Home / Anmeldelser / Nøglevogterne 2 – Verdensvogternes hverdag

Nøglevogterne 2 – Verdensvogternes hverdag

Cobolt INatten har lagt alle ned, og mørket trængt ind i børneværelserne. Skyggerne er lange og øjenlågene hos de små ligeså. Og der står en far og fortæller. Hans stemme er mørk og han trækker især de uhyggelige ord ud og lader gyset hænge i luften. De hader og elsker det, de små. For gys virker og har altid gjort det.

Hvis man dertil hælder en god cocktail fortælleglæde, ramasjangeventyr og en erfaren fortællers fantasi, rystet skidtet og skvulper indholdet over i en tegneserie, så er der jubel i børneland.

Ja. Jeg sidder med Niels Rolands 2’er, du ved nok, Nøglevogterne som har fået titlen Verdensvogternes hverdag. Jeg og mine unger var vilde med forgængeren, og nu er det så tid til den berømte lakmusprøve. Holder 2’eren?

Lad os åbne bogen. Innersleevet er guf. 32 døre, alt holdt i hvidt og blåt og midt står drengen Villads og tager imod en møgfald af lærlingen Isadora. Hvorfor? Det har noget med døre at gøre, og ja, ganske rigtigt. Lidt oppe til venstre er en grufuld og modbydelig edderkop på vej. Lange lådne ben. Fy for den da. Gyserguf af bedste slags. Unger elsker at blive skræmt, men også at blive samlet op igen.

Og det sker – næsten, for på de sidste ruder, hvor alt ellers ånder ro og ingen fare, så opstår der pludselig tvivl. Er alle døre låste? Er de?

Altså. Denne udgivelse er for børn og den er røvgod. Simpelthen. Først og fremmest er den sprængfyldt med fantasi og fortælleglæde. Jeg ved ikke hvad Niels spiser eller indtager om aftenen, men hans hjerne er herlig fyldt med vildt bizarre effektfulde virkemidler og de springer direkte fra siderne ud og op i knolden på min responsgruppe, min dreng Osvald. WAUU og HEYY FAR, se lige der. Nøglevogterne er proppet med overraskende visuelle knaldperler. Hunde jager katten Artemis og dernæst Villads og Isadora. Og som i en anden Indiana Jonesfilm, så bliver det bare værre og værre. Undslipper de? Nej og ja. For bedst som de er lige ved at blive hapset i buksebagen, og skal lige til at åbne en af husets uendeligt mange døre, så VÆLTER et BULDRENDE lokomotiv den anden vej, og nu er både kat, hunde og børn på flugt den anden vej…

I ørkenen lurer også farer. Edderkoppen fra innersleevet dukker op, og en ny flugt indledes.

Og sådan er hele albummet. Dinusaurer, kæmpemæssige grønne druknebølger, vampyrer, ildebrand, hajer og igen WAUUU fra knøsen, se far, en ridder…

Det er hæsblæsende. Det er forrygende sjovt. Det er godt skruet sammen og hvis ikke album som dette og forgængeren kan få børn (og deres fædre) til at købe og læse endnu flere tegneserier, så er der intet som kan.

Og så er der humor for voksne. Ikke kun for børn. Men også for os med skæg og gæld. Bare se første side. Artemis ser sit snit til at flygte. Det lykkedes og den er fri. FRI! Eller er den? Næ, for udenfor venter 16 mere eller mindre glubske og vrede hunde. Og så går den vilde jagt. Som så ender med et lokomotiv som ovenfor skrevet.

Eller når Frankenstein lige skal have justeret skruerne og Isadora kan ikke nå (hun hænger med hovedet nedad). Hvem er ved hånden? Artemis. Taleboblen, Artemis’ svar, er lige i øjet. NUL.

Eller når Neymar og Messi er skadede og man skal ind og spille…

Eller…

Er jeg begejstret? Er du i tvivl? Det er du ikke, vel?

Ok, jeg er i målgruppen og det endda bigtime. Jeg elsker selv fart og tempo og tegneserier, og så har jeg en dreng på 3 som har krudt bagi. Vi råæder alt med fart og glæder os til Nøglevogterne numero 3.

Letbenet, ufarligt og tandløst.

Ja da. Hele vejen igennem hvis man VIL være Mr. Sur Røv.

Tag i stedet den gladeste klaphat på og nyd tempoet, nyd fantasierne og pak det hele sammen til om aftenen når du skal putte dine unger.

Malurt? Ikke meget. 32 sider er ikke mange og 220 dask er da også en sum. Men hul i det. For man glemmer både det korte sidetal og prisen. Eventyret er bare eventyrligt og det er lang tid siden, lang tid du, at Osvald og jeg har nydt en historie fælles som vi gør med denne.

Jeg har slet ikke fortalt om handlingen. Jeg har været for ivrig og for glad.

Men kort fortalt, så er Villads, Isadora og katten Artemis spærret inde i Nøglehuset, og man kan kun komme ud, hvis der kommer en ny lærling ind i huset. Og så længe dét ikke sker, så er man stuck. Og tvunget til at drøne rundt og passe døre. For glemmer man at låse en dør, så er helvede løs. Så er der edderkopper, vampyrer og slige sager, og det er både fedt som gys og som sjov.

5 STORE børnehjerter

 

karakter_5af6

 

Tekst og illustrationer: Niels Roland

Forlag: Cobolt

Format: Hardback, 32 sider i farver,

Pris: 220,-

Isbn: 978-87-7085-651-5

Albummet ER udkommet.

 

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *