Home / Blogs / Samlerspalten / [3.1] Om Komiklex! Dér, hvor det gik galt!

[3.1] Om Komiklex! Dér, hvor det gik galt!

Skal vi sige, at der gik mere end to uger siden sidst. Dog gik der ikke over et år. Mit problem har været, at sortere i de ting jeg har skrevet og de nye ting jeg støder på, som jeg også gerne vil have med. Sorteringen og sammenfatningen er nu gjort. Forhåbentlig med et vist held og dygtighed.

De næste afsnit omhandler derfor om det man kunne kalde bommerter. Jeg har valgt at betegne dem som bommerter, fordi man ikke helt har (villet?) være op på beatet ved ikke at haver fået alt (det) med (som man burde!).

– Man har taget nogle valg, som man end ikke nævner, men godt kender til. Nogle ting kan vel undskyldes, mens andre vi blot kan gisne om. Mere følger.

Og så er der det forhold, at man undlader at nævne nogle aspekter indenfor brugt- og samlermarkedet, som det for mig er helt uforståeligt, at det ikke er kommet med, når, eller hvis, man skal give et bedst muligt retvisende billede af tegneseriemarkedet. Forhold, som efter min mening har berettiget forarbejdet med denne udgivelse, men mangler ved sit fravær og er, lidt populært formuleret, blevet behandlet derefter; stedmoderligt. Specielt, når jeg ser, hvad man har gjort i Norsk Tegneserieindeks nr. 7 (2000). Nuvel, hvad og hvorfor den norske udgave blandes ind i det her for gemmes til senere afsnit.

Endvidere. Dette afsnit samler også op på de titler / serier, som jeg har identificeret, og som ikke har fået den opmærksom, som de kunne have fået. En lidt bred formulering ja, for jeg har ikke selv kunnet overkomme at finde samtlige fjum- og fejlspring. Man må nøjes med det, jeg har fundet nedenfor. Og det er vel ikke så lidt.

Til at starte med, har jeg lavet en redigeret liste, hvor jeg lister udvalgte titler som mangler i DSK. Dem har jeg henholdsvis selv fundet (~90 %) eller fået oplyst fra storsamlere (~10 %), at de mangler. Resten må I selv finde eller levere input til kommende udgaver af DSK. Listen er blevet fremvist hos udvalgte, som vil kunne bekræfte eksistensen af mere 270 titler fordelt på enkelttitler og hele serier, som kunne finde vej til en evt. ny (trykt?) udgave. Ca. 1 ny (fra før 2006) findes i gennemsnit pr. 14. dag.

Efter den redigerede liste lister jeg en række titler, som er at betegne som grænsetilfælde.

Resten af denne omgang bliver meget om detaljer. Det er faktisk lidt kedeligt. Også skrive om. Men det skal med. Eventuelle arvtagere, ja du læste rigtigt, til Komiklex kan vælge at bruge det, hvis de vil.

DSK redigeret mankoliste
Bemærk; nedenstående liste er hverken komplet eller fuldt uddybende. Listens struktur er; Listennummer; Titel; Note.

#001.    Dværgenes Konge. (1996), KAZOOM! / Faraos Cigarer; Samlebindudgaven; Hardcover
#012.   Langt ude på nye eventyr. Langt ude og Ko (1989); Gyldendals Bogklubber; Genoptryk af album bd. 3 og 4
#020    Hvordan Hvalen fik sin snævre Hals(1986); Høst & Søn; Findes i 3 udgaver
#026    Golf i Tegninger og Bobler 2 (2001); Dansk Golf Union; 2. udgave fra Dafolo Marketing i 2002
#033    Vicky (1971-72); Williams; Det er uklart, hvor mange der egentligt er udkommmet. Dog er kommet væsentlig flere end oplyst
#034    Victorias Verden af Thore Hansen (1998); Modtryk;
#044    Operation Spøgelse (1999); Klematis; Måske en slags fortsættelse(?) til Spøgelsesmiddagen(1994), som er af samme forfatter og tegner til begge udgivelser.
#056    Teddy med Bamse Bjørn (1976-77); ?; Serien startede allerde i 1976. Hvornår vides ikke, men et hæfte #12/76 eksisterer
#065    Cartoon Network. Vi er på vej. Komplet Tegnefilm Program (1996); Cartoon Network; Reklameblad og filmprogram for Cartoon Networks i Danmark. Hører nok i under indeks for små hæfter.
#075    Asterix i Trøjen (1980); Gutenberghus Bladene a/s; Hardcover-optryk af softcover-udgaverne, som betegnes ’2. Udgaverne’, som udkom  i perioden 1979-1989 (bd. 1-25). Hvor mange hardcover-album, der udkom i denne (udgave-)serie er uoplyst som uvidst.
#081    Serie-Express. Playboy’s. Ultimatum (19??); forlag?; 16 sider pornografisk hæfte. Nok fra 70’erne, som flere andre af denne type.
#090    Grønlandsk for Begyndere II (1977); Ministeriet for Grønland; Bind I er undervisningsmateriale med tekst. Bind I er kommet i mindst 2 oplag (1973 og 1976).
#094    Freddie & Co. #1 (1987); Eget Forlag;
#099    Harry Hotdog & Benny Burger. Ridderen af den runde Bøf (1995); Danisco Foods
#105    Kage-monsterets Kagebog (1992); Carlsen;
#111    Tegneserien i Døveundervisningen (1988); ?;
#116    Han slog Hende i Hovedet med en Kølle- og musikhistorien tog sin Begyndelse (1992); Høst & Søn;
#122    Peter Plys (1981); Serieforlaget; hæfte #11
#125    Havets Bog (1967); Hernov; nyt oplag
#132    Manga Mania. De magiske Piger og deres Venner. Lær at tegne Manga action Fantasyfigurer.

Og så er der grænsetilfældene.

  1. Hvordan får jeg fat i en Dame?
  2. Katte-hader bogen
  3. Smittekilde #1 – alle de nye trends indenfor mavesår og hudsygdomme fra debaser (1998). Måske mere katalog / infohæfte, men der er tegneserier i om end lidet spændende.
  4. Piet Hein, tillæg til Søndag. Indeholder 30 sider med Notius Jubelco.
  5. De små Havfruer af Peynet (Naver, 1960). Fortløbende billeder med et pr. side med understøttene tekst. Vel samme fortællevignet som i Dorte af Kirsten Hoffman eller i Dagligt liv i Paradis af Jean Effel. Smudsomslag medfølger samt leveres uopskåren.
  6. Børn uden Æventyr af Vhittaprosad (1969, Dansk Unicef Komité, 20 Linoleumsnit), oplag 5000. Med smudsomslag.
  7. Familien Fab sætter fut i Fjernsynet (1987) af Gunner Wille. Andre bøger af Gunnar Wille som er kommet med (Flipperne f.eks.), mens denne ikke er. Man kunne henvise til deres definition, men…
  8. Kærlighedens Lov (1996) Samleren. Også udkommet som bogklubbog i 1997. Det er en roman med multimedie-CD ilagt. Tegninger og tegneserie af Miguelanxo Prado.
  9. Ind i Verden (1977), Gyldendal. Hver anden side består henholdsvis af tekst med tilhørende billede i en fortløbende fortælling. Bogen gennemgår alle fødslens faser. Billederne er skåret i linoleum. Ifølge kolofonen er bogens tekst og linoleumssnit grundlag for en lyddiasserie til undervisningsbrug.Beauty of Darknes (????), Debaser Productions af Ian Ibæk Møller; omhandlende ‘Madelaine DeBois as  the Vampire Bitch’
  10. Gadegær og Grillbar (1981), Dansklærerforeningen / Skov. På siderne 105-114 en 10 siders tegneserie af Jens Tofteskov (tekst) og Ole Pihl (tegninger).

Når vi nu taler om grænsetilfælde, så faldt jeg over Ungdommens Bibliotek bind 1-4 i Frederiksværk i uge 47 2010. Ud af 68 sider er de 14½ tegneserier. Det, som kunne tale for, at serien alligevel er med, kunne være, at siderne på plancherne er nummererede fra nummer 1 til 14.

I mere end et grænsetilfælde er de De 5 Illustreret. (Mere end) [H]ver anden side er plancher med tegneserier, som supplere romanen. Jeg har ikke fået det undsøgt til bunds, men vi starter fra de tidligere tyvere (formodentlig fra bind #21 / 23) og serien ud. Særlige kendetegn er, at disse bøger har undertitlen ”.. De 5 Illustreret”.

Og med andre ord
Og så er der dem, man ikke helt kan placere for sig selv eller kræver en vis uddybning. Med dette menes, at der kan opstå (begrundet) tvivl om hvorvidt enkelte titler rent faktisk er udkommet eller at der andre faktuelle oplysninger som kunne have interesse for komplettister.

Andre skal bare læse med eller springe til slutningen, fordi der gås vel rigeligt op for mange detaljer og andre bitcherier.

Korak. Tarzans Søn
Korak. Tarzans Søn årgang 1976 hæfte #20 (sidste hæfte i årgangen). Det er angiveligt det sidste nummer i årgang 1976. Den er af mig som nuværende samlere – deriblandt komplettister – (endnu) ikke set. Af de samlere jeg har besøgt og talt med, kender jeg ingen samlere, som har den – selv ikke samleren, som står listet i Guiness’ Rekordbog (1996) som den i Danmark, der har flest tegneserier, har den. Ofte har de ikke været klare over, at de manglede den. Selv dem som har købt denne serie fra ny af, har den ikke. Arkivet hos Egmont (*) mangler den også. Jeg tror simpelthen ikke længere på, at den udkom, fordi de købsdatoer for #19 1976 og #1 1977, jeg har fået oplyst, sandsynliggør, at den nok ikke har kunnet nå at udkomme i forbindelse med årsskiftet. Det kan være, at den er blevet annonceret et sted, fx i et fanzine eller andet tidsskrift med tilknytning til tegneseriemarkedet, som en alternativ / delvis forklaring på, at den er kommet med.

(*) Bekræftet af Michael G. Nielsen, er den bør ikke være udkommet (de mangler den i deres arkiv).

Hagar Strip-album
Hagar Strip-album nr. 2 er jeg ikke sikker på eksisterer. Det man kunne formode var, at man har talt det forudgående nummer fra serien Mini-album (1976-1982) med. Titlen på denne Hagar går under titlen Hagar 2. Samling (1981). Jeg syntes, at ligningen går op, men om den så stemmer, kan kun et fysisk eksemplar af det omtalte nr. 2 (ikke 2. samling) entydigt opklare. Men siden den formodentlig ikke eksisterer, står denne hen som uløst gåde. Samlere, der har dette eksemplar, må meget gerne kontakte mig.

Hagars Hærgningsbog
Som forfatteren rigtigt skriver, så er dette ikke en tegneserie, hvorfor den bør placeres under et andet indeks senere i bogen; Billedbøger med tegnserierelevans.

Anders And & Walt Disney
Eftersom jeg er albumsmand har jeg ikke de store kompetencer i Disney-markedet, men noget er da gået min næse forbi. Ikke det helt store. Men noget dog. Frank Weinberger har, som eksempel, lavet et såkaldt komplet indeks, der endvidere er udkommet i en revideret 2. udgave, som samler op og lægger lag på Disney-delen i forhold til Dansk Tegneserieleksikon 1847-1997. Den store Komiklex.

Jeg har talt med flere, som handler Walt Disney, hvoraf de fleste i dag er holdt op, og herunder specielt Anders And & co., som mener, at selve indekset i DSK langt fra er komplet nok i forhold til det merkantile samlermarked. Heriblandt er varianter af Anders And-blade ikke fyldigt nok udforsket, katalogiseret og indekseret. Og jeg ved, at Bo ved det. Også tidsnok til, at de burde have fundet vej.

Ud fra en handelsorienteret synsvinkel kan der jo være ræson heri; specialviden er, kan eller bør ikke være hvermandseje. Det er for let at kopiere, hægte sig på andres arbejde eller helt fejltolke hvilken udgave / emne man sidder med

For at sige det sådan lidt ’diplomatisk’, er det i den distinkte viden om varianter, specialudgivelser og sjældne eksemplarer kombineret med viden om den aktuelle efterspørgsel indenfor dette domænes varer, at man også henter det ekstra hjem til dagen og vejen. Altså dem, som formår at navigere i det farvand. Dem, som ikke formår at anvende denne viden i deres ageren i markedet, kommer til, over tid, at sælge (alt) for billigt, og vil i et marked med ulig som uerkendt konkurrence være de første som vil stå i risikozonen på vej mod afvikling eller opløsning. Dette skulle da gælde for både de private operatører, amatører som udvalgte erhvervsdrivende.

Er der noget ved Disney, som man skal lægge mærke?
Ja, det er der. Det er om hæfterne er tilskårne. Duh! Og om der er tillæg, vil de fleste nok også gerne have tilføjet! Det sidste gemmes til senere (og endda helt væk). Til det første burde det være nemt at spotte, men det kan gøres ret professionelt, er jeg sikker på. Hvilke det specielt gælder for er Walt Disneys Anders And & Co.’s udgivelser; bedre kendt som Anders And og til dels Solohæfterne. Omkring udgivelsestidspunktet for Walt Disney Præsenterer, samlede man de overskydende hæfter sammen under betegnelsen Walt Disney Billedhæfter Tre-i-et. Der findes forskellige kombinationer, hvoraf alle kombinationer vist endnu ikke er afdækket. Hvilket er ’interessant’, hvis man er komplettist, og bare generel vild med at eje alt Disney.

For Anders And & Co. gælder der noget tilsvarende, i det mange valgte at sætte deres Anders And-hæfter i samlemapper. Alene af den grund er dette degenererende i samlermæssig forstand. Hæfterne former et ’hul’ i profilen omkring ryggen. Denne profil ses tydelig fra top eller bund. For de ældre årgange (omtrent før 1958) skal man i tillæg være særlig opmærksom, da målene på disse er større end der er plads til i samlemapper. Derfor vil hæfter før den nævnte årgang være tilskårne eller klemte omkring ryggen både i top og i bund. Hvis du tilspørges af samlere ved salg, så er det for at sikre sig, at de ikke køber et tilskårent hæfte. Derfor er det vigtigt, at kende målene. Se! Dét kan DSK hjælpe til med i de fleste tilfælde bibliografien igennem.

[Tip!] – Hæfter som har siddet i samlebind kan let kendes på at ryggen i de fleste tilfælde i coating har farveknæk eller -afriv. Dvs. papirets omslag blottes. Imidlertid findes der altid undtagelser. Eksempelvis udkom de i slut-havlfjerdserne 4 samlealbum med de første hæfter af Edderkoppen og De fantastiske 4 med fællesbetegnelsen Superhelte. Hvoraf de også findes i variantsamlebind (bundet op med forskellige numre). Disse kunne og kan også adskilles fra samlealbummets omslag uden at coatingen ødelægges, såfremt limen stadigvæk er ’gummiagtig’, porøs eller kan varmes op. Vi har valgt at vise et eksempel på, hvordan man se tydeligt kan se forskel på, hvad der er et utilskårent hæfte og hvad ikke er, når man ikke kender hæfternes mål præcist eller har en pocket-DSK. Det er indholdet indenfor den stiplede rektangel, som viser et typisk tilskårent hæfte. De tilskårne hæfter er skåret langs den stiplede linje.

Dem der er kommet med flere gange
Her nævner vi blot dem, som er kommet med flere gange, enten fordi de indgår i flere serier eller også fordi de kan høre ind under to forskellige indeks.

  • Sølvpil; Hæfterne fra #1 (1970) til og med #8 (1971) fra den ordinære serie er med i nummereringen både af den ordinære serie Sølvpil samt C.A.B.-hæfter. Endvidere så er hæfte #9 (1971) også med i nummereringen af Allers Månedshæfte. Dette hæfte har endvidere mere end en (katalog)pris afhængig af, under hvilken serie den er listet under.
  • Den store Bog om Elverfolket. Den står både på side 475 i indekset over ’Billedbøger med tegneserierelevan) og på side 480 under indekset ’Litteratur om tegneserier’.
  • Allers Månedshæfte (1972-82); årgang 1970 og til og med nr.2 1971 er også med i C.A.B.-nummereringen.

Ad Sølvpilen: afhængig af, hvilken serie den placeres i, varierer priserne her mellem 67-333 %.

Skulle man på et senere tidspunkt lave en liste, eller udgivelsesnøgle, over fx Marvel-klubben (Interpresse) og Super-klubben (Interpresse) som kørte i 80’erne samt Superhelte som kørte i dobbelt o’erne, Basserne Special som kørte i 2005 samt ’Humor Special’ som kørte i 2006 (alle Egmont Serieforlaget) ville man også skulle passe på, at man (atter) ikke prissætter de enkelte numre forskelligt, afhængigt af hvor og i hvilken serie de er placeret under.

Laver man et separat indeks med henblik på at vise udgivelsesnøglen (dvs. udgivelsesrækkefølgen) er man jo ikke nødt til også at liste priserne. Dem kunne man jo blot henvise til i DSK ved en passende note. Samtidig holder man sig jo også til strukturen, som de øvrige indeks for tegneserierelaterede udgivelser, hvor ingen priser er oplyst. Disse omtalte indekser bør komme alle efter DSK, dog med en notits i indledningen, der kort beskriver og oplyser om problematiken.

Det der bør kendetegne en serie eller udgivelsesrække, som ikke har en klar (fortløbende?) nummerering eller der er sjusket med den, er en såkaldt udgivelsesnøgle. Serier som ville have godt af en udgivelsesnøgle er; Sjov! ; Knax ; Superhelte (Egmont) <- listen er ikke uddybende.

 

*** Slut på [3.1] – del 1 af 3 ***