Home / Anmeldelser / Simpelthen Samuel

Simpelthen Samuel

Simpelthen_SamuelI dag sad jeg i vores kolonihave. Der var ukrudt og højt græs, og rundt omkring mig trængte lyde sig på. En motorsav, folk der summede, fugle der lettede og kvidrede. Der sad jeg stille og betragtede ingenting.

Nu sidder jeg atter i Finland og fra dette smukke land er der godt nyt. Det er forlaget Forlæns der endnu engang spænder ben for mine vaner, og forfører mig med en ordløs tegneserie på 160 sider. Alle de superlativer og gode følelser jeg beskrev i min forrige anmeldelse, ja de kan nærmest copy/pastes herover.

Simpelthen Samuel er titlen, og den er forrygende. Den får mig til at tænke på timerne på græsset i kolonihaven. Den får mig til at tænke på bølger og stjerner, på skvulp og meteorregn.

Der sker ikke en skid i tegneserien, og det er ren lyv. Der sker alt. Men som i en anden smuk og anderledes udgivelse Den lille prins af Antoine de Saint-Exupéry, så kræver det øjne at se med.

De øjne har ikke alle. Jeg skal ikke selv gå mange år tilbage, 10 år eller der omkring, hvor jeg var blind. Jeg havde to reoler på mit bibliotek. På den ene fløj stod alle tegneserierne med titlen Vaner, og på den anden var der tomt, reserveret til tegneserierne med titlen Fordomme.

Nu kan jeg se og begge reoler, og flere med, at nu fyldte. Tegneserier er ikke fastlåste, men emmer af både dynamik og udvikling.

Finnen Tommi Musturi og Forlæns leverer begge bøger til den mest spændende reol, den der kræver øjne.

Nap bogen, den koster 249,- og find et spot der er dit og hvor der er fred. Nap og nyd. Og lad indtrykkene trænge ind. Eksistentielle øjeblikke som meteorer eller stjerneskud. De kræver vilje og lyst.

Farverne fortryller, men der hvor mine øjne finder bedst ro, er de passager, hvor hovedpersonen Samuel er helt stille og alt omkring ham er i bevægelse. Sådan vil jeg gerne have det. Som et nav hvor alt omkring mig surrer forbi. Og det er dét som Samuel kan. Få en ned i gear og tempo.

Så Samuel er for folk med øjne og udsyn. Som god vin og landskaber, og anden kultur, så skal man være modnet. Ikke moden, men modnet.

Jeg rasler med solen og kaster 5 hjerter afsted. Simpelthen.

 

karakter_5af6

 

Titel: Simpelthen Samuel

Illustrationer: Tommi Musturi

Forlag: Forlæns

Format: Indbundet, 160 sider, farver

Pris: 249,-

Isbn: 978 – 87 – 91611 – 66 – 7

 

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *