Home / Artikler / Omkring iPad'en – skrevet af en PC-fan

Omkring iPad'en – skrevet af en PC-fan

Digitale tegneserier har længe været en realitet, ikke bare som gag – striber men også længere værker. Disse kan læses ved hjælp af gratisprogrammer som CDisplay hvor man kan læse siderne ved at scrolle ned af dem med den midterste museknap. Det fungerer glimrende. Det er bare lidt bøvlet at tage sin bærbare under armen for at læse en tegneserie under togturen, og tegneserier til mobiltelefoner er hæmmet af den lille skærm. Det forestiller jeg mig i hvert fald … jeg har selv en oldgammel håndværkermobil. Den kan næsten ingenting, men til gengæld går den ikke i stykker fordi det regner på den.

Lige nu er nettet fyldt med debat om Apples nye Ipad, og firmaets aftale med Marvel Comics om at sælge tegneserier til at læse på den nye maskine.

IPad’en har muligvis potentiale som et medie til at læse tegneserier på. Skærmstørrelsen er passende stor, og den ser ud til at være bekvem at tage med på togrejsen eller lignende. Der er selvfølgelig demonstrationer af den på Youtube. Brugerfladen er voldsomt lækker, idet man bruger en finger til at bladre, to fingre til at zoome ind, og kan ændre formatet ved at vende selve maskinen på hovedet – så følger tegneseriesiden med.

Problemet er…
Et problem kan være at den dyreste version har 64 gb harddisk plads. Tegneserielæsere har tendens til at opbygge en stor samling, og hvis der også skal være plads til film, musik m.m. så begynder det at knibe med pladsen.

Et andet argument imod Ipad’en er, at en almindelig lille bærbar kan prale med en del mere plads, til en foreløbigt lavere pris. Priserne er stadigvæk lidt gætværk p.t., men så vidt jeg kan se kommer en Ipad med 64 gigabyte harddisk til at løbe op i ca. 5000 kr.   Man kan få væsentligt mere pc – kraft til den pris.

Det påstås også at den ikke kan multitaske eller køre Flash, men det må kunne løses rent teknisk.

Det mest fornuftige at gøre, hvis man overvejer at købe vidunderet, er at vente et lille års tid. De kommende modeller af maskinen vil efter al sandsynlighed være billigere og med udbedring af de forskellige ’børnesygdomme’, som fx den begrænsede plads og det manglende USB- stik. (Hvordan kan man lave sådan en dims uden et USB- stik?)

Fremtiden?
Men Ipad’ ens succes på  længere sigt er ikke garanteret. Digitale vidundere kan hurtigt blive til en dims der samler støv i en skuffe, som Nokias N- gage. Argumenterne imod Ipad’ en, udover de tekniske begrænsninger, er blandt andet at den ikke rammer sin tilsigtede målgruppe. Den er ment som et produkt til folk, der normalt ikke går meget op i computere med stor ydeevne. Folk som vil læse lidt, tjekke mail eller se en film imens de laver noget andet. Måske som ens mor. Men denne målgruppe vælger tit med pengepungen, idet de ikke lader sig besnære af, eller interesserer sig for, tekniske detaljer. Foreløbig er det ikke den lave pris som trækker. Den danske moms kommer også oveni. Man ser allerede annoncer på nettet fra Apple – nørder, som spørger om der er nogen som skal en tur til USA og kan tage en ’pad’ med hjem til dem, udenom momsen.  Målgruppen skal endvidere overbevises om, at en Ipad er bedre end en billigere bærbar og frem for alt – at den er nødvendig at eje selvom man allerede har en Iphone eller lignende.

Ipad’en og tegneserier
Jeg tror at udbuddet af tegneserier kommer til at spille en stor rolle. Hvis man skal oprette sig som bruger på mange forskellige sider for at få tegneserier af forskellige forlag/ genrer, så tror jeg ikke at det vil være noget der rykker. Men hvis det lykkedes at skabe en tegneserierelateret version af Itunes- siden, hvor man på en enkelt hovedside kan gå ind og vælge imellem et bredt udvalg af genrer, så tror jeg at der kan ligge en stor fremtid i Ipad’ en som tegneseriemedie. Her kunne Dansk Tegneserieråd måske være på forkant med udviklingen, og arbejde for at samle de danske tegneres værker på en enkelt hjemmeside. Salg af merchandise og lign. kunne så også foregå igennem denne side.

Danmark specifikt
Om ikke andet ligger der en spændende fremtid i digitaliseringen af tegneserier, specielt for et lille marked som Danmark. På grund af det lille publikum for tegneserier, og de høje omkostninger forbundet med produktion og distribution, er det meget vanskeligt for ikke at sige umuligt at få sin kunst ud til et bredt publikum. Udgivelser som ”Dylan Dog” og ”Kurt Dunder og Kompagni” har knækket nakken på de høje omkostninger ved at få produktet distribueret. Hvis mediet udnytter den nye teknologi som fx Ipad’ en kan kunstneren springe trykkeriet og distributionen over. Annonceringen kan foregå næsten gratis igennem sociale netværks- sider som Facebook. Formen kan selvfølgelig være alt lige fra daglige skitser, over gag – striber til længere værker. Hvad man foretrækker, må komme an på den enkelte forbruger. Men den hurtige adgang til læserne kan i hvert fald være et incitament til danske tegnere om at få produceret noget mere.

Personligt tror jeg ikke at der er nogen penge at tjene på digitale tegneserier. Piratkopieringen har for længst spredt sig til dette område, så man fx kan downloade Allan Moores samlede værker som en enkelt ’torrent’ eller samling af filer(Ikke at jeg giver mig af med sligt). Amerikanere som har lavet webcomics i mange år hutler sig stadig igennem ved salg af merchandise og ved at sælge trykte albums på konventioner. Men måske kan brugen af de nye medier åbne op for et større publikum og derved lette på den deprimerende tåge af håbløshed og nedtrykthed, som hænger over det lillebitte danske tegneseriemarked – og det ville da være noget. Jeg forestiller mig dog ikke at den trykte version forsvinder. Det vil altid være lækkert at sidde med den i hånden.

Danskere på  forkant
Tegner og forfatter Frank Madsen er for længst gået i gang med en ambitiøs udbredelse af den digitale tegneserie. I samarbejde med firmaet catooz tilbyder han sin egen tegneserie, Kurt Dunder, samt heltene i lange underhylere fra Marvel på Catooz.com. Mediet som de vises på er mobiltelefonen, og hjemmesiden fungerer som en portal til dem.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Madsen eller fra Glenn Lau Rentius fra firmaet Campfire som står bag Catooz.

3 comments

  • Kære Simon

    Det er altid spændende at læse, hvilke holdninger andre har til digitale medier. Men det ville være rart om du havde udgangspunkt i en større grad af eftertanke, teknisk viden og forståelse.

    Du skriver at du selv har en gammel mursten af en mobil, og derfor kun kan forestille dig hvordan det måtte være på de moderne telefoner, som andre har. Dermed placerer du fra start din artikel i fiktionens verden. En læseoplevelse på mobil har direkte sammenhæng mellem flere faktorer som skærmstørrelse, processorhastighed og ikke mindst skærmtype – dette burde du sætte dig ind i først.

    iPad har kun 64 GB kapacitet . Det er ikke meget, det har du ret i. Men også 200 GB eller en terrabyte ville hurtigt og i længden blive for lidt. Pointen med en iPad er jo ikke at du slæber rundt på hele din samling af tegneserier, film eller musik. Men at du har et udvalg med dig til lejligheden. Resten af din samling opbevarer du derhjemme på en regulær harddisk. Eller en NAS hvis du er lidt mere teknisk. Eller ligefrem opbevarer i en Could-baseret lagring, så du til hver en tid kan hive det du har brug for ned på din iPad via nettet.

    Ja, du kan få væsentlig mere pc og kraft til samme pris som en iPad. Igen er det ikke pointen. En iPad har en berettigelse i kraft af form og funktion, ligesom det hav af lignende tablet-maskiner der er på vej. Det handler ikke om rå ydelse overhovedet, men om brugsmønstre og tilgang til data, net, underholdning – det digitale liv.

    En iPad kan pt. ikke multitaske, men som du jo ved (eller ville kunne have læst dig til), så er det en del af den kommende OS-opdatering til Iphone, og finder dermed også vej til iPad. Flash kan ikke teknisk lade sig gøre på iPad eller iPhone, og igen som du ved (eller burde have læst dig til), så er det en del af en langt større konflikt mellem Apple og Adobe.

    Hvordan man kan lave en dims uden USB-stik. Det er helt enkelt. Man lader være med et sætte et stik i dimsen! …kom nu ind i argumentationen med begrundelser for hvorfor der er behov for et almindeligt USB-stik i en iPad – alt indhold hentes alligevel via nettet på den ene eller anden måde.

    Du udtaler dig om iPads målgruppe, uden at henvise til hvem der angiveligt har anført at dens målgruppe er husmødre med en lille pengepung. Min erfaring efter at have skrevet om IT professionelt i over 12 år er, at den almindelige forbruger ønsker to ting. Det skal være nemt, og det skal være billigt, og guderne skal vide at selvom pc er billigt så er det stadig ikke nemt. Og igen er det meget snævert at tro, at en iPad er en konkurrent til den almindelige pc/mac… Den er et suplement.
    Det er interessant at snakke om digitale medier og de potentielt nye forretningsmodeller, der kunne eksistere eller opstå indenfor dette område. Men igen skal du have styr på dine kilder – var distributionen virkelig den eneste grund til at Dylan Dog og Kurt Dunder & Co ikke fungerede? Har du kigget på hvor meget tegneserieindhold Apples egen iBooks kommer til at indeholde? Har du overhovedet styr på eBogs formater og deres muligtheder i forhold til tegneserier? Hvilke webcomic folk er det, der ‘hutler’ sig igennem? Har du selv prøvet Catooz (næppe din mobil taget i betragtning)? Og er det ikke kedeligt stadig og sidde og pive over ‘den deprimerede tåge af håbløshed’.

  • Jeg skal lige indledningsvist sige, at det var mig der bad Simon skrive en artikel om iPad’en – et emne har nok aldrig selv ville have valgt, og som måske ikke har hans store interesse. Jeg tror hverken Simon eller jeg har de kompetencer du efterlyser, Thomas, da ingen af os har skrevet professionelt om IT i 12 år, ligesom dig. Selvfølgelig bør man sætte sig ind i stoffet, og det forsøger vi da også, men vil jo altid komme til kort når man står overfor en prof.

    Der eksistere ikke nogen ideologisk fastlagt tankegang på Serieland. Her er plads til alle meninger, og jeg er da også lynende uenig med Simon i mange af hans punkter – sådan skal det være, hvis der skal være plads til diskussion, og jeg ser alle artikler og kronikker som et potentielt debatoplæg.

    Jeg er personlig helt vild efter at afprøve at læse tegneserier på en tablet. Nu er Apple så først ude, så må det jo blive dem der er fokus i denne artikel. Jeg tror på at tegneserielæsning på en tablet har en stor fremtid … det er nemt, bekvemt og som Simon er inde på, kommer det udenom visse af de distributionsproblemer som mange udgivelser knækker nakken på. Jeg mener at kunne huske at dét var en del af problemet, da Kurt Dunder & Ko gik ind efter blot fire udgivelser … det er da i hvert fald det der får skylden mht Tempo. Der opstår naturligvis en ny række problemer når man går over til et digitalt medie – så bliver distribution måske afløst af manglende synlighed i de milliarder af andre tilbud der findes online … det må tiden vise.

    Som du også er inde på, Thomas, så tror jeg det er vigtigt at huske på at tableten ikke er et alternativ til den bærbare computer, men et supplement. Jeg kan sagtens se hvor og hvornår jeg ville foretrække at hive en tablet frem, og hvornår jeg ville hive en bærbar frem. Tablet er til underholdning (læse tegneserier, bøger, surfe, se youtube), bærbar til arbejde (skrive, grafik og den slags).

    At målgruppen for iPad’en skulle være husmødre tror jeg også er helt hen i vejret … det er i hvert fald ikke husmødrene jeg høre der raver om dyret på nettet i disse dage. Som de sagde i fjernsynet for et par dage siden, så er det “trendy” med Apple (trist), og jeg tror da også det er da også de unge og trendy der er målgruppen (og Norges statsminister (http://beep.tv2.dk/entry.php/id-367134.html)) …

    Jeg giver Simon ret i, at det er hen i vejret at Apple laver en tablet uden USB-stik. Det er ikke alle der er hooket op til et trådløst nedværk 24/7, og så kommer man altså lige til kort, når man skal flytte ting fra en platform til en anden.

    Pirateri mht digitalisering af tegneserier vil altid være der, men jeg tror ikke på det vil bringe mediet i knæ, ligesom musikbranchen påstår dén er. Én piratkopi er ikke det samme som ét mistet salg. Og om ikke andet, så kan pirateri være med til at udbrede kendskab … det har man trodsalt hørt før (jf dengang første afsnit af den nye Battlestar Galactica blev lækket, og det skabte en kæmpe fanbase længe før serien overhovedet fik præmiere i fjernsynet!). Og så skal digitale tegneserier selvfølgelig heller ikke stå alene – det skulle gerne være sådan, at hvis man først har læst en “billig” digital tegneserie, at man så kan anskaffe sig den på tryk. Sådan tror jeg fremtiden bliver … et stykke hen af vejen, i hvert fald! 🙂

  • Der sidder ikke noget USB stik i en iPad, men der sidder jo det almindelige Apple stik som på iPods og iPhones, som benyttes når der synkroniseres med den alm. pc. Jeg ser ikke et brugsmønster, hvor du har brug for at modtage materiale via en USB-nøgle eller tilslutte en printer direkte til en iPad.

Leave a Reply