Home / Blogs / GoogaMoogas blog / Mary Marvel golden age farve fanzine genoptryk: hvem skabte Mary Marvel?

Mary Marvel golden age farve fanzine genoptryk: hvem skabte Mary Marvel?

“Do you Know the way to San Jose”, sang Dionne Warwick tilbage i 60’erne, men jeg har været aaaalt for længe om at finde vej til Mike Brombergs fan forlag i San Jose, og nu har Mike selvfølgelig UDSOLGT af de fleste af sine dejlige, flotteste, farve-scannede fanzine genoptryk af gamle golden age “Mary Marvel” comic books fra Fawcett Publications, forlaget der gav os den oprindelige “Captain Marvel”, der nu genoptrykkes af DC med titlen “Shazam”, da Marvel sidder tungt på navnet “Captain Marvel”. Det er ikke fordi, jeg ikke har haft kendskab til disse “Mary Marvel Comics” fanzines; godt nok ikke at finde i det månedlige Previews katalog, men Bud Plant har forhandlet dem i flere år. Jeg har bare ikke kunnet tage mig sammen, og nu sidder jeg så her og læser UDSOLGT, til stor ærgrelse. “UDSOLGT” er et ubehageligt ord at skulle forholde sig til, en konstant frygt for fattige samlere. Det er sgu’ altid et kapløb med tiden. Tricket er at få så meget indsigt i markedets indbyggede mekanismer, at man kan forudse, hvad der bliver svært at finde senere. I den forstand kan man roligt sige, at jeg dummede mig gevaldigt i min tøven med at bestille disse “Mary Marvel” fanzines fra Mike, og er “Mike” egentlig ikke det ultimative navn til en fanboy fra “the white socks brigade”? Catherine Yronwode skrev engang en kontroversiel kronik til Comics Buyer’s Guide (CBG), med titlen “The Legion of Mikes”. Men gå nu selv ind på Mikes hjemmeside på http://www.designbymike.com/fanzines/ og læs, hvad I er gået glip af, læs og græd.

Her får I lige en flotte “CGC-slabbed” etter af “Mary Marvel Comics” i 9.4, den er sikkert dyr:

Mary Marvel har det borgerlige navn Mary Batson, og er en del af Fawcett’s Marvel familie. Hendes fulde navn er faktisk Mary Batson Bromfield, og hun er søster til William “Billy” Batson — den originale Captain Marvel, “The Big Red Cheese”. “Mary Marvel Comics” var en spin-off serie til den super-succésfulde “Captain Marvel” flagskibs-serie, og Captain Marvel var en figur, der oprindelig var skabt af den legendariske tegner C.C. Beck og forfatteren Bill Parker. Da “Captain Marvel” bladet var på sit højeste, solgte det mere end “Superman” og “Action Comics” fra rivalen National (DC).

Det var Fawcett forlaget, der bad om en spin-off serie til deres storsællert “Captain Marvel”, og først blev Marc Swayze bedt om at designe den nye figur, Mary Batson alias Mary Marvel. Fawcett godkendte Swayzes skitser uden ændringer, og gav ham grønt lys til at tegne de første to historier med Mary Marvel, hvorefter Swayze vendte tibage til Captain Marvel historierne.

Efter de første to numre blev “Mary Marvel Comics” krediteret til “Jack Binder Shop”, altså en tegnestue produktion. Jack Binders bror, Otto Binder, var en flittig forfatter på “Captain Marvel” og andre tegneserier, og da han overtog figuren “Mary Marvel”, satte han sit personlige aftryk på denne:

“We wanted the Mary Marvel feature distinctive from the other two… less heroics and more human interest. Mary was my pride and joy, an idea which originated from upstairs. I suppose Jack and I had disagreements at times regarding Mary Marvel but none that I recall, so they couldn’t have been too important.”