Home / Anmeldelser / Sammy – Stærk sprit til sarte sjæle

Sammy – Stærk sprit til sarte sjæle

Sammy_31Sammy – Stærk sprit til svage sjæle

 

Da jeg var knægt, så skulle der fart på. Der skulle ske noget og i film, bøger og tegneserier præcis det samme. Jo højere, jo hurtigere, jo voldeligere og gerne med lyd på. Krimi’er, seriebøger, Fart & Tempo og så læste jeg Sammy. Bedste album var helt klart Bedstefar med slag i…

Ældre bliver man jo, og ens smag ændres. Sammy’erne og andre i samme bragende og støjende genre forsvandt.

Det er 1000 år siden, og nu har jeg så fornøjelsen af Zooms nyeste Sammy ’Stærk sprit til sarte sjæle’. En lidt kulørt titel og så ellers som jeg husker det. En masse råberi, skænderier og eksplosioner. Ikke helt noget for mig. Den dør ER lukket.

Men min knægt! Hvad med ham? Vi læste den sammen og jeg far-fortalte, det vil sige jeg digter ud fra ordene og så lader vi tegningerne tale. Han var meget begejstret. Så overvældet, at han ville høre den igen, men her satte skråen sig fast. Nej, svarede jeg. Nu tager far og Sammy lige en pause, og han daffede videre.

Handlingen er til at overse. Sådan hastigt fra hoften, så er der fattigdom og betydelig forskel på de rige og de fattige. Hverken Jack eller Sammy er fattige, men har det som folk er flest, der er knaphed sidst på måneden og hvem ville ikke gerne være Konen i muddergrøften? Sammys boss, Jack, er mest ramt og beslutter sig for at gå Al Capone i bedene. Han vil lave sprut. Det går selvfølgelig af helvede til. Sammy er ikke involveret, men skal blot passe ekstra godt på sin makker. Chigago-bossen får nemlig nys som denne nye konkurrent.

De to gamle belgiere, Cauvin og Berck, står bag løjerne og det kan til stadighed undre mig, at (ikke kun de) så mange bare laver det samme og det samme og det samme. At de ikke keder sig, tænker jeg.

Jeg er ikke Sammymand eller Sammyfan, men min knægt kunne sagtens blive det. Han syn’s om løjerne, om skænderierne og især maskinpistoler og håndgranater.

Selvom jeg ikke er målgruppen længere, og selvfølgelig lægger mærke til min drengs begejstring, så har jeg efterhånden læst nok til at vurdere, at denne Sammy er lidt i den bovlamme ende.

Tegningerne er, som de altid har været. Figurerne lige så statiske som da bedstefar havde slag i, og hele møllen er glemt lynhurtigt.

2 gange plaf.

 

karakter_2af6

 

Titel: Sammy – Stærk sprit til svage sjæle

Tekst: Gauvin

Illustrationer: Berck

Forlag: Zoom

Format: Vanlig softcover, 48 sider i farver

Pris: 138,-

Isbn: 978-87-93564-81-7

Udgivelsesdato: 5.7.2018

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *