Home / Blogs / Samlerspalten / [B.1.1] De nye… (1 af 2)

[B.1.1] De nye… (1 af 2)

De ’nye’ butikker introduceres. Der er en del, som ikke er nye, men som af forskellige årsager ikke kom med. Det er måske til at læse i og mellem linierne i de forskellige afsnit.

Forum Antikvariat
Egentlig var han bogflytter og –samler. Men samlingen blev så stor, og han kunne se, at det var bedre at sælge dem selv end til antikvariater (qua bogflytter); de kan ikke give samme pris, som han jo kan sælge til tredjepart til selv. [Per] har ofte vikarieret for Uffe (Antikvariatet på Amagerbro). Det er måske ikke ligefrem den fornemmeste indledning og giver måske et forkert indtryk af indehaveren. Men det er blot det udgangspunkt, jeg har for Per, og den historie mine oplevelser knytter sig til ham og hans antikvariat.

Manden er faktisk behagelig at snakke med, og er ret målorienteret i det han vil, som når han er ude at købe ind, og når han cutter samtalen med et fast håndtryk og et ’Farvel’, når der skal arbejdes med en bunke forsendelser. Men også, når han skal konkurrere mod den legendariske, hvis ikke ’berygtede’, Per Svendsen på diverse loppemarkeder. Sidstnævnte er faktisk persona non grata et og op til flere steder, fordi det ofte er kommet til korporlige og verbale ’sammenstød’, for nu at pakke det lidt ind. Den slags opførsel bryder de små foreninger som fx Lions sig ikke om.

Anyway, i opstartsfasen troede jeg en overgang under vores korte samtaler (jfr. målrettet), at han (tidligere) havde forretning i Saxogade, dvs. samtidig med han vikarierede for Uffe. Men den misforståelse beror på, at jeg simpelthen hørte forkert. For når han sagde, dengang ”jeg havde butik i Saxo”, så havde jeg hørt det som noget helt andet. Det er ikke Saxogade, vi her taler om, men om bogportalen ’Saxo-dot-com.’ Det der nok blev sagt var; ”Dengang jeg solgte på Saxo.” Vi fik det aldrig afklaret, da det endelig gik op for mig, hvad, ja hvor, det egentlig var han havde butik henne. Det har altså heller ikke været noget salg, der har gået forud for Forum Antikvariat i erhvervmæssig forstand, men blot det, at han solgte via Internet på portalen Saxo.com som primær kilde ved salg til kunder på Internet. I dag foregår det via Antikvariat.net.

Det er måske en tilsnigelse, at sige, at Forum Antikvariat har fokus på tegneserier, hvilket det oprindelig ikke skulle have, men Per spurgte ofte Uffe i starten til, hvordan tegneserier skulle prissættes, fordi antikvariatets centrale placering på Frederiksberg gør, at der kommer ting, han ikke bør sige nej til. Everything count, also in small amounts. Det der gælder for tegneserier gælder også for resten af butikken. Det skal være af god kvalitet, når vi snakker stand eller have en vis patina. Ellers bliver det afvist eller også ryger det på lager til det hollandske bogsalg i Helligåndshuset på Strøget.

Du finder tegneserier bagerst i butikken, når du svinger til højre ved kassen. Udvalgte unika eller klassikere kan finde frem i udstillingen i vinduet. Spø’r ellers til, hvis du mangler noget. Det kan være det står et andet sted end oprindeligt oplyst her.

Komikken
En gang i september 2007 annoncerede Komikken på serienjournalen deres fremkomst. Deres fremkomst kunne ses som pludselig. Deres egen interesse blev godt podet af og gennem deres fars samleri, som i dag stadig samler.
Det hele startede vel egentlig for ca. 4 år siden (omkring 2005), hvor et københavnsk antikvariat ville lukke forretningen ned. Komikken købte hele lagret af tegneserier, som fyldte hele 67 m2.

Antikvariatet havde, så vidt jeg husker og som det blev mig fortalt af indehaveren, engang i tidernes morgen en aftale med DCA om aftagelse af restpartier. Fx overtog han et restparti af Richard Corbens DEN i den amerikanske udgave. Det er derfor, man egentlig ganske ofte(re) ser den brugt i handlen end den danske udgave som de øvrige bind i den amerikanske udgave. Historien gik på, at DCA dengang havde forregnet sig, og troede på den. Det gjorde forbrugerne dengang ikke. I hvert fald ikke tilstrækkeligt. Den danske udgave var tilsyneladende nok. Så han havde kontakter til distributørerne i velmagtsdagene i 80’erne og de tidlige 90’ere.

Komikkens indehavere, brødrene Kenneth og Mikkel, har også opkøbt et parti returvarer på Møn (sikker et sted om Borre) bestående af ikke færre end 3 paller tegneserier. Nogle enheder var på mere end 200 eksemplarer. Imidlertid er nogle af disse returvarer lidt mærkede af deres ’uransalige skæbne’, da omslagene for nogles vedkommende godt kan mærkes på, at de ikke har været opbevaret optimalt på deres vej til og fra returvarelageret for nu at lande hos brødrene. Det kunne jeg observere, da jeg købte nogle 2./3. udgaver Vakse Viggo og beså et par Valhalla album.

En novemberaften, hvor jeg kom tilbage fra en tur til Jylland (primo oktober 2007), fortalte Michael mig, at fredagen i efterårsferien havde man ekstraordinært åbent. Deres far passede biksen. Ingen kunder kiggede forbi. Ingen. Så den oktoberdag, var han noget slukøret, og var lidt stresset over situationen.

Dette giver et meget godt billede af, hvad der kendetegnede den dengang ukendte butik. De 4-5 gange jeg besøgte Komikken i deres opstartsfase, mødte jeg kun én kunde frem til september 2008, hvor der denne gang var mindst 4-5 kunder i butikken på en gang. Lettere trængsel opstod. Der var jo nærmest kø. Gamle Walt Disney ting blev slynget over disken. Den øgede opmærksom har langsomt kanaliseret flere kunder til, og op til Julen 2008 havde Komikken åben på flere forskellige dage med varierende åbningstider.

Komikken er, som skrevet, ejet af de to brødre Kenneth og Mikkel og har hjemme i en kælderforretning på Møllegade 23 (Indre Nørrebro). Komikken er primært en webshop (www.komikken.dk), hvilket vil sige, at de principielt har åben 24/7. Den fysiske forretning har åbent mandag og torsdag fra 18.00 – 20.00 og yderligere åbningstider annonceres på web-shoppen.

Jeg har talt med begge brødre, og de er sgisme flinke nok. Og der kan handles – jæj [nørdslang for ‘juhu’ ;Eng.: yay) ]. Det eneste kombinerede problem de har haft var, at de i starten ikke vidste, hvad der ’præcist’ var hot og not samt det forhold, at deres butik ikke var kendt nok på trods af deres annoncering på blandt andet Seriejournalen (som stadigvæk ikke er verdens navle indenfor tegneserier, endnu…).  I starten var Biblen deres primære ledestjerne, men de har også andre kilder. Det er i hvert fald det jeg kan udlede ud fra deres prissætning. Du finder frem til Julen 2008 (stort set) ingen priser i eller på deres varer. De er vist nået til ’b’ i alfabetet nu her i primo 2009. Som de får flere kunder vil de også få gevaldig flere input og kan, skal og må kunne danne egne prismønstre i forhold til deres kundesegment. Jeg kunne spore en større forståelse og sikrere holdning til, hvad ting bør koste. Med Biblen som guide, forstås.

Egen indsats for øges opmærksomhed omkring deres eksistens kan man bl.a. finde i Familiejournalen.

Ca. 2 år efter deres åbning er folk begyndt at kigge ind i pæne mængder i åbningstiden og forretningen, snarere hobbyen, kan snart balancere. Det er bare SÅ vigtigt, at have historie bag, når man har en butik, der sælger brugte ting, for ting og folk trækker mod sådanne frem for de(t) ukendte. Åbningstider kan også spille ind. Ingen historie eller bagland er et kæmpe minus. Det tager 3-5 år at opbygge fundamentet for et sådant, er min vurdering. Og det kunne jeg stort få bekræftet af dem.

I kælderen finder du mange fine ting qua deres opkøb bl.a. også plakater, merchandise og film. Du vil finde en del ”normalt udsolgte titler” i ganske fin stand, men også ældre Disney og gamle danske seriehæfter og –blade.
Forretningen er i tre dele. Den forreste ud til gaden er til albums samt pocketbøger fordelt på omkring 80 / 20. Det bageste rum er delt i to. Et lille lagerrum samt ’kassen’ og reolsystemer med hæfter. Det er nemt og overskueligt sat op. Tag og besøg forretningen, der oser mere og mere af ”En verden af tegneserier” som de også anvender som pay-off på deres visitkort.

Bjørn’s Antik
Denne butik har ligget her længe. I hvert fald nogle år. Der burde da også ligge en så tæt på Carlsberg og ved Enghave Station, for det er et trafikkalt knudepunkt i det indre København, der forbinder Enghaven, med Valby og Amager via Sjællandsbroen.

Anyho, i juli måned 2008 da jeg var forbi Store (La)Verner og havde købt for ca. 250,-, deriblandt den ’sjældne’ Elverfolket. Drømmenes Tid bd. 4, som nu stadig medio 2010 er på tilbud ved et fremkomment restoplag (?), nævnte Verner i forbindelse med et besøg hos Marsk Antik på Amager, at han havde været forbi ham der ved Enghave St. og ”han vidste godt, hvad han skulle tage for de tegneserier” der.

Efter noget tøven og ikke mange informationer om, hvor beliggenheden af denne ’ham ders’-butik lå, tog jeg muligheden for et besøg på vej på ferie i retning fra Ballerup mod Hovedbanegården stod jeg af på Enghaven og gik op ad trappen op til Sønder Boulevard, fulgte tunnelen og gik i retning af Hovedbanen og drejede til ned ad Enghavevej og blot 50-100m på venstre hånd kunne jeg se en kasse med hæfter. Pling! Det viste sig at være basseblade til 3,- pr. og sikkert 4-5 for en tier. Her lå Bjørn’s Antik med åbningstiderne ml. 12-17 og lørdag 10-13. Ellers efter aftale.

Dette er en genbrugsbutik, som sælger Lp’er, Cd’er, DVD’er, antikt porcelæn og platter, og så tegneserier. Som stadig fylder mere og mere. Han har overvejet at fjerne nogle overflødige trappetrin op til baglokalet, for at få plads til flere tegneserier (?). Bemærk dog – der er ingen ’naturfilm’! Dét vil han ikke handle med. Men det med tegneserier lader vi for en kort stund ligge. Ganske kort. For det har ikke været Bjørns primære forretningsgrundlag før efter / Julen 2007, hvor han af en eller anden blev gjort opmærksom på, at De store Hvide var lidt penge værd.

Bjørns metode er at opkøbe ting til spotpris /  nedsat pris og sælge dem videre i sin butik, der nu, hvor han er blevet førtidspensionet, er blevet en fuldtids hobby, hvor det tidligere var et arbejde. Han er ofte flittig køber på bogudsalgene.

Nuvel, De store Hvide var triggeren, og nu skulle det store vilde ræs begynde. Jeg har set Bjørn i aktion, og der gås til den, men altid efter samme metode og med gefühl, da han ofte er og stadig bliver fortørnet over sine konkurrenter, der kan finde på at gå lige lovlig korporlig til den. Hamstringen har ført til et reolsystem – unden dubletter – på ca. 2 x 5-6 meter hvor 1/6 dog er tilegnet jumbobøger og hæfter, mens resten er tilegnet tegneseriealbum. En grov fordeling på ca. 85 % album og 15 % til resten. Billedet giver nok et godt indtryk af udbudet.

Prissætningen er meget svær for lægmanden, der som, og deraf betegnelsen, ikke har begreb skabt om, hvad en tegneserie skal koste, når han endnu ikke har oparbejdet en stabil kundebase samt ved hvad denne efterspørger og til hvilken pris! Han skal have styr på sine kunders købedygtighed og købevillighed. Biblen er svaret for dem, som tvivler og søger svar. Søg og du skal finde. Og funden, den har Bjørn. Hvorom alting er, eller kunne være, så er der noget at komme efter. Butikken ligger centralt, jfr. omtalen om trafikknudetpunkt, så der falder lidt af til Bjørn’s Antik som det har selv opsøger.

Skal eller vil du sælge, så er Bjørn til at tale med, mææææn kan også godt være lidt nærig. Mest for han ikke har priserne i hovedet, dvs. på forhånd har en idé om, hvad det skal koste og hvem den potentielle køber kan være. Tegneserier har aldrig været hans passion, som det rent faktisk er tilfældet for mange af de tilbageværende antikvariater, som også gør sig i tegneserier, hvilket mest forklarer hans tøven hvis du skal sælge eller bytte. Men forlang gerne, at i konfererer med Biblen, hvis du syntes, i er for langt fra hinanden.

På billedet ser du en komplet samling af Tjavs. Bjørn var dog lidt mere ivrig efter at vise sin Linda & Valentin udvalg, men syntes, at Tvajsen var lidt mere unik.

Tegneserier i god stand følger slavisk Biblen, men er der synlige skader eller brugsspor, så reguleres der herefter, nedad naturligvis. Og her er Bjørn sjælden pedantisk. Du kan dog godt handle lidt. Især sidst på måneden eller når han har købt stort ind.

Hafnia Antik / 150m2 Bogmarked (Opdateret – Bogmarkedet er lukket)

**** Vigtig info ****

Hafnia Antik’s Bogmarked lukkede ved udgangen af denne sæson sidste weekend i februar. Tom fortsætter dog marskindiserforretningen i Bredgade samt på diverse markeder.

**** Vigtig info ****

Adressen for denne butik kan ses af folderen.

Ligger tæt ved Fuglebakken st. Eller rettere og mere præcist ved ISO på Fuglebakkevej 88, kld, Frederiksberg. Og det er egentlig blot et lager. Der er åbent på lørdage fra ca. den første lørdag i oktober og frem til Påske. Nogle gange kan der godt være lukket. Ring dog til hans forretning på Blegdamsvej (se kontaktinformation nedenfor).

Deres overvejende beholdning af tegninger er 3-5 skridt frem og så til højre fra indgangen. Priser er som Biblen prædiker og som de er. Dvs., der tages ikke hensyn til stand.
De fleste, jeg har spurgt, syntes de er for dyre, men du kan altså godt finde interessante sager. De fleste ting han får ind er fra dødsboer eller kollegaer, der ikke gør sig i tegneserier, som vel også, bl.a., får deres ting fra dødsboer o. lign.

Ejeren har en maskindiserforretning til hverdag på Blegdamsvej, og det hænder, at der en gang imellem kommer ting ind, som har en vis patina. Indtil 2010 var der ikke særlig rydeligt. Dvs. der var rod og der var beskidt, som på et gammelt loft, derligger i kælderhøjde. Det burde måske også kunne afspejles i prisniveauet. Men du kan godt handle, når han kan se, du er lidt utilfreds med prisen. 10 % rabat er vist ikke for meget…

Dertil skal det siges, at denne butik / lager skulle vel egentlig have fundet vej til den første udgave af Samlerspalten, men jeg tog mig aldrig sammen til at besøge forretningen. For det første, fordi jeg ikke vidste, hvor den lå, og for det andet, fordi jeg aldrig spurgte de personer, som vidste hvor den lå. For det tredje, så var det første nok en lidt nødløgn, fordi jeg simpelthen misforstod, hvor den lå, da mit indtryk var, at den lå i en kælder i et boligkomples omkring Bellahøj. Dét er jo ikke helt forkert, men de indtryk jeg fik af Store Verner og andre storsamler var bare ’negativt’ forstået, som så kanaliseres ud i en manglende løst til at besøge forretningen. Alene af den grund tog det mig ca. 7 år før jeg kiggede forbi første gang. Men såmænd, der var gevinst. Deriblandt dette gamle hæfte, dog bemalet indeni.

Ejeren er ofte at finde på de store loppemarkeder. Standens placering er det samme sted og udvalget af varia er rimelig stort, men sjældent i samlerstand men til toppriser.

Ejeren har også en marskindiserforretninge på Blegdamsvej 10, Kl., 2200 København N. Tlf. 35 39 16 00 / 40 11 69 46.

 

**** Vigtig info ****

Hafnia Antik’s Bogmarked lukkede ved udgangen af denne sæson sidste weekend i februar. Tom fortsætter dog marskindiserforretningen i Bredgade samt på diverse markeder.

**** Vigtig info ****

 

Marsk Antik

**** Vigtig info ****

Marsk Antik er midlertidigt lukket eller har uregelmæssige åbningstider. Ingolf er syg. Det vides ikke, hvornår butikken regelmæssigt holder åbent.

**** Vigtig info ****

Alias “Alladins hule”. Denne butik har altså godt nok ligget der i mange år. Mindst siden 80’erne. Hvorfor den ikke kom med i første udgave / runde af Samlerspalten er forbigået mig, men jeg har måske ikke været tilfreds med udvalget / standen eller noget helt tredje. Nok fordi, hvis jeg skal efterrationalisere lidt, den mest af alt havde (for mange) hæfter og tilpas læsemæssig kvalitet. Til det sidste kan man sige, at det i dag er et særsyn LANDET over anno 2009+, hvis man ser bort fra de to store, som har dem, men ikke ude i butikken – fat kuglepen og din manko. Netværket han har, er vist fint. Og de er lidt mere villige til at lette roeven end mange andre indenfor en overskuelig tid og uden skelen til pengepungen; selv for beskedne størrelser.

Det sidste er et forhold man skal tage seriøst. Jeg erfarer, at en del af Berti’s bekendtskaber fra samlermiljøet besøger butikken, og deler ud af deres fund (andre steder fra). De har skam det bedste udvalg af hæfter FREMME i butikken i København og bruger hylde-/gulvmeter herpå. Dvs. klar og fremme til browsing. Dét er noget, samlere kan lide. Det der med, at tingene ligger på lager, og det tager og koster blod, sved, tårer og penge samt evíndelige diskussioner om vejr og vind er ikke et primært tema her, og som presser prisen (op!). At de er beliggende i renden, altså tænkt ud fra en cirkel, af København gør, at prisniveauet er overkommeligt. Eksklusivitet er ikke målet, det er service og venlighed.

Butikken er et besøg værd. Også hvis du bare skal have noget skønlitteratur.

Åbningstiderne er tirsdag-fredag fra kl. 10.00 – 17.30. Tlf.nr.: 32 59 04 18, Amagerbrogade 167, 2300 København S.http://www.dansketegneserieskabere.dk/uploadmappe/upload2.asp

**** Vigtig info ****

Marsk Antik er midlertidigt lukket eller har uregelmæssige åbningstider. Ingolf er syg. Det vides ikke, hvornår butikken regelmæssigt holder åbent.

**** Vigtig info ****

Lusket biks på en GADE på Amager

**** Vigtig info ****

Butikken er lukket. Der ligger en anden forretning nu. Jeg har spurgt Uffe, Amagerbrogade Antikvariat, om han vidste noget. Efter sigende skulle den flytte over til Kinagade/-vej, men dette kan endnu ikke bekræftes. Vi må gå ud fra, at den er lukket helt ned. Vil forsøge, at undersøge det i den kommende tid. But no promises.

**** Vigtig info ****

Jeg ved såmænd ikke hvad den hedder. Og den kan også være lidt lige meget. Denne biks blev siet fra i første revision, fordi de solgte til alterpriser, men tog gerne imod varer uden den seriøsitet, man godt kunne ønske sig ved salg. Det er mest porno, romanblade/romaner i dag. Og de åbner, når de har lyst. Det samme indikerer et print der er tapet op til højre for indgangen.

Vareudvalget er skrumpet ind og dermed degenereret i samlermæssig forstand siden første udgang af Samlerspalten om brugtmarkedet i Danmark. En af de samme varer er blevet justeret op i pris; Clifton bd. 2 fra Winther; fra 8,- til 40,-. Det er måske endda ikke helt urimeligt!

Noget kan man altid finde. Det er jo en vis trøst i sig selv. Undertegnede købte bogklubudgaven af Bagio/Manaras Christoffer Columbus efter at den havde ligget i vinduet i 5 år. I øvrigt det eneste eksemplar jeg har set af netop denne udgave nogensteder og nogenside.

Til dem som har astma eller andre vejrtrækningsproblemer, så er denne butiks indeklima ikke særlig behageligt; der oses gevaldigt på noget stuff. Dunno what it is, but it’s not convinient. Mit umiddelbare indtryk er, at det er en slags beskæftigelse til at slå tiden ihjel med. Puffe på the stuff og bestyre butikken som nebenbeschäftigung.

**** Vigtig info ****

Butikken er lukket. Der ligger en anden forretning nu. Jeg har spurgt Uffe, Amagerbrogade Antikvariat, om han vidste noget. Efter sigende skulle den flytte over til Kinagade/-vej, men dette kan endnu ikke bekræftes. Vi må gå ud fra, at den er lukket helt ned. Vil forsøge, at undersøge det i den kommende tid. But no promises.

**** Vigtig info ****