godt, og man fornemmer klart, at der er lagt mange timer og overvejelser i både tekst og tegninger.

Havde det været et rent eventyr og ikke andet, så ville det være ret klassisk. Vi taler om magt, tro og intriger, barskhed, helte, eller som manchetten tydeligt lyder: Om tro, håb og kærlighed.

Godt så.

Billedsiden er flot. Der emmer af stemning og vinter og dysterhed, ikke kun på grund af rammens alvorlighed, men også fordi der bevidst er skruet godt ned for de lyse ferske farver. Vinkler skiftes, dog stadig oftest i normalperspektiv og rudernes rektankler får også en tand. Det er godt og er med til at skabe læseflow. Baggrundene er detaljerige og sine steder særdeles vellykkede.

Men.

Der er meget dialog og det spænder ben for netop flowet. Og gør, at man læser albummet mere som en historisk beretning end et egentligt skønlitterært tegneserieværk, hvilket selvfølgelig også netop ER hensigten. Men det skaber altså noget tungsind og den lethed, som man ellers læser spænding og intensitet med, den halter.

Uden at vide det, så TROR jeg, at den historiske vinkel, med alt sin korrekthed og detaljefylde gør, at albummet får slagside og aldrig helt synker ind som et markant og erindringsværdigt værk. Om det så udelukkende er dialogen der er skyldneren, eller om det ‘bare’ er en slags bestilt arbejde, professionelt jaja, men også lettere anonymt.

Summa summarum – Man forløses ikke.

Som litteratur snarere end historisk information virker det ikke helt optimalt. Det bliver aldrig topspændende eller medrivende, og man når aldrig at engagere sig i hverken karakterer eller handling.

Bogens ydre rammer er flotte. Et lækkert hardcover, et rigtigt album, som man siger, og med et par siders ekstramateriale til sidst. Her barberes alt væk, man får kortfattet et rids af Grevens fejde i et sprog, som nok henvender sig til mere trænede voksne læsere. Ja, fordi jeg aner, at bogen OGSÅ, eller måske endda ISÆR er en håndsrækning til vores mange skoler og et forsøg på at pifte lidt historiestøv ind i de unge mennesker.

Om det lykkedes vil tiden vise.

Vi ender alligevel på 3 stjerner. Den historiske research skinner professionelt og grundigt igennem. Narrativen virker og tegningerne er ferme. Rent stemningsmæssigt går de fint i tråd med det alvorlige og dramatiske.

Men særligt vedkommende bliver det dog aldrig. Og det er albummets slagside. Værker skiller sig ikke ud, og ender med, groft sagt, ‘bare’ at blive endnu en historiebog.

Et Kinderæg, skrev jeg, og det er nu positivt ment.

Alt for mange unge og voksne kunne trænge til at spark i vores selvforståelse, vores identitet og vores historie.

Og som sådan er dette værk, og fx Skipper Clement, som Kongen og munken i stil og fremtoning minder om, skam ret velkomment. Skal vi have de næsten i voksne i skolerne og på gymnasierne i tale, skal der dog nok justeres lidt på formen. Sorry to say.

 

 

karakter_3af61

 

Titel: Kongen og munken – tro, håb og kærlighed, der forvandlede Danmark

Tekst: Jørgen Jørgensen og Frank Rechter

Tegninger: Thierry Capezzone og Vince Deporter

Farvelæggelse: Héléne Lenoble

Forlag: Cobolt

Format: 80 sider i farver, hardcover

Vejl. pris: 248,-

Isbn: 978-87-7085-699-7

Bogen ER udkommet

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *