Home / Artikler / Styrmand Rask vender tilbage

Styrmand Rask vender tilbage

Genoptryk af gamle tegneserier er ikke noget nyt fænomen, men i disse år støves helt og (næsten) aldeles glemte serier af, og sendes i handlen på ny.

Styrmand Rask forside coverI midten af forrige århundrede så det danske tegneseriemarked meget anderledes ud end det gør i dag. Der blev produceret en del originalt dansk materiale, men det kørte alt sammen i diverse ugemagasiner. Mange af disse serier er i dag stort set glemt af den brede befolkning, men Forlaget Fabel har taget det på sin kappe at få nogle af disse glemte perler i trykken igen. En af disse er eventyrserien Styrmand Rask, og Serieland har taget en snak med forlægger Lars Jakobsen:

Serieland: I dag er der ikke mange der kan huske Styrmand Rask. Kan du fortælle lidt om denne?

Lars Jakobsen: Styrmand Rask var en dansk tegneserie der blev til på trods af omstændighederne – i 1942 var lageret sluppet op af tegneseriesider på Dansk Familieblad – og den tyske besættelse gjorde det ikke muligt at bestille nye. Dansk Familieblad have kørt Jens Lyn i flotte farver og seriens popularitet var stor. De amerikanske serier var bandlyst af den tyske censur – så Dansk Familieblad spurgte deres tegner Helge Hansen om han ikke kunne tegne en ny serie ligesom Jens Lyn… Hansen fik kun ganske kort tid til at forberede sig og arven efter Jens Lyn tegnet af Alex Raymond var bestemt ikke let at løfte. Men Hansen gør det fantastisk og serien fortsætter helt frem til 1958.

Altså i 16 år – kan man betragte den som en stor succes?

Noget stor succes var serien nok ikke – men der blev heller ikke gjort noget for at markedsføre den og Hansen selv havde nok at gøre – den kørte sideløbende i Sverige som det eneste sted.

Kan du fortælle lidt om Helge Hansen.

Styrmand Rask sampleDet er svært at hitte rede i, da Helge Hansen forholdt sig anonym igennem hele hans karriere. Han lavede også små serier som ”Jorden rundt i 80 dage”, ” Ann – Jungletemplets Gåde” og ”Præriedoktoren” – men det var hans ugebladillustrationer han lavede flest af.

Kan du fortælle lidt om arbejdet med indsamling og restaurering af siderne til denne udgivelse?

Jeg synes serien er helt fantastisk – tegningerne udvikler sig fra at være lidt usikre – men efter ganske få sider bliver Hansen mere sikker på sin streg og seriens tegneteksniske kvalitet kommer helt på højde med de store tegnere – så det lykkedes faktisk Hansen at løse opgaven – efter min mening, men det blev aldrig rigtig værdsat – for Dansk Familieblad gik ikke op i de helt store oplag.

Bladene og tegneserierne er i dag også ret svære at få fat i – jeg har selv en del og resten er lånt fra samlere. Siderne er scannet og digitalrestaureret. Det er et kæmpearbejde at restaurere de gamle sider – men jeg synes det er lykkedes at bevare de farver serien oprindelig var tænkt i, farvetryk i 1940erne var væsentlig anderledes end vi gør i dag – så derfor har jeg søgt at få de rigtige farver frem af det gulnede papir igen.

Styrmand-Rask-restauration

Er der planer om at udgive resten af årgangene med Styrmand Rask, eller afhænger det udelukkende på salget af denne?

Dette album indeholder de to første år 1942-1943. Der er planer om at lave næste album, som bliver samlingen fra 1944-1945, men det ville være rart at få solgt et par bøger så underskuddet kunne blive dækket inden jeg trykker den næste… sagt med et smil!

Forlaget Fabel udsender i disse tider en del ældre danske og restaurerede serier, som Willy på Eventyr og De Gamle Guder. Hvorfor har I kastet jer over dette?

Forlaget Fabel vil gerne udgive klassiske danske tegneserier som har været glemt – eller måske aldrig trykt i sammenhæng. Gerne både nye og gamle. Vi oplever et stigende marked for tegneserier og en stigende interesse for de klassiske serier. Så vi er vel ved at være Det Klassiske Bibliotek på det danske marked. Det håber vi i hvert fald og der er mange gode ting i støbeskeen.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *