Home / Anmeldelser / Tim & Thomas – Chok vender tilbage

Tim & Thomas – Chok vender tilbage

Chok_vender_tilbageAll right, vi er et stykke tilbage i tiden, 1957 for at være klar i spyttet og titlen er ”Tif et Tondu: Le Retour de Choc”, og det kan man sagtens fornemme.

Den danske titel er Tim og Thomas: Chok vender tilbage, og det er igen forlaget Zoom som forkæler deres voksende fanskare og købere ved at være flittige med udgivelserne.

Der er udgivet en hulens masse albums nede sydpå, og der har været flere tegnere og forfattere inde over.

I Danmark er der ikke så meget slør. Will, som døde i 2000, alias Willy Maltaite, står som forfatter i samtlige danske udgivelser, og også dette.

I albummet er der ingen dikkedarer. Vi kunne smække en klassisk novelleanalyse ind over albummet. Der er anslag, point of no return, få personer, en forholdsvis simpel handling og alt sammen overstået indenfor en overskuelig tidsramme. Nå ja, In media res for vi sparkes direkte ind i den herlige, dog simple handling.

Vores venner fiser den af i det sydfranske, men fred og ro er en by i Rusland. Et brev med en invitation sætter gang i løjerne. De inviteres af den lokale rigmand, en greve ved navn Del Marco, og begiver sig afsted.

Dog inden, og dette er vigtigt, sker der noget pudseløjerligt med brevet. Det forsvinder og dukker op igen. Kun ét anslag af flere lidt skumle og uhyggelige bræk i forudsigeligheden.

Vigtigt fordi disse løjer er med til at højne stemningen og det klart mystiske. Og det trækker skam op i den samlede bedømmelse. Mere om det lidt senere.

Jeg kan ikke lade være med at sammenligne Tim & Thomas med de tidlige Sean Connery Bondfilm. Da jeg så dem som barn og ung, var de drønfede og vildt seje. Nu hvor jeg genser dem, så virker de kluntede og bestemt ikke hverken spændende eller fyldt med hæsblæsende action og tounge in cheek humor. Ikke helt som jeg husker, altså.

Og jeg sidder lidt med samme uforløsthed. Tegningerne er da fine nok, vores venner ser dog en kende korpulente ud – sommerdresset er altid farligt, men baggrundene er underligt tomme. Det er såmænd også fint nok, for så er fokus hvor dét skal være. Men problemet er blot, at hverken T eller T har tilstrækkelig tyngde eller personlighed til at bære dette fokus. De virker, i bedste fald, blot som brikker i et større spil.

Men hov, tilbage til tegningerne, for det er ikke kun malurt jeg sprøjter ud denne lørdag. For den stemning som jeg lidt beskrev tidligere, den er nemlig kontant og nærværende. Det er ret fedt med de der spooky anslag, og det får vores superskurk, som faktisk er ret sej i sin hæmmende og lidt smådumme maske, til at fremstå endnu mere dyster og ond. Uden at jeg dermed har sagt, at det er ham der står bag anslagene…

Det er i øvrigt Maurice Rosy, som også er afdød, der har tegnet.

Vel en fjerdedel af albummet foregår i mørke, og det er de sider, som jeg bedst kan lide. De er nemlig fyldt med den der gustne lidt ubehagelige natte- og aftenfeeling. Og the thrill er intakt. Så intenst at man også sluger de lidt tossede tossestreger til sidst. Hurtigttørende cement som afgørende våben, ubåde og den slags. Lidt som hos 007, så virker det, og man æder det råt.

Der skiftes med synsvinkler og perspektiver, og det giver flow i læsningen. Jeg kan sagtens forstå, at jeg som barn faldt pladask for T&T, og at de har høj status blandt deres fans.

Et godt gennemsnitsalbum uden alt for voldsomme udsving, men med en nærværende nerve. Og så vil jeg afslutte med en fin ros. Der er mange forskellige transportmidler i albummet, og det kan jeg sgu godt lide. Vandflyvere, en jeep, u-båden, en yacht og en limousine. Det er alt sammen med til at kilde i den glade mavefornemmelse, og det bibringer albummet en raskhed midt i alt det lidt tunge tomme og overflødige hvor enten tankebobler eller direkte tale går ind og nærmest ødelægger tegningen ved at fortælle hvad man ser eller hvad der nu skal tænkes på. For at gøre en lang historie kort – det er slet ikke nødvendigt. Så vanskeligt er det heller ikke at følge med…

Chok vender tilbage, og det bliver desværre lidt en halvfesen affære. Jeg vil ikke afsløre hverken det ene eller det andet. Men det bulder og brag, som uvejret undervejs blev et symbol på, udeblev.

Alligevel, alle de knubbede ord til trods, så er jeg ret glad for Chok vender tilbage. Det var en fornøjelse at læse, og især tankevækkende at albummet både synes håbløst forældet og så alligevel holder…

Der er ikke noget nævneværdigt ekstramateriale. Og dog – på side 49 kommer vi dog lidt bagom serien, og tak for det. Det er skam godt omend man godt kunne lyste efter mere.

Når alt trækkes fra og lidt lægges til, så ender jeg på 4 hjerter.

Albummet har nemlig både charme og en lidt naiv charme, og det minder mig om noget godt…

 

karakter_4af61

 

 

Titel: Tim og Thomas – Chok vender tilbage

Tegninger: Will

Tekst: Rosy

Forlag: Zoom

Format: 48 sider i farver, softcover.

Pris: 139,-

Isbn: 978-87-93244-59-7

Albummet ER udkommet.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *