Home / Anmeldelser / Mogens og Mahdi forever

Mogens og Mahdi forever

Mogens og Mahdi forever

 

For snart tre år siden mødte jeg møgungerne Mogens og Mahdi. Det var et dejligt møde, eller gensyn skulle jeg måske snarere sige, for jeg har jo mødt dem igen og igen og igen via min uddannelse og virke som lærer.

De er skæve eksistenser, grove i munden, umiddelbare og stadigvæk og heldigvis for det, ikke pakket ind i alle vores former og værdier. De er på vej, og det er den vej, som skildres så fint og ret sjovt. Mændene bag er Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi. Deres Mogens og Mahdi debut vandt Skriverprisen 2016, og ved du hvad, de kan lige så let nappe prisen igen i år. De står bag 2’eren Mogens og Mahdi forever og den er også ret go’.

Knægtene har deres alder tilfælles, og så spiller de spil, synes at de voksne er nederen og så bor de i samme gård. Møgunger er de, og vi møder dem i 11 forskellige og genkendelige situationer. Er du far eller mor (eller lærer) så VED du, at sådanne lømler skal man holde tæt og gerne bundet. Ellers laver de lort snarere end lagkage. Allerede her har du nok spottet, at dels er jeg på ungernes side, og at de mange voksne/børn optrin er forrygende. Gennem hele bogens 104 farvestrålende sider valser drengene rundt, ivrige og uden kvaler leger de, undersøger og opdager. Konstant og hyle sjovt er de folk og de reaktioner som de møder.

Men ikke kun sjove. Også underfundige. Mogens er på besøg hos Mahdi. Ramadan er vel overstået og nu skal der langes indenbords. Mogens har en værtindegave med (mor insisterede) og der møder den mundlamme Mogens et verbalt kulturchok. For ja. Langt de fleste etnisk danske drenge møder vel næppe Mahdi’erne hjemme?

Jeg ved det ikke. Jeg arbejdede for et par år siden på en muslimsk friskole, og det var mit indtryk, at der var en form for distance, når skoledagen lakkede mod enden. Måske var det miljøet og geografien. Man hang mere ud på gadeplan.

Arketyperne. De er der naturligvis også. Bedst den åh så velkendte sure mor, som aldrig er helt tilfreds, for nu bare at hive fat i en af de sjoveste. Hende som plasker Mogens til med solcreme, alt imens Mahdi, som er en anelse mere kulørt end Mogens, storgriner og siger, at Mogens har tøsehud.

Det er en skidesjov bog. Den rammer mit lærerhjerte lige durk i den fede lattermuskel. Mor åbner døren til drengeværelset, og siger at morfar ikke kan komme til middag, da han er blevet sløj. Drengene ikke så meget kigger op fra deres pc’er, men Mogens svarer, at de er online, og at de ikke har tid til at småtalke.

Det er et miks af humor og alvor. Ikke nogen moraler eller pegen fingre. Vi er midt i drengeland, og når man kommer til stranden og vil bade, så vil man bade og ikke hjælpe mor med hverken dit eller dat. Hvorfor er det så svært at forstå?

Eller hvorfor pokker skal man deltage i skolens idrætsdag? Og hvem pokker har fundet på sådan noget? Dø, idrætslærere lyder det, da knægtene nærmer sig skolen.

Ja. Vi er i drengehøjde og det er fint. Kvalitetsmæssigt noget højere for jeg guffede begærligt bogens sprog i mig. Nederen, grineren og den slags. Jeg elsker det. Kim Fupz er min sprogmand.

Tegningerne er i vanlig Rasmus Bregnhøi stil, og selvom det både virker grimt og sjusket, så er stilen ubestridt Bregnhøisk og det er altså et plus. Man kan sagtens lære at holde af stilen, og jeg kunne lakonisk og satanisk tilføje, at sådan ser de ud, de grimme dumme møgunger.

Dette kunne sagtens være julegaven til en mor eller en far. Måske kan, måske især mor, finde sig selv i den. Konstant sur og utilfreds. Evigt usikker og utryg og altid prøvende at være på forkant. Men glem det, mor. Du vil altid være bagud.

Så her er 11 fede små historier. Vi er i farver og på 100 sider og en sjat. Den er voksensjov og nøgtern. Lidt dyr, synes jeg dog, for 230,- dask er skam en sjat.

Kvaliteten er dog som i første bog, og jeg smider gerne 4 hiphopnumre på spilleren…

 

 

Titel: Mogens og Mahdi forever

Tekst: Kim Fupz Aakeson

Illustrationer. Rasmus Bregnhøi

Forlag: Carlsen

Format: 104 sider i farver, softcover

Pris: 229,-

Isbn: 978-87-11568-88-0

Udkommer den 19. november 2019

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *