Home / Anmeldelser / Snacks – Afgangsantologi 2019

Snacks – Afgangsantologi 2019

Øverst til venstre står det. Småt og alligevel stort og smertefuldt. En dedikation med kærlighed og hengivenhed til Cav Bøgelund.

Det skar i hjertet. Jeg nåede at møde Cav et par gange, og to ting slår mig. Dels at han bare var så satans ligefrem i sit venlige væsen, dels at han døde så ung.

Bogen jeg holder? Snacks. En afgangsantologi. Afgangsholdet 2019 fra Grafisk Fortælling, The Animation Workshop i Viborg. En fin Coboltudgivelse med udvalgte uddrag af afgangsprojekterne. 20 i alt.

Det er en lækker udgivelse. Softcover med en slags forstærket cover, og den føles rar i hånden. Der er sølvtryk fortil i de seks bogstaver der udgør bogens titel, og man kan mærke forskellen fra trykket og til selve coveret. En lillebitte dejlig detalje som blot er med til at tydeliggøre, at der her er tale om et værk fyldt med kærlighed og sjæl.

Bagerst i bogen finder man en præsentation af bidragyderne. Der står ikke illustratorer. Der står ikke tegnere. Der står ikke forfattere. Nej, der står fortællere og det kan jeg rigtigt godt lide. Kunst er en fortælling. En kommunikation til mig, dig og os. Vi får en fortælling.

Fortællinger er det. Snacks er jo en selvbetjeningsbuffet og jeg har fundet nogle gode retter, som selvfølgelig ikke mætter fuldt ud, men giver det der dejlige i munden, at man gerne vil have mere.

Silja Lins smukke lyse fortælling om kærlighed mellem to familiemedlemmer. En dreng med Elvisbølgehår i en verden af kvinder, hvoraf den lyseste af dem skal giftes. Der er SÅ meget kærlighed i den fortælling, at jeg får helt ondt. Ondt, altså på den gode måde. I Siljas præsentation skriver hun, at hun håber at ’nå’ sine læsere. Det håb blev bestemt indfriet. Antologiens sidste bidrag og den sidder varmt i mig.

Hope Hjorts Toms lys er en underlig sag. Men blivende og stærk. Et mareridt eller virkelighed? No matter what, så er legen brændende god. Flammerne slikker helt ud og farvevalget og samspillet virker eminent.

Andy K’s Tulipan om at være gammel og glemt. Holdt i nattefarver og med tårer. Jeg kom til at tænke på min gamle mor, og så er vi ved det der med fortællinger og kunst. En markant fortælling som dog ikke helt får det illustrative medspil. Men altså – der ER noget.

Patricia Amalie Eckerles onde beretning om savn og opvækst. Se, kunsten at formidle en kort historie uden at forfalde til alt andet end ord, og så supplere med enkle billeder. Den mestres her.

Tina Burholts Erase som vel er det tætteste antologien kommer på en traditionel tegneserie. Det gør hun godt. Hendes persontegninger er voldsomt gode. Hun bliver satme god. Et ordentligt manuskript, og så skal I se løjer.

Angelicas On/off rammer plet på flere måder. Generationer, byliv kontra natur og så det der med at være enten i tiden eller ej. Fed fortælling.

Andrada Aurora Hansen er nærmest helt Disneysk. Tag det som en anbefaling eller et varsel. Men flot er det.

Black Border af Ingvild Marie Methi skal også nævnes. Tomgang og ventetid. Indespærret i en konflikt og alle følelser sidder løse. Stregen er vel løs, men pyt. Fortællingen skrap.

Ulvebane af Thorbjørn Petersen kunne jeg allerbedst lide. En klassisk sort og hvid streg, der sine steder er både Valhallask og med et snert af Derib. Drop det karikerede og få skabt nogle tegneserier, du. Jeg køber glad den første.

Resten er skam ikke dårlige, de appellerer bare ikke voldsomt til mine øjne eller sind. Og sådan er det med antologier. Fortællingerne kan springe i alle retninger, og fælles for stort set alle er, at dette er noget bøvl.

Men faktisk ikke her i denne buffet. Det er et værk, som gør glad. Jeg nød de tyve forskellige beretninger, blev berørt flere steder og det er ret vildt. De forskellige aktører har kun få sider hver i bogens 70 sider, dog formår de fleste at gøre novellens In media res til deres. Så vi har at gøre med dygtige storytellers at gøre, udover at være ferme til det grafiske.

Jeg har læst et par af disse afgangsprojektværker før, men det er vist første gang, at jeg er så begejstret.

4 gode hjerter.

Titel: Snacks – Afgangsantologi 2019

Tekst: Flere forskellige

Illustrationer: Flere forskellige

Forlag: Cobolt

Format: 21 x 30 cm. Softcover

Pris: 168,-

Isbn: 978-87-7085-794-9

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *