Home / Anmeldelser / Robots – Mensch Machine

Robots – Mensch Machine

En af det engelske forlag AccentUKs missioner, er at sammensætte og udgive en antologi årligt bestående af forskellige forfattere og tegneres korte historier der alle kredser om et bestemt tema. Bidragsyderne har en håndfuld sider til deres rådighed som de så på bedste måde skal udfylde med tekst og tegninger, der har fællesgrund med antologiens titel. Formatet minder altså meget om Dark Horse Presents og 2000AD udgivelserne.

Sidste år bar antologien titlen Zombies og i 2009 vil overskriften blive Western, men denne anmeldelse vil kaste sig over 2008-versionen, Robots, der bærer en ikonisk udgave af robotten Gort (fra The Day the Earth Stood Still) på den smagfulde forside.

Tegnet og skrevet af Daniel Merlin Goodbrey.

Når man har 34 forskelige tegner/forfatter konstellationer plus 12 siders helsidegalleri spredt ud over 204 sider i S/H, så er der uvilkårligt to problemer der kan opstå undervejs i en anmeldelse, som for alt i verden vil undgå en slavisk og gennemgang af alle indlæggene et efter et. For det første er der meget store udsving i det grafiske udtryk og for det andet er historierne af så forskellig karakter at de er svære at sammenligne.

Hvis man tager fat på det grafiske først, så er det altså langt fra alle kunstnerne, der er lige dygtige til deres håndværk. Faktisk slår det ganske hurtigt læseren at enkelte striber fremstår nærmest dilettantiske og naivistiske i deres streg. Tag for eksempel Colin Mathiesons ”Null ’n’ Void”, Douglas Nobles ”Working Parts” eller Dave Wests ”Sacrifice”; de ser alle ud som om de er tegnet bagerst i klassen i en 1.g. fransktime og har hverken figurproportioner, perspektiver eller nogen form for sikker streg.

Tegnet af Andy Bloor, skrevet af Kieron Gillen.

Heldigvis er der som modsætning en håndfuld talentfulde illustratorer. Her udmærker sig især Roland Bird som synes kraftigt inspireret af Marvelstilen fra 60erne (især Steve Ditko), Kevin Mulins med sin gråtonede, realistiske streg, Marleen Loves belgisk/manga inspirerede serie eller tegneren Indio, som synes at være en meget stor fan af Geoff Darrows horror vacuii, dog uden direkte at plagiere stregen.

Flertallet af historierne i antologien hæver sig over det jævne og de synes næsten alle at kredse om det klassiske science-fiction paradigme om skellet mellem det kunstige og det naturlige, maskinen og mennesket – og naturligvis alle de fine nuancer, der findes mellem disse to poler. Historierne spænder fra hårdkogt noir, som hos Eales og Spencers ”Made Men” til den svære kærlighed som eksemplificeret i historierne ”Teruo”, ”What is Life?” og ”What is love?” (sidstnævnte synes at være kraftigt inspireret af stilen fra det tidlige 2000AD – ”Nemesis the Warlock” mv.).

Der er dog også blevet plads til mere filosofiske temaer, som i Benjamin Dickinsons ”Divinity, Existence and Toast”, hvor en kvindes toastmaskine pludselig tror at den er Gud og skal have en ordentlig gang filosofiske tæsk inden den opgiver ævred. Men også Kieron Gillen og Andy Bloors ”Robot” og især Tony Hitchman og Leonie O’Moores ”The Creator” formår at fortælle ganske korte og kompakte science fiction fortællinger, der alle har robotens inderste væsen som tematik og det er måske netop i disse to historier at Robots er allerbedst.

Skrevet af Dave West, tegnet af El Indio.

Som en slags modvægt til de meget tunge filosofiske og moraliserende striber, er der også gjort plads til let letbenet humor, som bl.a. David Baillies ”The Robot Interviews”, Dave Wests ”Over Engineered” eller James Grays ”Little Red Robot in the Hood”. Disse striber er meget søde og ganske morsomme, men fungerer dog mest som parentetiske bemærkninger til det ofte meget voldsomme og dystopiske materiale som præger hovedparten af historierne.

Havde det ikke været for ”The Creator”, som jeg personligt finder en af de allerbedste fortællinger i antologien (på trods af dens lidet æstetiserede grafiske udtryk) samt Paul Harrison-Davies poetisk-triste ”My Robot” og de to historier som Andy Bloor har illustreret, ville Robots sikkert ikke have kunnet skrabe mere end to talebobler sammen i helhedsindtrykket, dertil trækker de mange visuelt sjuskede og alt for ujævnt fortalte striber altså i den gale retning. Man får til gengæld for det ujævne helhedsindtryk meget tegneserie for sine 80 Dkr, men har man virkelig lyst til at kaste sig over robottematikken, så burde man måske i stedet få fat i de klassiske Asimov romaner i stedet, da Robots ikke tilfører ret meget nyt under solen.

.

Robots
Tegnet og skrevet af forskellige.
204 sider i s/h.
Sprog: Engelsk
Pris: 8.50£

LINK: Accent UK Comics