Home / Anmeldelser / Thorgalkrøniken 5 – Gennem tid og rum

Thorgalkrøniken 5 – Gennem tid og rum

Thorgalkrøniken_05Det gælder i den grad om at holde tungen lige i munden og ellers bare overgive sig til endnu en visuel fest og en tricky handling. Jeg taler om Thorgalkrøniken 5 fra forlaget Cobolt, og de tre forskellige album, der samlet tegner samlebindets femte udgivelse, Bjergenes herre, Ulv samt Nøglernes vogter rummer alle flotte og med garanti blivende indtryk. Tag blot anslaget i Bjergenes herre hvor en massiv lavine fremprovokeres af et truttende horn. Det er næsten som om at man kan høre de buldrende masser midt i sneens stilhed. Ruderne brydes og sammensættes påny så tempoet øges. Man kan ikke lade være med at blive revet med.

På samme måde med handlingen, men som der også indledningsvist berettes i det, næsten vanlige flotte forord, så er især Bjergenes herre ikke helt ligetil.

Og albummet blev kritiseret voldsomt netop fordi det føltes så sindrigt og komplekst. Spøjst i grunden, da genren jo inviterer til både detaljer og helheder som går ud over det réelle. Det springende og, for nogle, kritisable punkt, er at der leges med tiden. Herlig symboliseret ved Uroboros’ ring som forestiller en slange i færd med at fortære sig selv. Som at tiden ikke er altid er lineær, men kan opleves og leves som en cyklus. Det er i hvert tilfælde det som Thorgal ender i og hvor tiden både er i nu’et og for mange år siden. Ja. Det kræver lidt.

Som i arkeeventyrene og i klassikerne følger handlingen det at være hjemme, så ude og endelig hjemme igen. Undervejs udvikles karaktererne og releksionerne kommer enten på rejsen eller i eftertanken.

Og hvad handler de tre album så om? Jo, Thorgal med familie er på vej, og ender i barndommens bygd. Undervejs popper problemer og møgsvin op, herligt udpenslet i både sne og vikingeland. Denne billedverden er sælsom smuk og sine steder helt magiske, og fortællingens flow bæres betydeligt at billedsiden. Det er godt, for sådan set ovenfra sker der jo ikke det helt store, og samlet set er Thorgalsagaen træg og ofte knudret at følge med i.

Persontegningen er lidt fad, der er ikke større dybde og det hører til undtagelsen snarere end reglen, at bipersonerne for alvor manifesterer sig og bliver hængende i knolden på en. Det er i virkeligheden en af sagaens store knaster. Det bliver aldrig helt fuldendt for at det snavs, alt det intrigante og alt det onde og umenneskelige, alligevel ikke når helt ned og ind i råddenskaben. Det ender som regel for pænt og anonymt.

Det lyder mavesurt og det beklager jeg, for jeg er skam vældig begejstret for både serien og samlebindet.

Udgivelsen er delikat og blæret og forordet fyldigt og informativt. 12 bastante siders forord som både omhandler hvert album, persongallerinedslag, bag om Thorgals univers og endelig en side om den nordiske kommologi. Ganske spændende læsning og hjælper godt med til en øget forståelse af både sagaen og de enkelte album. Jeg læser altid forordet først, så værker og endelig forordet igen. På denne måde hænger detaljerne bedre fast og den røde tråd tydeligere. Jeg ved godt, at andre bestemt afviser denne rækkefølge, da spoilere ofte forekommer og dermed ødelægger eventuelle overraskelsen. Det kan jeg naturligvis sagtens følge, men da jeg ikke har fantasy som favoritgenre, så er min model én som virker for mig.

Jeg nævnte tidligere det ‘anonyme’ og den manglende onde x-faktor. Ingen regler uden undtagelser, og i ‘Ulv’ er der ondskab som virker. På den ene side en fødende kvinde, få sider senere drab og pisk og folket ser tavst og knuget på. Det virker.

Og albummet virker. Det er toplækkert design, et sublimt forord og samlet tre gode fortællinger. Jeg bryder mig mindst om Nøglernes vogter, som jeg finder både en kende kedeligt. Men det hænger muligvis også sammen med at her folder genren sig for alvor ud, og dét bliver lidt for langhåret for mig. Kæmpeslanger og andre kryb og en nisse.

Det uagtet er jeg bestemt fornøjet og underholdt. Samlebindet får en stor 4’er og det skyldes ikke kun det fængende forord.

 

karakter_4af6

 

Titel: Thorgalkrøniken – Gennem tid og rum

Forfatter: Jean Van Hamme

Illustrationer: Grzegorz Rosinski

Oversættelse: Jens Peder Agger

Forlag: Cobolt

Format: Samlebind med forord og 3 album, hardcover, 160 sider i farver

Pris: 348,-

Isbn: 978-87-7085-679-9

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *