Home / Blogs / GoogaMoogas blog / Det er Mors Dag i dag

Det er Mors Dag i dag

Det er Mors Dag i dag, og jeg har som sædvanlig ikke fået købt blomster til min gamle mor. Men der var en juleaften for nogle år tilbage, hvor jeg gav hende et sjældent dansk tegneseriehæfte af Mell Lazarus’ amerikanske avis strip, “Momma”, kendt som “Vor Mor” i Danmark. Og den fik hun læst, hvilket man ikke just kan sige om alle de andre bøger, jeg har givet hende i årenes løb. Nu er tegneserien “Vor Mor” jo også lidt nemmere at gå til end alle de sædvanlige julegave fund fra Arnold Busck. Jeg kan se, at comicwiki.dk ikke engang har nævnt det hæfte med “Vor Mor”, som jeg gav min mor i julegave den aften for år tilbage, så må den være sjælden. Til gengæld har de afbildet denne fine lille pocketbog, der udkom på forlaget Vinten i 1973:

 

Mell (Mel) Lazarus, som er medlem af Mensa, skabte familie serien “Momma” i 1969. Denne serie, der handler om en dominerende mor, som absolut vil styre sine voksne børn, selv om de er i 40’erne, er baseret på Mell Lazarus’ egne erfaringer med sin mor. Men Mell Lazarus’ mor er uenig her, hun kan SLET IKKE se sig selv i serien, men genkender snarere sin søster: “You’ve caught Helen to a tee!” (“Du har ramt Helen lige på kornet!”).

“Momma” blev købt af Field Newspaper Syndicate og debuterede den 26. oktober, 1970. Seriens gennemgående tema er Mommas forsøg på at styre sine børn ved at give dem skyld komplekser, et velkendt trick brugt af mange forældre overfor deres børn.

I 1988 skiftede “Momma” til Creators Syndicate og serien kørte nu i over 400 aviser, hvilket må siges at være en pæn succés. Mell Lazarus har fået tre Reuben priser fra National Cartoonists Society – Best Cartoonist i 1982, og Best Humor Strip i 1973 og 1979. Han var også formand for National Cartoonists Society fra 1989 til 1993.

De fleste amerikanske genoptryk af “Momma” er svære at finde i dag, men ikke helt umulige. Priserne er hvad man kan forvente, at bøger fra dengang vil koste.