Home / Anmeldelser / Lucios skat

Lucios skat

Lucios skat er en grafisk roman på 150 sider. Det er en ganske sympatisk udgivelse, som handler om baskeren Lucio Urtubias liv.

Det er forlaget Det poetiske bureaus forlag som står for udgivelsen, og oversættelsen har Lars Troels Møller taget sig af.

En barsk og romantisk rammefortælling, hvor fortællingen er i højsædet, de mange dramatiske optrin i Lucios liv formidles og skildres i tegninger med liv. Uvæsen, uretfærdigheder og det at kæmpe for noget, der er større end en selv. Som en slags Egon Olsen eller Robin Hood tog Lucio sig friheder på kant med, og på den anden side af loven. Spændende er det at læse, om end jeg ikke helt er solgt eller overvældet. Farverne er lidt for tunge og dystre, og den elasticitet og det tempo, som historien fortælles i, kan godt virke en kende søvndyssende. Sikken en kontrast.

Biografier er en af mine yndlingsgenrer, og Lucios skat er vel at regne for en sådan, blot illustreret. Som skrevet først, er det en sympatisk udgivelse og en af de værker der giver stof til eftertanke tilmed.

Når det så er sagt, så trækker farverne ned, og tempoet med. Det er en kende trægt.

Perler er der dog. Både i de dramatiske sekvenser, som der heldigvis er en del af, samt i samtalerne, der udgør rammen. Om det så er i en bus, en bil eller fortalt over en drink. Bittesmå perler.

Der er lidt Gamle gubber over bogen, dog uden ferske farver og humor, men lidt har også ret. Det er en alvorlig sag at kæmpe, og alle valg har konsekvenser. Læg mærke til kontrasterne, de stille passager med dialog, og så de optrin, hvor der er noget på spil. Selv hverdagsting bliver vist og fortalt.

Alt afhængig af ens livssyn, opdragelse og værdier, så har man en holdning til Lucio. En ussel kriminel vil nogle mene, og de har ret. En moderne frihedskæmper og en anarkist med retfærdighedstrang og frie tanker vil andre mene, og de har også ret. Jeg dømmer ikke gerne, og nøjes med at læse.

Rammen er bogens anker. Poetisk sine steder, smuk andre, og enkelte steder en kende energiforladt og decideret småkedeligt. Farverne trækker ned. Men man kan ikke altid få det hele.

Jeg nød nu læsningen og må sige, at Lucios skat er en af de bøger, der vinder ved gennemlæsningen og, nok så vigtigt, så har den sin egen sjæl og noget på hjerte, nemlig en fortælling for fortællingens skyld. Rart.

Fire spanske hjerter kan det blive til.

Titel: Lucios skat
Tekst: Belatz
Illustrationer: Belatz
Format: Hardcover, 150 sider
Forlag: Det poetiske bureaus forlag
Pris: 200,-
Isbn: 978-87-93871-18-2

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *