Home / Anmeldelser / Red Kelly 1973-1975

Red Kelly 1973-1975

Red_Kelly_1973-1975Nå ja. Så er der de udgivelser, som bare fra side 1 sparker røv og hvor hver side bare sluges fordi man simpelthen ikke kan lade være. Red Kelly er en sådan. Det er forlaget Zoom som atter gør aftenerne gode og det især hvis man har en indre cowboy i maven og hjertet. Det har jeg og er klar i mælet allerede fra starten. Det er simpelthen mesterligt. Titlen er Red Kelly 1973-1975 og vi taler om en mindre moppedreng på 160 sider. Jeg er ret begejstret.

Og skulle du side og fedte rundt med dine Fart & Tempo og tænke, at hey, jeg behøver ikke dette samlebind, ja så er det dit valg. For mig giver det god mening at have en bog i hånden. Der er mere tyngde og samlet giver det mig en mere fuldendt læseoplevelse, om end jeg da sagtens kan forstå det nostalgiske i bladene. Men altså.

Red Kelly er skrevet af Greg og tegnet af Hermann, og så kan alle andre godt gå hjem og lægge sig. Selvom det er en halv menneskealder siden at serien om Red Kelly så lys, så virker alt stadig så intenst og råt, ja, man kan næsten smage støvet i halsen og føle heden. Indenfor denne genre, western, så kan det næppe gøres bedre.

Samlebindet består af 4 historier i alt. Først og fremmest selve kernen, Himlen er rød som blod, Løsladt på prøve og endelig Blodfejden. Imellem disse er der en lille kort sag, Palominoen. Inden da, vanen tro, har Thierry Capezzone skrevet forordet, denne gang med flere fotos og visuelle indspark.

Jeg har sunget sangen før, og skal ikke trætte folk yderligere. Thierry er en vidende herre og har et hjerte for tegneserier. Men han er altså ikke noget god formidler. Forordet er slapt, lidt hist, lidt pist og den gennemgående røde tråd i opbygningen til kernen er ikke god. Der kunne trænge gevaldigt til en sproglig oprydning og en mere skarp linje. Ordene drukner i kærlige ord og sætninger som bare ikke hænger godt sammen. Sorry to say.

Der er en rå grundtone i tegningerne. Manus er ren pulp. Men det kan vi lide. Det er nemlig storslået. Se på side 23 i Himlen er rød som blod og nyd den halve side hvor diligencen ryger i vandet. Se rynkerne i folkenes ansigter, skægstubbene, fornem alt det trøstesløse og lad det vilde vest drøne ind i din hjernebark. Det er bare så overlegent og blæret tegnet. Vi taler både om filmiske panoramaer med støv, skidt og ondskab og de helt særlige zoom ind i ansigtet med frygt, vrede og had. De store kunstnere gør det så let, men alle som har prøvet at tegne, både som børn og sidenhen, ved hvor djævelens svært det er.

Løsladt på prøve handler både om indre dæmoner og de mere reelle. Efter at have spjældet den er Red Kelly ude igen, skal agere på en bestemt måde og afholde sig fra både guns og flasker. Men det ER sin sag. Og så er der perler. Regn og skud i skøn forening.

Endelig, og jeg elsker indianere og især når de er bestialske og modbydelige. I Blodfejde er der oprør og fremskridtet viser sit ansigt. Jeg er ikke den store fan af luftballoner, men det giver god mening al den stund at det rykker ved mine fordomme om det vilde vesten. En tid konstant under forandring.

Samlebindets svageste led, Palominoen, er kun på et par sider. Her er farverne mere friske og ikke tynget hverken i farvevalg eller stemning af det som jeg ellers holder så særligt meget af hos duoen, nemlig det barske og bidske.

Manus og illustrationer går godt i spænd sammen. Selv når dialogen er halvsløj og forudsigelighederne tager over, så rynkes der aldrig så meget som et læserbryn. For skidtet hænger sammen, og læsningen afløses konstant af de flotte tegninger. Billederne tager ordet, kan man næsten sige. Og efterlader en pænt stakåndet med en formidabel læseoplevelse. Støv i halsen på den gode måde.

Så altså. En original stil som både er rå og realistisk. Klassiske opgør med ypperlige tegninger. En pris der er til at overse og så 3 album i et, plus en lille bøvset bonus. Hardback med kærligt forord (og lidt malurt). På en sommerdag giver det let 5 af de helt store patroner.

 

karakter_5af6

 

Titel: Red Kelly 1973-1975

Tekst: Greg

Illustrationer: Hermann

Oversættelse: Sebastian Weirsøe Flamant

Forlag: Zoom

Format: Hardback, forord, tre album i et samt en bonushistorie, originale forsider til sidst

Pris: 249,-

Isbn: 978-87-93564-03-9

1 comment

  • Tak for endnu en fin anmeldelse!

    Har netop også fået (gen)læst Red Kelly i denne nye dejlige udgave og nød historierne i fulde drag – de var lige så gode som jeg huskede dem. Eneste undtagelse var Palominoen, som jeg ikke havde set før og som virkede teknisk noget ufærdig, men fint nok – det må betragtes som ekstramateriale.
    Jeg blev i øvrigt lige så irriteret over forordet – rent redaktionelt. Ingen tvivl om, at Thierry vil gøre det godt og har en masse viden, men det er simpelthen utroligt, at der ikke er en redaktør (Michael G.?), som får strammet en hel del op på struktur og sproget her. Jeg har læst debatten om ekstramateriale vs. pris og fint nok, men det er i min optik ingen undskyldning her. Jeg sætter gerne røde streger næste gang, hvis forlaget ikke kan overkomme det 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *