Home / Anmeldelser / Vakse Viggo – Det var kattens, Viggo

Vakse Viggo – Det var kattens, Viggo

Viggo_Zoom_12Hver eneste gang jeg napper en Vakse Viggo glædes jeg over den samme ting, nemlig navnet Gaston Lagaffe. Det ligger simpelthen så godt både i munden og i min hjerne.

Og nu ligger der to album foran mig, begge hardback og skåret af det samme træ. Alligevel er der stor forskel og jeg er især mest begejstret for den blå af dem, Alle tiders Viggo. Årsagen er, at der her ikke bare sprøjtes striber ud med gags og løjer. Paradoksalt nok, al den stund at det jo er tegneserien som burde betyde og fylde mest hos mig. Men sådan er det ikke, og i Alle tiders Viggo er der langt mere om figuren Viggo end egentlige striber. Og man følger bogstaveligt i Viggos fodspor, lige da fra han første gang dukkede op i det fransk/belgiske tegneseriemagasin ’Spirou’ for 60 år siden.

På side 3 i albummet er han, helt uden forklaringer eller ord, og så går det ellers derud med tosserier og forklarende tekst. Igen, for hardcore kendere og fans er det næppe helt nyt, men for nye læsere og semi-kendere, er det faktisk et album med stor værdi. Værdi fordi Viggo-karakteren pludselig giver mening. Så altså, to vidt forskellige album og det udløser forskellige karakterer. Begge er gode men Alle tiders Viggo får en ekstra stjerne.

Man kan grunde over hvorfor Gaston Lagaffe fødes, og der er sikkert mange velbegrundede svar at finde fx på nettet. Uden at jeg skal anvende andet end min bondefornuft, så er Viggo en ekstra elastik til et i forvejen fantasifuldt team. Et ekstra gear udi tosserier.

Franquin var ikke ’far’ til Kvik & Splint, men overtog serien i 1946, men impactet var så kolossalt, at han i dag nok regnes for skaberen og mesteren. Udover Viggo er Franquin også kendt for Spirillen.

Nå. Der er ikke så meget mere at sige. Gags og løjer, hardback og 48 sider i farver, det ene album har færre striber men til gengæld så meget andet og det udløser 4 stjerner til Alle tiders og 3 til Det var kattens.

 

karakter_3af6

 

Titel: Vakse Viggo – Det var kattens, Viggo

Tekst/illustrationer: André Franquin

Forlag: Zoom

Format: Hardback, 48 sider i farver

Pris: 162,-

Isbn: 978-87-93244-91-7

Albummet er udkommet

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *