Home / Anmeldelser / Vandretur med Samuel

Vandretur med Samuel

UdklipfafNår det rigtig ruller med bulder og brag. Væggene runger og ingen kan være nogen steder, så er det godt at kunne trykke på knappen. Den der lille herlige knap som betyder, at man lukker alt ude. Man tror, at det er lyv, men pludselig er der så helt helt stille. Ingen siger noget. Ingen støj. Kun salig fred. Det er en magisk knap og den betyder ro, stilhed, nirvana.

Jeg sidder med en mærkelig udgivelse, ’Vandretur med Samuel’, og den er anderledes end hvad jeg ellers har haft mellem hænderne. Det er det lille herlige forlag på Østerbro, Forlæns, som har udgivet den og den har voldt mig lidt kvaler.

Kvaler fordi den stritter lidt. Der er ingen tekst i, og jeg er jo sådan en vanefætter, at når tingene lige pludselig er et andet sted, og i dag var i går og alting er forandret, ja så bliver jeg forvirret.

En tegneserie uden talebobler, uden forklarende tekst, uden noget som helst, og så tilligemed en spøjs djærv, et spøgelseslignende karakter, som fiser rundt og oplever…

Ja, hvad pokker oplever han? Alt og ingenting. En stille tur fyldt med eftertanke. Ensomhed, frihed, ro.

Inden jeg drøner videre, så vil jeg lige spørge om du kender Strid? Og nogen af de der dejlige udgivelser for børn som han, Jakob, har forfattet? Også ordløse og sanserige. Fyldt med farver og figurer i forskellige former. Smukt og poetisk.

Sådan er det også lidt med ham Samuel. Det er finnen Tommi Musturi som nogle nok kender fra Forlæns’ Håbets bog fra 2015.

Det er ham der har tegnet og fortalt.

Men hey skipper. Fortalt? Hvad snakker du om? Kan man fortælle noget uden ord? Åh ja. Det kan man og det kan man gøre effektivt og smukt. Strid ovenfor er et godt eksempel. Og på sæt og vis er ordløse tegneserier vel noget af det ypperste, for ord kan forstyrre og fjerne fokus. Nogle af mine allerbedste tegneserieminder har med ordløse tegneserier at gøre.

Tommi Musturi er også god. Jeg bliver ikke helt skudt baglæns og overvældet som med Jakob Strids allerbedste, men der er en rem af huden. Der er en klar streg, lækre farver og man forføres stille rundt og lader tiden gå langsommere.

Lidt som når man slukker for knappen.

Vi taler om 160 sider i farver og det er sanseligt og en beretning med dybde.

Men nok kun hvis man er gearet til det. Det kræver sit at dykke ned i noget så uvant. For får år siden ville jeg aldrig bruge tid på Samuel. Jeg ville foragteligt have kastet bogen bort. Tilbage på hylden med dig og så krybe tilbage i fosterstilling med alle de serier jeg kendte og var tryg ved.

Men ikke nu. Jeg er blevet rundere og har erfaret, at tegneserier godt kan have andre former, andet indhold stikke hist og pist og alligevel ramme mig med sine fangearme.

Tommi og Samuel har et solidt greb. Jeg nyder farverne og roen og selvom jeg selvfølgelig sagtens kan savne og kede mig, så er der et aftryk. Jeg har OGSÅ læst den sammen med min søn. Han hedder Osvald og fylder 4 om et par måneder. Han kan også lide den. Han kan lide farverne, og jeg lader ham fortælle hvad der sker. Du, som er far eller mor, lyt til hvad jeg skriver. Min Osvald kan lide den. Han fortæller. For Fanden, mand. Så ER det noget af det rigtige, capiche?

Bogen er udkommet, og koster en slik af 199,-. Vi taler hardback og har du lyst til er lille farverejse hvor knappen er aktiveret, så skal du nappe Vandretur med Samuel.

4 gode rolige steps imens det tordner og lyner udenfor og indeni.

 

karakter_4af6

 

 

Titel: Vandretur med Samuel

Illustrationer: Tommi Musturi

Forlag: Forlæns

Format: 160 sider i farver, hardback

Pris: 199,-

Isbn: 978-87-91611-65-0

3 comments

  • Bestemt. Alkymisterne, som kom for en 5-7 år siden var og er også ret ordløs, og fortæller samtidig af karsken bælg…

  • Både Mårdøn Smet, Cav Bøgelund og Peter Kielland har lavet en del ordløse serier, hvor der sker en del og hvor kompleksiteten er rimelig høj.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *