Home / Anmeldelser / Os to

Os to

osto-227x330

Der sad vi så og nød en kop kaffe. Vi havde stjålet et par timer, og var på den sidste inden yngste skud på stammen skulle hentes i vuggestuen. Og jeg havde taget en lille sag med, bogen Os to fra Forlaget Damgaard. Jeg havde læst den, og ville lige præsentere et par anslag for min kæreste, ja, og egentlig også vise hende bogen, der hurtigt havde fundet mit hjerte.

Hun sukkede dybt og tungt, som hun ofte gør, når hun præsenteres for mine laster og lyster, men lod sig alligevel overtale og tog imod bogen. Da jeg kom tilbage efter turen på det lille hus, sad hun såmænd og klukkede. Ikke højlydt og brovtende, men stille.

”Den er god”, sagde hun og jeg nikkede.

For det er den, den lille lyserøde sag. Den er lille, lyserød og god, og nu hvor vi trues af endnu en højtid, med stress, klejner, fortærskede ørehængere og tuttenutte i de små hjem, så skal man jo, hvis man ikke er totalt anarkistisk, også købe gaver. Gaver til ens forældre, selvom de snart er så gamle, at de ikke kan skelne mund fra næse og alligevel har fået det samme de sidste mange år. Gaver til ens kæreste, som hun alligevel bytter et par dage efter juleaften, og endelig gaver til ens unger, dyre gaver sgu, for at eliminere den tunge dårlige samvittighed. Gaver, gaver, gaver.

Os to er en suveræn gaveide til ens elskede. Så er det sagt. Især hvis man som undertegnede er fanget i forhold og holder af det, og måske endnu bedre, hvis man gerne vil IND i et forhold. Hvis man bare har set sig lun på trunten man møder i opgangen, hende der altid smiler med øjnene. Så er Os to et godt valg.

Faktisk ville Os to som gave være et hit anytime. Den er nemlig rigtig god. Lad mig fortælle dig hvorfor.

Den er kærlig uden at være klistret, klam eller påtaget. Den skildrer i simple streger og yderst få ord den kærlighed og omsorg, som to kan nære for hinanden. Based on a true story, kunne man næsten skrive, for bogen er oprindeligt kun forbeholdt to, nemlig den britiske serieskaber Phillippa Rice og hendes udkårne. Hendes kærlighed blev til ord og streger, som hun sendte til ham, og også lagde ud til offentlig skue på en blog. Og på Nettet sker der ofte underlige sager. Flere henvendte sig til Phillippa og fortalte, at hendes blog var gået lige ind, og at de kunne genkende sig selv i både ord og billeder. Og således blev en lille kærlig tanke til en bog, den jeg nu sidder med.

Så det er en kort sag, en kærlighedsbog i en lettere naivistisk streg. Der er ikke de store detaljer i illustrationerne, og farverne begrænset til kun tre, den hvide, den røde og sorte. Dialogen sparsom og zoomet er på de der hverdagssituationer, som folk i parforhold kender åh så godt til. Den sure kæreste, at se film sammen, at ville sove sammen, at ikke gide lave ordenligt mad og den slags…

Og det er blandt andet derfor, at jeg og min kæreste og mange andre med, holder af Os to. Der er en umiddelbar identifikation og det er, paradoksalt nok, noget der ofte vækker genklang og glæde.

De 28 sider læses hurtigt, og fremstår ikke som noget litterært fyrtårn på nogen måde. Det er heller ikke hensigten, heldigvis, men et kærligt lille nedslag fyldt med nærvær og empati. Fraværet af tyngde gør, at de lyserøde sider ikke gøres til meget mere end de er, og det klæder bogen.

osto2-228x330

Den koster 80 kroner og er bestemt værd at nappe. Ja, nap to styks. En til din samling og en til din elskede. Min kæreste sagde, da hun kiggede mig dybt i øjnene, at ’sådan en bog er en god kærlighedsgave eller julegave’.

Samlet vurdering: en let og letlæst sag uden større dikkedarer. Lyserød uden at være kvalm eller klistret, men med fine delikate nedslag i det svære kærlighedsliv. Bogen har både nærvær og distance, og forfalder ikke til det sødladne og alt for tuttenuttede.

Fire kys ud af fem mulige, og det virker oplagt at holde et skarpt øje med Forlaget Damgaard, hvis denne bog kendetegner standarden.

osto4-226x330

Titel: Os to

Forfatter og illustrator: Phillippa Rice

Format: 28 sider holdt i tre farver, softcover

Oversætter: Ole Damgaard

Pris: 80,-

ISBN: 978-87-994857-7-2

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *