Anima

Hovsa der! Så har man lige blog hos Danske Tegneserieskabere i stedet for hos Seriejournalen!
Stor respekt må gå til Frank Madsen for arbejdet med begge dele – det er en stor dag, når ens ”børn” vokser sig store nok til ligefrem at opsluge hinanden!

Det er lidt vemodigt at sige farvel til den gamle Seriejournal – jeg har været aktiv der i knap 6 år og har haft mange sjove stunder med de andre brugere både med diskussioner og webcomicprojekter og meget andet. Jeg håber, at vi kan fortsætte den gode stil her hos DTS.

Selv hører jeg vel nu ligeså meget til hos DTS som jeg gjorde hos Seriejournalen, og jeg har masser af tegneserieskaberagtige ting at byde på, så ingen problemer for bloggen her!

Jeg arbejder lige nu på at få min første selvstændige udgivelse ud af klappen – den skal være færdig i år. Ikke overraskende har Kijara stadig lange udsigter med sine knap 80 sider i farver, men jeg har i et stykke tid arbejdet på en sort/hvid horrorhistorie, som nu er ved at være på trapperne.

Tegneserien hedder Anima, og den er på 36 sider fordelt på tre kapitler. Det første kapitel hedder Fabrikken, og det opstod som en korthistorie, som jeg tegnede i 2010. Historien er trykt i antologien Fantasmagori 1 fra Forlaget Ondskabens Flydende Vatikan.

Jeg har altid vidst, at Fabrikken skulle være en del af en længere fortælling, men jeg lagde projektet lidt på hylden dengang. I efteråret 2011 tog jeg det så op igen, og fik skrevet historien færdig. Jeg har nu færdiggjort alle sider i blyantsskitse og mangler kun at rentegne de sidste 10 sider, hvilket jeg bliver færdig med her i juni/juli.

Derudover har der været en del arbejde med rettelser til de 10 første sider som udgøres af Fabrikken fra 2010. For eksempel er der sket det, at historiens to figurer først nu med arbejdet på kapitel 2 og 3 har fundet deres endelige udtryk, og jeg har derfor måttet gå tilbage og rette figurtegningerne til. Derudover har jeg udskiftet en del sjuskede lydord, forlænget siderne 1½ cm, så de passer til det nye format og rettet en del overlappende frames både for at give lidt mere overskuelige sider og for at skabe flow med designet i de andre to kapitler.

Til dem, der ikke syntes så godt om det der skraveringshelvede i Fabrikken, må jeg desværre skuffe med, at siderne fortsat kører med høj detaljering og skæve streger. Som jeg sagde, dengang jeg lavede det første kapitel, kan jeg kun gentage – der er en pointe med det.  Det ser ikke sådan ud, fordi jeg ikke kan finde ud af at tegne, men fordi jeg har en intention med det visuelle design. Jeg er bla. ude efter et organisk feel i designet og i fortællingens mange miljøer, og så forsøger jeg med fuldt overlæg at skabe sider, som det tager lang tid at tage ind rent visuelt. Det er egentlig ikke så meget anderledes, end når man fx vælger at bruge en naivistisk streg til at illustrere en barndomsfortælling. Naivistiske streger vækker stor begejstring mange steder i dansk tegneserie i dag og er jo ikke et produkt af folk, der ikke kan tegne – tværtimod. Jeg har så bare valgt at gå i den anden grøft, fordi det er nogle helt andre pointer, jeg har med min fortælling. Det her skal altså ikke læses som en eller anden mavesur ”ingen forstår mig fordi jeg er kååååånstner” – det er såmænd bare for at fortælle lidt om tankerne bag det visuelle design af Anima. Og Anima er ikke spor kunst. Det er bare en tegneserie.

Anima er en historie, som man med fordel kan sætte sig ned og give sig god tid til at læse og samtidig bør man investere tid i at opdage og tænke over visuelle elementer i de enkelte frames. Jeg elsker at forene mine to kompetencer psykologi og tegning – jeg bruger tegninger i mit samtalearbejde som psykolog (det burde jeg egentlig skrive et blogindlæg om!), og jeg bruger min psykologfaglige baggrund, når jeg laver tegneserier. Anima er i høj grad en forening af de to områder. Men det er stadig bare en tegneserie.

2 comments

  • Fedt at høre at du stadig pønser på Kijara 😀
    glæder mig så meget til at jeg en dag kan få fingre i hele historien i Fantask!

    • Jo-jo, jeg pønser løs! Det tager bare lang tid at komme igennem de lige knap 80 farvesider. Og nu kom Anima så lige ind fra sidelinjen og ville laves færdig.
      Jeg glæder mig også til at have Kijara færdig – eller færdig og færdig, for så skal jeg jo bare igang med det næste album i serien 😉

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *