Home / Anmeldelser / Mellem skuddene

Mellem skuddene

Klassiske_samlinger_Mellem_skuddene

Mellem Skuddene

Intet er for gammelt eller for obskurt til det visionære bedstefar forlag, Fabel, ledet med sikker hånd af head honcho Lars Jakobsen.

Nu er der udkommet en fiks lille TP, “Mellem Skuddene”, som består af håndplukkede gags og striber fra Percy Crosby’s feltserie fra Første Verdenskrig, “That Rookie from the Thirteenth Squad”, en serie som Crosby tegnede til McClure Syndicate mens han var udstationeret i Frankrig under den blodige krig.

Det drejer sig mestendels om milde gags fra 1917 og 1918; let humor, der tjente til at gøre skyttegravshelvedet lidt mindre grusomt, og booste moralen både hos tropperne og hos læserne hjemme i USA.

Crosby skulle senere blive en af USA’s store humorister med avisklassikeren, “Skippy”, inden han røg uklar med et vist peanut butter firma, og blev uretfærdigt anbragt på en tosseanstalt, hvor han endte sine dage. Jeg vil ikke mene, der er antræk til den hélt store humor i “Mellem Skuddene”, og sammenligningen med Jens Fup holder heller ikke, for Fup på sit højeste – dér er altså langt igen.

Til gengæld viser de forstørrede tegninger, gerne ét gag billede pr. side, tydelige tegn på et stort kunstnerisk talent, lige dele Charles Dana Gibson i de mange tynde stregers skraveringer, og så noget nær det samme “schwung”, man kunne opleve i det store geni Harvey Kurtzman’s krigsting for EC i starten af 1950’erne. Det kan endda tænkes, at Crosby havde set Gibson’s ting, som var populære ved århundredeskiftet, og det kunne også være interessant at vide, om Kurtzman var påvirket af Crosby’s “schwung”, enten direkte eller indirekte. Men det må forblive ved gisninger.

TP’en har også et velskrevet og oplysende forord, lykkeligt fri for slåfejl. Så meget desto mere utilgiveligt, at de forholdsvis få seriesider skulle lide under en håndful irriterende slåfejl. Hellere en korrekturlæsning for meget end én for lidt, og det gælder alle forlag og alle udgivelser, store såvel som små.

 

Fem bobler ud af seks mulige

 

karakter_5af6

 

Mellem Skuddene
softcover, sh
Forlag: Fabel
Tegner: Percy Crosby
Forfatter: Percy Crosby
Oversætter: Kristian Gilbert
ISBN 978-87-91419-47-8

Anmeldt af GoogaMooga

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *